Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη- «Απαραίτητη η άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Πέλλας και των Νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας


«Απαραίτητη η άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Πέλλας και των Νοσοκομείων του Νομού με κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες και λοιπό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που έχει διατεθεί στο ΕΣΥ από δωρεές ιδιωτών»
Ερώτηση της βουλευτή στον Υπουργό Υγείας

Την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Πέλλας και των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα Πέμπτη 26 Νοεμβρίου η βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Όπως αναφέρει η βουλευτής στην Ερώτησή της, οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Πέλλα έχουν προ πολλού υπερβεί τα όριά τους.

Η επέλαση της πανδημίας στην Πέλλα ασκεί ασφυχτικές πιέσεις στο ΕΚΑΒ, καθώς, μέσω αυτού, διακομίζονται καθημερινά όχι μόνο περιστατικά με covid, αλλά και άλλα παθολογικά περιστατικά, από και προς τα Νοσοκομεία της Πέλλας, αλλά και προς τις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα, τα νοσοκομεία του Νομού βρίσκονται σε οριακό σημείο, αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες και λοιπό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί προβλέπουν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανάγκη για αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων, άρα και των διακομιδών.

Έτσι, αποτελεί ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης από το Υπουργείο Υγείας η άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και του Νοσοκομείου Έδεσσας με εξοπλισμό που έχει διατεθεί στο ΕΣΥ από δωρεές ιδιωτών, αλλά και η άμεση στήριξη του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσλήψεις πληρωμάτων διασωστών με ταχύτατες διαδικασίες.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Έκτακτη ενίσχυση του ΕΚΑΒ Πέλλας και κατανομή κλινών ΜΕΘ, αναπνευστήρων και λοιπού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ΜΕΘ από τις δωρεές των ιδιωτών στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών»

Κύριε Υπουργέ,

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, παρά την εφαρμογή του καθολικού lockdown, εξακολουθεί να καταγράφει καθημερινά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και σήμερα είναι ίσως η πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο ΠΕ σε ότι αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της ενώ έχουν χάσει την ζωή τους δεκάδες συμπολίτες μας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουν προ πολλού υπερβεί τα όριά τους.

Πιο συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών νοσηλεύονται σήμερα 105 περιστατικά με covid σε συμβατικές κλίνες και επιπροσθέτως έχουν διασωληνωθεί 15 ασθενείς με covid στην ΜΕΘ και σε άλλους χώρους. Μόνο χθες στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών έχασαν την ζωή τους 6 νοσηλευόμενοι.

Στο Νοσοκομείο της Έδεσσας νοσηλεύονται 90 περιστατικά covid, ενώ υπάρχουν 5 διασωληνωμένοι και άλλοι 5 συμπολίτες μας αναμένουν να διασωληνωθούν από στιγμή σε στιγμή, με κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους αναμένοντας, λόγω του περιορισμένου αριθμού των κλινών σε ΜΕΘ και των ελλείψεων σε αναπνευστήρες που παρατηρούνται στα δύο Νοσοκομεία της Πέλλας και συνολικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι τα περιστατικά με covid που προσέρχονται καθημερινά στα δύο Νοσοκομεία της Πέλλας παρουσιάζουν πολύ βαριά κλινική εικόνα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί ευρύτερα στον πληθυσμό, στις οικογένειες και στα σπίτια, εκτιμούν ότι οι ανάγκες για διασωληνώσεις θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες.

Η δραματική αυτή κατάσταση όσον αφορά την Δημόσια Υγεία στην οποία έχει περιέλθει η Πέλλα λόγω του covid σε συνδυασμό με τα λοιπά παθολογικά περιστατικά, τα οποία ασφαλώς εξακολουθούν να υπάρχουν (χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς, έκτακτα περιστατικά κλπ) ασκεί ασφυχτικές πιέσεις στο ΕΚΑΒ της Πέλλας καθώς μέσω αυτού διακομίζονται καθημερινά όχι μόνο περιστατικά με covid από και προς τα Νοσοκομεία της Πέλλας, αλλά και προς τις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και τα κοινά παθολογικά περιστατικά, ενώ διευθετούν καθημερινά και τα εξιτήρια των Νοσοκομείων.

Βάσει των ανωτέρω καθίσταται επιτακτική η ενίσχυση του ΕΚΑΒ Πέλλας τόσο με ασθενοφόρα, όσο και με την πρόσληψη με ταχύτατες διαδικασίες Διασωστών- Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος φόρτος στις διακομιδές των εκτάκτων περιστατικών, των κοινών παθολογικών αλλά και των εξιτηρίων.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή επιπλέον σύμφωνα με τις ανακοινώσεις σας στις αρχές του Μαρτίου από τις δωρεές ιδιωτών που ξεπερνούν τα 89 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνολικά 595 κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, εκ των οι 174 μόνο από την δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", 1051 αναπνευστήρες και 172 φορητοί αναπνευστήρες, 1228 Monitors για ΜΕΘ, κατάλογος ο οποίος μάλιστα διευρύνθηκε τους επόμενους μήνες της πανδημίας, λόγοι στοιχειώδους αλληλεγγύης και δικαιοσύνης επιτάσσουν ένα μέρος του ιατροτεχνολογικού αυτού εξοπλισμού για ΜΕΘ να κατανεμηθεί και στα Νοσοκομεία της Έδεσσας και των Γιαννιτσών που δοκιμάζονται σκληρά στην κορύφωση του δεύτερου αυτού κύματος της πανδημίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Προτίθεσθε να ενισχύσετε το ΕΚΑΒ Πέλλας τόσο με ασθενοφόρα όσο και με την πρόσληψη με ταχύτατες διαδικασίες Διασωστών - Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο των διακομιδών;

2. Προτίθεσθε για λόγους στοιχειώδους αλληλεγγύης και δικαιοσύνης να κατανείμετε ένα μέρος από τις δωρεές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για ΜΕΘ των ιδιωτών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πιο συγκεκριμένων κλινών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, αναπνευστήρων, φορητών αναπνευστήρων και μόνιτορς στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τζάκρη Θεοδώρα


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.