Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη _Επίκαιρη Ερώτηση για το φράγμα Αλμωπαίου


Μετά από πρόσφατα Δελτία Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δημοσιεύματα στον τύπο, και συνεντεύξεις κυβερνητικών στελεχών ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή αρδευτικών έργων όπως φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες κλπ που θα συνδυαστούν µε ευφυή γεωργία και φωτοβολταϊκά, η Βουλευτής Πέλλας κ. Τζάκρη υπέβαλε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων με την οποία τον ρωτά (1) για τα κριτήρια στη βάση των οποίων θα επιλεγούν τα αρδευτικά έργα τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γεωργία και (2) για την πρόθεση του να συμπεριλάβει την κατασκευή του Φράγματος του Αλμωπαίου στα αρδευτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης για τη γεωργία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Κατασκευή του φράγματος Αλμωπαίου (Καλής)»

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής για το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 θα διατεθούν στην ευρωπαϊκή γεωργία προσθετικά στους πόρους του ΕΓΤΑΑ (Αγροτική Ανάπτυξη) περί τα 8,2 δις €. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να κατανεμηθούν στην Ελλάδα περίπου 370 εκ. €, πόροι που πρέπει να απορροφηθούν κατά ποσοστό 70% το 2022 και το υπόλοιπο 30% το 2023.

Δελτία Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δημοσιεύματα στον τύπο, και συνεντεύξεις κυβερνητικών στελεχών, αναφέρουν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή αρδευτικών έργων όπως φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες κλπ που θα συνδυαστούν µε ευφυή γεωργία και φωτοβολταϊκά. Σημειώνεται μάλιστα ότι η χρηματοδότηση θα ξεπεράσει τα 1,2 δις €, η κατασκευή θα γίνει με ΣΔΙΤ (συμμετοχή δημοσίου-ιδιωτικού τομέα) και την εκμετάλλευση θα έχει ο ιδιώτης-κατασκευαστής για 25 χρόνια.

Στην Πέλλα η κατασκευή του Φράγματος του Αλμωπαίου είναι ένα έργο πνοής, ένα έργο καθ’ όλα ώριμο, αφού μετά την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων τον Απρίλιο 2018, αυτοί θα ενσωματώνονταν στην οριστική μελέτη και θα υποβάλλονταν τα τεύχη δημοπράτησης. Υπογραμμίζοντας επίσης ότι ο προϋπολογισμός της εν λόγω μελέτης ανήλθε σε περίπου 1,5 εκ. € (χωρίς ΦΠΑ) τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν, ήρθε επιτέλους η ώρα, μετά από τις όποιες μέχρι σήμερα καθυστερήσεις, να ενταχθεί το εν λόγω έργο στο σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την χρηματοδότησή του από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γεωργία.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Στη βάση ποιών κριτηρίων θα επιλεγούν τα αρδευτικά έργα που έχει προαναγγείλλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γεωργία;

2. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στο εν λόγω σχεδιασμό, την κατασκευή του Φράγματος του Αλμωπαίου, ένα έργο ώριμο και πολύ σημαντικό για την περιοχή, στα αρδευτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης για τη γεωργία;


Η ερωτώσα βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη»


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.