Τελευταία Νέα:

Τσίπρας : Ποια πρότεινε για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής


Την καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού πρότεινε ως μία από τις πιθανές επιλογές για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν από λίγο στη βουλή.
Ελάτε να βρούμε κάποιον άλλο αν θέλετε

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό «να συμφωνήσουμε όλοι μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με γνώση αξιοπιστία και εμπειρία που θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο» που θα έχουν συμφωνήσει οι πολιτικές δυνάμεις.

Κύριε Κικίλια δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Κρυφτήκατε πίσω από έναν άξιο επιστημονα τον κ. Τσιόδρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «8 μήνες ήσασταν εξαφανισμένος και έρχεστε στο και 5 να κατηγορήτε την αντιπολίτευση».


Αν συμφωνήσετε, στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στο πάγωμα των αντιλαϊκών σας νομοσχεδίων (πχ πτωχευτικό νόμο) και να παγώσετε το σχεδιασμό σας να φέρετε προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, υπάρχουν άνθρωποι για αυτό το ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας:

«Θα σας πρότεινα την Αθηνά Λινού καθηγήτρια Ιατρικής. Δεν ήταν απούσα, ήταν παρούσα. Έλεγε παντού προσοχή και μάσκες. Ελάτε να βρούμε κάποιον άλλο αν θέλετε».
Πείτε mea culpa

Ο κ. Τσίπρας αφού υπεραμύνθηκε της πολιτικής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και ασφυξίας όπως είπε, τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν «ο πιο ακραίος αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή δεν δίστασε να αξιοποιήσει τραγωδίες και νεκρούς».

«Εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτό το δρόμο. Συναισθανόμενοι την ευθύνη για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Δεν είναι η τυμβωρυχία με τους νεκρούς στο Μάτι, της γρίπης η έξαλλη και αλλοπρόσαλλη στάση. Στηρίξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας και αυτό κάνουμε» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας και στη διαρκή αδράνεια και ολιγωρία για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας».

«Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία σας. Να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Η παραδοχή του λάθους είναι ποράξη ευθύνης και γενναιότητας. Κάντε το με άλλο τρόπο. Πείτε mea culpa όπως ο Αντρέας Παπανδρέου είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.
Σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης

«Ζητήστε τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων. Δεν διχάζετε μόνο το κοινοβούλιο, ο διχασμός αφορά τους πολίτες που αγωνιούν. Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία, συγκαλέσετε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όχι για να μας ενημερώσετε, αλλά για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης. Δεν θα σας σώσουμε εμείς. Δεν μπορείτε να σωθείτε έτσι όπως τα έχετε κάνει. Το πρώτιστο δεν είναι να σας πούμε φύγετε και κάντε εκλογές. Το πρώτιστο είναι να σας πούμε αλλάξτε στρατηγική».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ομολογία αποτυχίας ότι μετά την κρίση φέρατε τροπολογία για 300 προσλήψεις γιατρών όταν σας λέγαμε από την αρχή κάντε προσλήψεις» ενώ αναφέρθηκε και στο χώρο της εκπαίδευσης κάνοντας λόγο για «μπάχαλο» με τις «μάσκες τεντόπανα και τα παγουρίνο. Το Ελεγκτικό συνέδριο, αναβάλλει το διαγωνισμό γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τέτοιο μπάχαλο».

Ενώ αναφερόμενο στο φιάσκο της πρώτης μέρας στην τηλεκπαίδευση τόνισε ότι ναι μεν υπήρχε πανευρωπαϊκό πρόβλημα με τη Cisco ωστόσο «καμία χώρα δεν έδωσε το 100% της τηλεκπαίδευσης σε έναν πάροχο όπως εσείς. Φέρτε τη σύμβαση στη Βουλή να δούμε τι υπογράψατε».
Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ευθύνη

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και να δείξει ότι κατανοεί την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια. Να δείξει στον λαό ότι κατανοεί ότι έχει την ευθύνη. Να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό απέναντι στα κόμματα και να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη βουλή.

«Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ατομική και πολιτική ευθύνη. Θα περίμενα να μην ακούσω μια διχαστική και προκλητική ομιλία. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν και ασυνάρτητος», συνέχισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια ομιλία του πρωθυπουργού που ήταν μείγμα «απολογίας και διχασμού».

«Θα περίμενα ο κ. Μητσοτάκης να παραδεχτεί το ανθρώπινο και αυτονόητο,αυτό που σε μια έκρηξη ειλικρίνειας έκανε ο κ. Γεωργιάδης. Είπε το απλούστατο: Πέσαμε έξω. Πόσο δύσκολο είναι να πείτε δύο λέξεις; Πέσαμε έξω» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αυθαίρετες συγκρίσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με το πρώτο και δεύτερο κύμα και απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για «εφησυχασμό».

Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «προσπαθήσατε να κερδίσετε πολιτικά πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Λέτε ότι δεν κάνατε κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι. Εκεί εντοπίζεται μονάχα το πρόβλημα; Δεν υπάρχει πρόβλημα ότι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
Επίγνωση του πως ζουν οι άνθρωποι

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχετε επίγνωση του πως ζει η πλειονότητα των νέων ανθρώπων στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων δεν έχει στο νου της να κάνει πάρτυ. η πλειονότητα των νέων ανθρώπων ζει στην ανεργία και την ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές στα περί αποταμίευσης και εξαρτημένων από το μισθό τους κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτός συνέκρινε στοιχεία και πίνακες νεκρών και διασηλωμένων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας μίλησε για «εγκληματικό εφυσηχασμό» της κυβέρνησης μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Αυτό που πράξατε όλο αυτό το διάστημα ήταν να μην στηρίξετε το δημόσιο σύστημα υγείας κ. Μητσοτάκη συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για εφαρμογή ενός αντιλαϊκού προγράμματος από πλευράς κυβέρνησης που ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας δεν ανέστειλε την εφαρμογή του.

Μέσα σε αυτό το φόντο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα.
Δεν είναι ζήτημα μόνο κρεβατιών

Προφανώς και αυξήσατε τις κλίνες στο ΕΣΥ κ. Μητσοτάκη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας προσθέτοντας ωστόσο πως «αν θέλετε να μιιλήσουμε επί της ουσίας, η πραγματική αύξηση των κλινών μετά την πανδημία ήταν περίπου στα 200 κρεβάτια. Είναι ζήτημα κρεβατιών και μόνο η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας;».

Αναφερόμενος στις 50 κλίνες στο «Σωτηρία» από τη δωρεά της Βουλής λέγοντας ότι λειτουργούν μόνο οι 9. «Γιατί; Το πρόβλημα είναι το προσωπικό. Είναι η ελλιπής στελέχωση του ΕΣΥ. Αρνείστε να προχωρήσετε σε σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το προσωπικό και οι ιδιώτες

«Το πιο σοβαρό γράφημα είναι για το προσωπικό του υπουργείου Υγείας, για το προσωπικό που υπήρχε το 2019 και το 2020» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μείωση του προσωπικού στα νοσοκομεία.

Δεν ενισχύετε το ΕΣΥ γιατί έχετε άλλη αντίληψη υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για στρατηγικό πρόβλημα της ΝΔ, καθώς όπως τόνισε στο πρόγραμμά της θέλει τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. «Η βασική σας αντίληψη είναι ότι το ΕΣΥ είναι για πέταμα» τόνισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για αξιοποίηση των υποδομών του ΕΣΥ από τους ιδιώτες για να κερδίζουν.

«Πόσο δύσκολο είναι να συνταγογραφείτε τα διαγνωστικά τεστ και αφήνετε το 1/3 των τεστ να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτή την ώρα γίνεται διαλογή ασθενών, όχι στους ασθενείς από κοροναϊό – covid, αλλά στους ασθενείς non-covid, φέρνοντας ως παράδειγμα την αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.