Τελευταία Νέα:

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Τι λένε οι πολίτες για τον Τσιόδρα και ποια η διαφορά μεταξύ των κομμάτων


Η δημοσκόπηση έγινε στην περίοδο μετά την κοινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα όπου ανακοινώθηκαν πιο σκληρά μέτρα, αλλά και την απόφαση για το lockdown και την δραματική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων λόγω κορονοϊού.
Μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Στην δημοσκόπηση η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη με διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες απαντούν και για τις σχέσεις με την Τουρκία αλλά και για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Κρίνουν ωστόσο και την αντιπολίτευση και στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση.

Η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 18.7% με την Ν.Δ να συγκεντρώνει το 37.5% στην Πρόθεση ψήφου σημειώνοντας μία πτώση 0.5% σε σχέση με την μέτρηση του Οκτωβρίου και τον ΣΥΡΙΖΑ το 18.8 %( αύξηση 0.7%). Έχουμε δηλαδή μια πτώση της διαφοράς κατά 1.2%. Τα άλλα κόμματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα: ΚΙΝΑΛ 6.5%, Κ.Κ.Ε 5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.1% και ΜΕΡΑ 25 2.8% .Τα ποσοστά αυτά στην μέτρηση του Οκτωβρίου ήταν 6.7%, 5.2%, 3.2% και 2.8% αντίστοιχα.



Ο κορονοϊός, οι ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας και τα μέτρα

Πάνω από τους μισούς, 53% δηλώνουν λίγο ή καθόλου αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με το 45% να δηλώνει πολύ και αρκετά. Πολύ αισιόδοξοι είναι μόλις το 11%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο οι περισσότεροι ήταν πιο αισιόδοξοι (51%) έναντι ενός 48% που ήταν πιο συγκρατημένοι, πιο απαισιόδοξοι. Εν ολίγοις έχουμε μια υποχώρηση του βαθμού αισιοδοξίας κατά 6%.
Φταίει η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων 59%, θεωρεί ότι για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται κυρίως η μη τήρηση των μέτρων από μερίδες πολιτών. Το 68% είναι υπέρ της απόφασης επιβολής lockdown.



Πάνω από τους μισούς όμως ασκούν κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά τον χρόνο λήψης αυτής της απόφασης. Το 53% θεωρεί ότι έπρεπε να ληφθεί η απόφαση πιο νωρίς έναντι ενός 42%.


Ικανοποιημένοι από την διαχείριση της πανδημίας

Ο βαθμός ικανοποίησης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας συνολικά από την κυβέρνηση είναι της τάξης του 58% έναντι 40%, ποσοστό σημαντικό αν και σημειώνεται μείωση σε σχέση με το εύρημα έρευνας της OPINION POLL τον Οκτώβριο που ήταν στο 67%.


Μεγάλο κεφάλαιο ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ως σημαντικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναδεικνύεται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με το 82% να εκτιμά ως θετική την συμβολή του στην προσπάθεια κατά της διάδοσης του κορονοϊού, έναντι μόλις ενός 12% που έχει αρνητική άποψη.


Μη ικανοποιημένοι από την στήριξη της οικονομίας

Το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στον βαθμό ικανοποίησης από την στήριξη στην Οικονομία, την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από την κυβέρνηση που είναι 38% έναντι ενός 43%. Σε έρευνα της OPINION POLL τον Οκτώβριο ο βαθμός ικανοποίησης ήταν 43%.

Φόβος για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Το 47% φοβάται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Ο βαθμός ικανοποίησης από τον τρόπο χειρισμού των προβλημάτων με την Τουρκία βρίσκεται στο 51% ( ήταν 56% τον Οκτώβριο).



Καθόλου ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση

Την στιγμή που η συνολική ικανοποίηση από την κυβερνητική πολιτική βρίσκεται στο 51%, η ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται μόλις στο 13% ( 14% στην έρευνα του Οκτωβρίου). Μάλιστα και ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ λίγο ή πολύ ικανοποιημένοι δηλώνει το 28.3%.


Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Μέσα σ΄αυτή την δύσκολη συγκυρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται κυρίαρχος και με απόθεμα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς το πρόσωπό του, αφού στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 50.4% των προτιμήσεων έναντι 18.2% του Α.Τσίπρα, με το 26.1% να επιλέγει τον ΚΑΝΕΝΑ. Διατηρεί δηλαδή ένα τεράστιο προβάδισμα της τάξης του 32.2% έναντι του Α. Τσίπρα , όσο ήταν και τον Οκτώβριο( 49.4% έναντι 17.3).




-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.