Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων στους χειμερινούς-ιαματικούς προορισμούς


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συναντήθηκε την Πέμπτη 24-12-2020 στο Λουτράκι με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Ουζούνη και τον Αντιπρόεδρο κ. Φώτη Μοσχάκη της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Πόζαρ    και την Δευτέρα 28-12-2020 στον Άγιο Αθανάσιο με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων (ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδοχείων, εστίασης, αρτοποιείων, super markets, καταστημάτων ρουχισμού, καταστημάτων ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού για σκι, σχολών σκι κλπ)  που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν ότι και η φετινή τουριστική περίοδος, την οποία περίμεναν με ανυπομονησία μήπως και καταφέρουν, έστω και περιορισμένα, να αναστρέψουν την κακή οικονομική τους κατάσταση από την επιβολή, από τον περασμένο Μάρτιο, μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊου, θα περάσει με μηδενική τουριστική κίνηση. Με τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των πολιτών, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα παραταθούν και μετά τις 7 Ιανουαρίου, καθίσταται αντιληπτό ότι  οι επιχειρηματίες αυτοί και οι οικογένειές τους βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεωκοπίας, καθώς το εισόδημά τους είναι μηδενικό και οι υποχρεώσεις τους αυξημένες.

Μετά τις συναντήσεις αυτές η κυρία Τζάκρη κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού με την οποία ρωτά  για τις προθέσεις του

(1)  να διερευνήσει τη δυνατότητα χορήγησης έκτακτης ενίσχυσης με βάση των αριθμό των δωματίων ή τον περσινό τζίρο των τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους χειμερινούς και ιαματικούς τουριστικούς προορισμούς καθώς επίσης και την δυνατότητα της απαλλαγής τους από τις υποχρεώσεις τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καθόσον χρόνο διαρκεί  η πανδημία και

(2) να προχωρήσει μετά το πέρας της πανδημίας στο σχεδιασμό επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού (voucher) για χειμερινούς – ιαματικούς προορισμούς.

Η Ερώτηση θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Βουλή.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Έκτακτη ενίσχυση στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους χειμερινούς-ιαματικούς  προορισμούς»

Αθήνα 28-12-2020

Η πανδημία COVID-19, η οποία είναι σε εξέλιξη από τις αρχές του 2020, και η  πολύ σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει στον τομέα της δημόσιας υγείας, έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις που καταγράφονται στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, καθώς ο φόβος που υπάρχει για το τι θα γίνει στο μέλλον, έχει επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνίες και σχεδόν στο σύνολό τους τις οικονομικές δραστηριότητες.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αλλά και της επιβολής αυστηρών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών (lockdown),  έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οι επιχειρήσεις που  δραστηριοποιούνται στους χειμερινούς και στους ιαματικούς προορισμούς, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, super markets, καταστήματα ρουχισμού, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού για σκι, σχολές σκι  κλπ που λειτουργούν κατά τη χειμερινή περίοδο και ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο Νομό Πέλλας υπάρχουν δυο περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον κατά τη χειμερινή περίοδο, όπως αυτές του παλαιού Αγίου Αθανασίου (Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας- Καϊμάκτσαλαν) και των Λουτρών Πόζαρ,  πέριξ των οποίων έχουν αναπτυχθεί πολλές τουριστικές επιχειρήσεις. Η οικονομική δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί  έχει συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της ζωντάνιας αυτών των περιοχών της παραμεθόριας ζώνης και στη στήριξη της βιωσιμότητά τους.

Οι επιχειρηματίες στις περιοχές αυτές, αλλά και σε όλους τους χειμερινούς ιαματικούς προορισμούς της χώρας, βρίσκονται πλέον σε απόγνωση καθώς,  μετά από σχεδόν ένα χρόνο που η τουριστική κίνηση στους προορισμούς αυτούς έχει μηδενιστεί,  βλέπουν ότι και η φετινή τουριστική περίοδος, την οποία περίμεναν με ανυπομονησία μήπως και καταφέρουν έστω και περιορισμένα να αντιστρέψουν την κακή οικονομική τους κατάσταση, θα περάσει επίσης με μηδενική τουριστική κίνηση.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεστε να διερευνήσετε τη δυνατότητα χορήγησης έκτακτης ενίσχυσης των τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται  στον χειμερινό και ιαματικό τουρισμό με κριτήριο τον αριθμό των δωματίων ή τον περσινό τους τζίρο, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο της απαλλαγής τους από τις υποχρεώσεις τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καθόσον χρόνο διαρκεί  η πανδημία;

2.    Προτίθεστε μετά το πέρας της πανδημίας να προχωρήσετε στο σχεδιασμό επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού (voucher) για χειμερινούς – ιαματικούς προορισμούς;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.