Τελευταία Νέα:

Θεοδώρα Τζάκρη: Κύριε Πρωθυπουργέ, πού πήγαν τα λεφτά;


Ομιλία απηύθυνε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2021.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της βουλευτή:

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό δεινών γραμμένο από χέρια κυνικών.

Ο προϋπολογισμός αυτός κατατίθεται αφότου η κοινωνία έχει κάνει τον απολογισμό του πρώτου μέρους της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ.

Κύριε Υπουργέ Οικονομικών:

Προβλέπετε αύξηση εσόδων από φόρους σε μια χώρα που πένεται. Σε μια χώρα στην οποία μια στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης δεν θα ξανανοίξουν μετά το lockdown, σε μια χώρα όπου στα νοικοκυριά κόβονται καθημερινά χιλιάδες παροχές βασικών αγαθών, όπως το ρεύμα και το τηλέφωνο.

Η ανεργία θα αγγίξει το 30% στην Ελλάδα, όπου πλέον, δεν έχουμε "ταξική ανεργία", αλλά οριζόντια και καθολική απώλεια του δικαιώματος πρόσβασης στην εργασία.

Κύριε Υπουργέ Υγείας,

Εκ προθέσεως ψεύδεστε. Στα κανάλια που καλοπληρώνετε υποδύεστε τον προστάτη των ασθενών και στον προϋπολογισμό εμφανίζεστε ως "ο δήμιος των δαπανών", αφού μειώνετε περισσότερο από 600 εκ ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία.

Κύριοι Υπουργοί Ανάπτυξης,

αφού αποτελεί κοινό μυστικό πως το Υπουργείο σας έχει δύο Υπουργούς, ενσυνείδητα ψεύδεστε.

Και έρχεστε με τον προϋπολογισμό να μας πείτε ότι το 2021 θα ζήσουμε μια έκρηξη επενδύσεων σε μια οικονομία, η οποία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και αποεπένδυση από το φθινόπωρο του 2019 και σήμερα τρέχει με μεσοσταθμικούς ρυθμούς ύφεσης που ξεπερνούν το 10%

Σύντομα, πολύ πιο σύντομα από ότι σας καθησυχάζουν οι προστάτες σας, θα πέσετε. Και θα λογοδοτήσετε απευθείας στον λαό, ένα λαό που θα έχει συστρατευτεί σε ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο για την ανατροπή σας και την απαλλαγή του από την πιο αντικοινωνική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Αυτή τη στιγμή που συζητάμε τον προϋπολογισμό σας, εκεί έξω πάνω από 1,5 εκ εργαζόμενοι, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι διαπιστώνουν ότι δεν έχουν καν υπογραφεί οι αποφάσεις για την ενίσχυσή τους και την στοιχειώδη υποστήριξή τους εν μέσω πανδημίας.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας είπατε 100 και πράξατε 50. Τώρα λέτε 100 και πράττετε 0.

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένα πραγματικό μυθιστόρημα.

Είναι ένα τραγικό κείμενο με πρωταγωνιστές πολίτες που αγωνιούν για την επιβίωσή τους.

Που πήγαν τα λεφτά;

Έχετε δώσει λίγο περισσότερα από 6 δις και από αυτά τα μισά δανεικά. Και την ίδια στιγμή περηφανεύεστε πως έχετε 37 δις στα ταμεία, όσα δηλαδή σας παρέδωσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Κύριοι Υπουργοί,

Ζείτε σε ένα matrix, συμπεριφέρεστε ως μια ελίτ που αδιαφορεί επιδεικτικά για τον λαό.

Δε θα γίνουμε συνεργοί σε αυτά που σχεδιάζετε».

 

Ολόκληρη η ομιλία της βουλευτή έχει ως εξής:

«Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί και Συνάδελφοι Βουλευτές της ΝΔ

Κατανοώ ότι βρίσκεστε στην άβολη θέση να υπερασπιστείτε έναν προϋπολογισμό που έχει συνταχθεί και θα εφαρμοστεί από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα, τα οποία τον παρέδωσαν στον ανέμελο πρόεδρό σας, ο οποίος με την σειρά του "σαν να παίζει παρτίδα σκάκι" θυσιάζει εσάς και το κύρος σας, είτε ως αξιωματικών είτε ως στρατιωτών.

Και σας θυσιάζει, γιατί το ίδιο έπραξε στον ενάμιση χρόνο που είναι πρωθυπουργός, τόσο με την κοινή λογική, όσο και με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ο προϋπολογισμός αυτός κατατίθεται αφότου η κοινωνία έχει κάνει τον απολογισμό του πρώτου μέρους της κυβερνητικής σας θητείας. Και ίσως είναι η πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση όπου οι αριθμοί του προϋπολογισμού συγκρούονται τόσο σφοδρά με την πραγματικότητα.

Κύριε Υπουργέ  Οικονομικών

Ακόμη κι εσείς, που έχετε πει τόσα ψέματα, δεν πίστευα ποτέ ότι θα τολμούσατε να προβλέψετε αύξηση εσόδων από φόρους σε μια χώρα που πένεται. Σε μια χώρα στην οποία μια στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης δεν θα ξανανοίξουν μετά το lockdown, σε μια χώρα όπου στα νοικοκυριά κόβονται καθημερινά χιλιάδες παροχές βασικών αγαθών, όπως το ρεύμα και το τηλέφωνο.

Κύριε Υπουργέ εργασίας

Εκ προθέσεως ψεύδεστε. Γιατί γνωρίζετε ότι, αν και όταν βγούμε από το lockdown, η ανεργία θα αγγίξει το 30% στην Ελλάδα, όπου πλέον, δεν έχουμε "ταξική ανεργία", αλλά οριζόντια και καθολική απώλεια του δικαιώματος πρόσβασης στην εργασία. Για τους μεν μισθωτούς, εξαιτίας των καταστροφικών χειρισμών σας στον τομέα του λιανεμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και μεταποίησης. Για τους δε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους, που ζουν παράπλευρα με τους τομείς που προανέφερα,  λόγω της καταστροφικής πολιτικής σας, που τους έχει εγκλωβίσει στην απραξία.

Κύριε Υπουργέ Υγείας

Εκ προθέσεως ψεύδεστε. Διότι στα κανάλια που καλοπληρώνετε υποδύεστε τον προστάτη των ασθενών. Και στον προϋπολογισμό εμφανίζεστε ως "ο δήμιος των δαπανών" αφού μειώνετε περισσότερο από 600 εκ ευρώ τις δαπάνες για την υγεία. Και δεν προβλέπετε πουθενά την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπά την πόρτα της χώρας μας. Και  είστε από κοινού με τον πρωθυπουργό συνυπεύθυνος για το μέγεθος του δεύτερου φονικού κύματος της πανδημίας που στοίχισε την ζωή σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Κύριοι Υπουργοί Ανάπτυξης, 

αφού αποτελεί κοινό μυστικό πως το Υπουργείο σας έχει δύο Υπουργούς, ενσυνείδητα ψεύδεστε. Και έρχεστε με τον προϋπολογισμό να μας πείτε ότι το 2021 θα ζήσουμε μια έκρηξη επενδύσεων σε μια οικονομία, η οποία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και αποεπένδυση από το φθινόπωρο του 2019 και σήμερα τρέχει με μεσοσταθμικούς ρυθμούς ύφεσης που ξεπερνούν το 10%.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Θα σταματήσω εδώ το προσκλητήριο "των Υπουργών - συνεργών" του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη. Γιατί πίσω από όλα, και υπεύθυνος για όλα, είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σας χρησιμοποιεί ως μαριονέτες στα τηλεοπτικά σόου της "κατά φαντασίαν" επιτυχούς διακυβέρνησής του.

Οφείλω όμως,  να σας προειδοποιήσω ότι σύντομα, πολύ πιο σύντομα από ότι σας καθησυχάζουν οι προστάτες σας, θα πέσετε. Και θα λογοδοτήσετε απευθείας στον λαό, ένα λαό που θα έχει συστρατευτεί σε ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο για την  ανατροπή σας και την απαλλαγή του από την πιο αντικοινωνική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Αυτή τη στιγμή που συζητάμε τον προϋπολογισμό σας, εκεί έξω πάνω από 1,5 εκ εργαζόμενοι, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι διαπιστώνουν ότι δεν έχουν καν υπογραφεί οι αποφάσεις για την ενίσχυσή τους και την στοιχειώδη υποστήριξή τους εν μέσω πανδημίας.

Οφείλω βέβαια να αναγνωρίσω ότι από κοινού αναβαθμίσατε καθοριστικά το βαθμό εξαπάτησης των παραγωγικών τάξεων. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας είπατε 100 και πράξατε 50. Τώρα λέτε 100 και πράττετε 0.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένα πραγματικό μυθιστόρημα. Είναι ένα τραγικό κείμενο με πρωταγωνιστές πολίτες που αγωνιούν για την επιβίωσή τους, πολίτες που συνωστίζονται σε υποστελεχωμένες μονάδες υγείας, απελπισμένοι για τους εαυτούς και τους συγγενείς τους, πολίτες που αισθάνονται καθολικά απροστάτευτοι από τις επιπτώσεις του νεοφιλελεύθερου κυβερνοϊού, που προσέβαλε την χώρα στις 7 Ιουλίου του 2019.

Πείτε μας κύριοι Υπουργοί:

Που πήγαν τα λεφτά;

Έχετε δώσει λίγο περισσότερα από 6 δις και από αυτά τα μισά δανεικά. Και την ίδια στιγμή περηφανεύεστε πως έχετε 37 δις στα ταμεία, όσα δηλαδή σας παρέδωσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Κύριοι Υπουργοί

Τι ισχυρίζεστε με αυτό το μυθιστόρημα;

Σας προτείναμε να αναστείλετε τις διακοπές παροχών κοινής ωφέλειας. Κάνατε πως δεν ακούσατε.

Σας προτείναμε να ενισχύσετε οικονομικά το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας που έχει απομείνει, καθώς ούτε προσλήψεις κάνατε. Και κάνατε πως δεν καταλάβατε τίποτα.

Σας προτείναμε να ενισχύσετε οριζόντια τα χειμαζόμενα νοικοκυριά με ένα συμβολικό βοήθημα για να μπορεί κάθε σπίτι να προμηθεύεται τα αναγκαία. Και σφυρίζετε αδιάφορα.

Για να μην μακρηγορήσω, σας έχουμε προτείνει στοχευμένα μέτρα εντός των ορίων αντοχής των ταμείων του κράτους. Και ούτε καν τα συζητήσατε.

Άρα για όλους αυτούς τους λόγους σας κατηγορώ όχι μόνο για κυνισμό, αλλά και για προαποφασισμένη αποδόμηση και "φτωχοποίηση" του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, πλην του κλειστού κύκλου των μεγάλων συμφερόντων.

Ζείτε σε ένα matrix, συμπεριφέρεστε ως μια ελίτ που αδιαφορεί επιδεικτικά για τον λαό.

Όμως πιστεύετε σοβαρά ότι όταν κατορθώσετε μέσα στο επόμενο κιόλας εξάμηνο να αποδομήσετε ολοκληρωτικά την κοινωνική συνοχή, παραδίδοντας τα ερείπια της κοινωνίας και της οικονομίας στα funds και τις ύαινες του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου, η κοινωνία θα παραμείνει απαθής θεατής του τέλους της;

Κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ έχετε καταλάβει το κρίσιμο σημείο που βρίσκεται η οικονομία της χώρας μας μετά από 10 χρόνια μνημόνια και 15 χρόνια αποεπένδυσης; Κοιτάξτε το εξαγωγικό προφίλ της χώρας και θα καταλάβετε την δύσκολη φάση στην οποία έχουμε περιέλθει. Μόνο για το διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2020 (προσωρινά στοιχεία), οι ελληνικές εξαγωγές σε σχέση με το 2019, μειώθηκαν κατά 11,3% (διαμορφώθηκαν σε 25 δις €).

Και ποια είναι η απάντησή σας κύριοι της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτήν την ζωτικής σημασίας πρόκληση που αντιμετωπίζει η οικονομία μας; Ο προϋπολογισμός που καταθέσατε προβλέπει το απόλυτο τίποτα. Ενώ στα 12 πιο ανταγωνιστικά προϊόντα μας βρίσκονται προϊόντα του πρωτογενή τομέα όπως:  φρούτα (ροδάκινα και νεκταρίνια), κηπευτικά, βαμβάκι, φέτα, κρασιά, λάδι, ο προϋπολογισμός του 2021 είναι εξαιρετικά φτωχός. Βλέπουμε ότι δεν προβλέπεται ούτε 1€ για την στήριξη των κλάδων αυτών που πλήττονται σημαντικά όπως και άλλοι κλάδοι από την πανδημία. Συνειδητοποιείτε τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια επιλογή σας για τις εξαγωγές της χώρας μας;

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας

Μιλάτε, και σωστά, ότι η απάντηση στα διαθρωτικά προβλήματα της οικονομίας είναι  ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα μας. Απευθυνθήκατε σε μια ομάδα πανεπιστημιακών κάτω από τον Νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη για να το εκπονήσει. Λέτε ακόμα ότι έχετε βρει και 32δις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης για την υποστήριξη του. Όμως κύριοι συνάδελφοι δε χρειάζεται να μελετήσουμε σε βάθος το σχέδιο που κατατέθηκε για να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία απ’ τα ίδια. Αποτελεί μία έκθεση ιδεών όπου οι καλές προτάσεις δεν είναι καινούργιες και οι καινούργιες ιδέες δεν είναι καλές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στερείται επιχειρησιακών στόχων, μετρήσιμων αποτελεσμάτων και ενός ικανού σχεδίου υλοποίησης όλων αυτών των προτάσεων. Πάσχει δηλαδή από τη συνήθη ανεπάρκεια αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού υλοποίησης που διακρίνει τα μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα στη χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν είναι η ώρα για να το αναπτύξουμε εδώ, αλλά έχει κατατεθεί επανειλημμένα από την πλευρά μας η ανάγκη για ένα ολιστικό αναπτυξιακό μοντέλο που καλλιεργεί την εξωστρέφεια της οικονομίας μας στηριγμένο σε τομείς υψηλής παραγωγικότητας. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην υγιή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα και στην δίκαιη κατανομή ωφελειών και βαρών. Εμείς ως αυριανή κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να το εισφέρουμε, αλλά και να εγγυηθούμε την κοινωνικά δίκαιη εκτέλεσή του.

Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης

Εν  κατακλείδι, φέρνετε για ψήφιση έναν προϋπολογισμό δεινών, γραμμένο από τα χέρια κυνικών. Και είστε απλώς οι θλιβεροί και ανήμποροι υποστηρικτές μιας πολιτικής που οδηγεί την κοινωνία στον αφανισμό.

Αυτή τη στιγμή που εμείς ασχολούμαστε με ένα άγραφο χαρτί, πάνω από τη χώρα πυκνώνουν απειλές υπαρξιακού χαρακτήρα, τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στα πεδία της υγείας, της παιδείας, του εμπορίου, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής και του συνόλου του τραπεζικού συστήματος.

Είναι αυτονόητο ότι θα καταψηφίσω. Και είμαι βέβαιη ότι το ίδιο θα πράξουν και οι συνάδελφοι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, γιατί δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε συνεργοί  σε αυτά που σχεδιάζετε. 

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.