Μια διεθνής μελέτη που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και δημοσιεύεται στο British Journal of Dermatology, διερεύνησε τις βιοψίες του φθινοπώρου πριν από την έκρηξη της πανδημίας.

Οι παθολογίες του δέρματος υπάρχουν σε περίπου 5-10% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Μια ομάδα παθολόγων επανεξέτασε κάτω από το μικροσκόπιο δέκα δερματικές βιοψίες άτυπων δερματοπαθειών που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2019, οι οποίες δεν είχαν ακριβή διάγνωση.

Η βιοψία μιας νεαρής γυναίκας, που χρονολογείται από τον Νοέμβριο, έδειξε την παρουσία αλληλουχιών γονιδίων του RNA του ιού, τα δακτυλικά αποτυπώματα του Covid-19 στον ιστό του δέρματος. Στη συνέχεια, τα δεδομένα επιβεβαιώθηκαν από το εύρημα στις ίδιες δομές των αλληλουχιών γονιδίων του ιϊκού RNA που ταυτοποιήθηκαν με την τεχνική RNA-FISH από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας. 

Η νεαρή γυναίκα είπε ότι δεν είχε κανένα άλλο σύμπτωμα και ότι τα σημάδια εξαφανίστηκαν μετά από πέντε μήνες. «Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας βιβλιογραφίας, αυτή είναι η παλαιότερη απόδειξη της παρουσίας του ιού SARS-CoV-2 σε έναν άνθρωπο», γράφει το Πανεπιστήμιο, το οποίο είχε ήδη αναδρομικά στις αρχές Δεκεμβρίου το πρώτο θετικό επίχρισμα στον ιό στην Ιταλία, που εκτελείται σε παιδί τεσσάρων ετών για υποψία ιλαράς.

Πηγή: Repubblica