Τελευταία Νέα:

Μεταλλαγμένος κορονοϊός: «Σε 10 εβδομάδες θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα» – Αποκαλυπτικός Σαρηγιάννης


Μέχρι τα μέσα Απριλίου, ο μεταλλαγμένος κορονοϊός θα είναι το… μεγαλύτερό μας πρόβλημα όπως λέει στο newsit.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Γιατί λέει ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 80.000 τεστ τη μέρα στον γενικό πληθυσμό και γιατί χτυπά «καμπανάκι».
Για την κρισιμότητα του χρονικού σημείου στο οποίο βρισκόμαστε σχετικά με το πώς «κινείται» ο μεταλλαγμένος κορονοϊός από την Βρετανία, μίλησε στο newsit.gr ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης δίνοντας και την πρόβλεψη του ΑΠΘ για το πότε θα αρχίσει την εκθετική του αύξηση στην Ελλάδα αυτό το στέλεχος.

Την ώρα που σε λίγη ώρα αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα που «υπογράφει» ο μεταλλαγμένος κορονοϊός, οι διαρροές έχουν ήδη «δώσει» ακόμα 10 νέα κρούσματα σε Αθήνα και Κρήτη ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό αυτών των κρουσμάτων στα 72 στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, μόνο σήμερα εξετάσθηκαν στο ΙΙΕΒΑ 90 ύποπτα δείγματα ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα δοθούν τα αποτελέσματα για πάνω από άλλα 200.
Σημειώνεται εδώ ότι όπως έλεγε πριν από λίγες ημέρες στο newsit, η Άννα Παπά Κονιδάρη, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ: «Δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποια στιγμή μπορεί να αρχίσει να επικρατεί στη διασπορά το νέο μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος αντί αυτών που γνωρίζουμε ήδη. Αυτή είναι η άκρως μεταδοτική φύση των ιών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα και με την γρίπη και τις μεταλλάξεις της».
Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός και η εκτίμηση του Σαρηγιάννη

Τη δική του πρόβλεψη για το πότε μπορεί να γίνει αυτή η επικράτηση, μας έδωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. Όπως μας είπε: «Σύμφωνα με το μοντέλο του ΑΠΘ αν θεωρήσουμε ως αρχικό αριθμό κρουσμάτων της μετάλλαξης, τα 15, τότε η εκθετική αύξηση του μεταλλαγμένου στελέχους θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου ενώ θα αρχίσει να επικρατεί έναντι του γνωστού που ξέρουμε στα μέσα του Απριλίου.

Για να έχουμε μια επαρκή εικόνα παρακολούθησής του και να στέλνουμε ύποπτα δείγματα προς εξέταση, χρειαζόμαστε 80.000 τεστ τουλάχιστον την ημέρα στον γενικό πληθυσμό. Το timing της παρακολούθησης είναι πολύ σημαντικό. Μόνο με πολλά τεστ και εντατική αλληλούχιση του γονιδιώματος θα μπορούμε να δρούμε στοχευμένα. Θα μπορούμε να βλέπουμε δηλαδή σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχει έξαρση του στελέχους και έτσι να προχωράμε σε αυστηρά τοπικά lockdown και σε αυστηρή καραντίνα και ιχνηλάτηση σε αυτούς που φέρουν τον μεταλλαγμένο ιό».

Για τον κο Σαρηγιάννη, η αλληλούχιση του γονιδιώματος, όσον αφορά τη νέα μετάλλαξη, δεν μπορεί να περνά από τη στενωπό ενός ή δύο εργαστηρίων, όταν για παράδειγμα πανεπιστήμια διαθέτουν το ειδικό μηχάνημα για αυτή τη δουλειά. Το ΑΠΘ διαθέτει ένα τέτοιο. Όπως το θέτει ο κ. Σαρηγιάννης: «Η χαρτογράφηση της μετάλλαξης απαιτεί αποκέντρωση. H συζήτηση τώρα πρέπει να είναι πως θα σταματήσουμε την επέλαση του μεταλλαγμένου στελέχους και η απάντηση, για εμένα είναι: ‘ανιχνεύω όσο πιο πολύ μπορώ’».
Σε επιφυλακή βρίσκεται το ΠΑΓΝΗ σύμφωνα με τον διοικητή του

Εντωμεταξύ στο ΠΑΓΝΗ, στο Ηράκλειο της Κρήτης νοσηλεύονται δύο ηλικιωμένοι που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Μιλώντας στο newsit.gr, ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης είπε πως το ζευγάρι που φέρει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού νοσηλεύεται στο νοσοκομείο εδώ και 10 ημέρες και πως για την ώρα, η εξέλιξη της πορείας της νόσου δεν μοιάζει να δίνει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι γιατροί. Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, δεν μπορούν ακόμα να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από δύο μόνο ασθενείς.

Η 65 χρονη γυναίκα βέβαια, τις τελευταίες ημέρες είχε μια επιδείνωση στο αναπνευστικό της σύστημα και έτσι μπήκε προληπτικά στην ΜΕΘ, ενώ ο 75 χρονος σύντροφος της είναι σε σταθερή κατάσταση

Ο κος Χαλκιαδάκης είπε ακόμα πως τις τελευταίες ημέρες άρχισε να σημειώνεται μια μικρή αύξηση στην άνοδο των εισαγωγών των ασθενών με κορονοϊό στο ΠΑΝΓΝΗ. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 11 ασθενείς με κορονοϊό και οι 5 βρίσκονται στη ΜΕΘ.
Πάντως, το γεγονός ότι ήδη ένα μεγάλο μέρος των κρουσμάτων που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, έχει θέσει το νοσοκομείο σε κατάσταση επαυξημένης επαγρύπνησης για να μην διασπαρεί το στέλεχος και στους υγειονομικούς.
Σημειώνεται εδώ πως η κόρη του ηλικιωμένου ζευγαριού που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ, επέστρεψε από το Ντουμπάι, όπου είχε ταξιδέψει για επαγγελματικούς λόγους και συνάντησε τους γονείς της αφού προηγουμένως είχε υποβληθεί σε τρία τεστ.-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.