Τελευταία Νέα:

Εμβόλιο: Μετά τους 23 θανάτους η Νορβηγία άλλαξε τις οδηγίες της για το εμβόλιο της Pfizer


Η Νορβηγία άλλαξε την πολιτική της σχετικά με τη χρήση του εμβολίου κορονοϊού της Pfizer για να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης των ασθενών σε τελικό στάδιο. Αυτή η απόφαση λήφθηκε μετά από αναφορές για θάνατο ανθρώπων με πολύ εύθραυστη υγεία μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε η BioNTech τη Δευτέρα.
Έως τις 14 Ιανουαρίου, 23 αναφορές για ύποπτους θανάτους ηλικιωμένων έχουν υποβληθεί στο νορβηγικό μητρώο υγείας.

Οι θάνατοι συνέβησαν μετά τον εμβολιασμό και κάποιοι τις αποδίδουν στις παρενέργειες μετά το εμβόλιο. Η υπόθεση είναι ότι ο εξασθενημένος οργανισμός των ηλικιωμένων δεν άντεξε ακόμα και τις αμελητέες για τους περισσότερους ανθρώπους παρενέργειες του εμβολίου. .

Ακόμα, πάντως, δεν έχει διαπιστωθεί από τους ειδικούς αν πράγματι οι εμβολιασμοί οδήγησαν στους θανάτους.

«Οι 13 από αυτούς αφορούν σε πολίτες μεγάλης ηλικίας. Όλοι είναι άνω των 80 και οι περισσότεροι είναι άνω των 90. Φαίνεται ότι αυτό το οποίο παρουσίασαν αυτοί οι υπερήλικες ήταν ναυτία και κακουχία. Είναι γνωστό ότι οι ευάλωτοι αυτοί πληθυσμοί μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές από τέτοια συμπτώματα. Αυτό που θέλω να συμβουλέψω τους ηλικιωμένους είναι οπωσδήποτε να εμβολιαστούν αλλά να έχουμε στο νου μας να τους φροντίζουμε, να τους ενυδατώνουμε και να τους προσέχουμε» είχε αναφέρει στην ενημέρωση της Παρασκευής η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, σχετικά με το ζήτημα.
Η Νορβηγία άλλαξε τις οδηγίες της για το εμβόλιο της Pfizer

«Οι Νορβηγικές Αρχές Υγείας έχουν πλέον αλλάξει (τη) σύστασή τους σε σχέση με τον εμβολιασμό των ασθενών σε τελικό στάδιο (Κλινική Κλίμακα Ευθραυστότητας 8 ή υψηλότερη)», δήλωσε η BioNTech.

Η Κλινική Κλίμακα Ευθραυστότητας, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα ταξινόμησης στην περίθαλψη ηλικιωμένων, ορίζει τους ασθενείς του βαθμού 8 ως τους πλησιάζοντες στο τέλος της ζωής τους που συνήθως δεν μπορούν να «ανακάμψουν ακόμη και από μια μικρή ασθένεια».

Η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων δήλωσε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και ενημέρωσε τη Δευτέρα ότι «οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να έχουν συμβάλει σε μια σοβαρή πορεία σε ηλικιωμένους που είναι αδύναμοι».

«Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση για κάθε μεμονωμένο ασθενή ως προς το κατά πόσον τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων ενδεχόμενων παρενεργειών», δήλωσε η νορβηγική υπηρεσία.

Στη Νορβηγία, κατά μέσο όρο 400 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα σε γηροκομεία και εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, ανέφερε ο οργανισμός φαρμάκων.



ΠΗΓΗ: Reuters 
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.