Τελευταία Νέα:

Π.Ο.Υ: Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδόθηκε μέσω κατεψυγμένων προϊόντων


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ταξίδεψε στη Γουχάν, δήλωσε σήμερα πως δεν αποκλείεται ο κορονοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας και δεσμεύτηκε για περαιτέρω διερεύνηση.Η έρευνα της ομάδας του ΠΟΥ για το πως προήλθε ο κορονοϊός δεν μετέβαλε σημαντικά την εικόνα που υπάρχει για την πανδημία όμως απέδωσε νέες πληροφορίες σύμφωνα με τον Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Γουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να πιστοποιούν πως ο κορονοϊός υπήρχε στην πόλη πριν την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο του 2019 ενώ δεν εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.
Η Κίνα επιμένει για διάδοση μέσω κατεψυγμένων τροφίμων

Ο όρος “ψυχρή αλυσίδα” αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων με την Κίνα να επιμένει πως ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ευρήματα για ίχνη κορονοϊού στις συσκευασίες εισαγόμενων τροφίμων.

“Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο” ή κάτω από ποιές συνθήκες, είπε ο Εμπάρεκ.

Όπως τόνισε θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού. Επίσης ανέφερε πως ο εντοπισμός της προέλευσης του κορονοϊού να βρίσκεται σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Γουχάν.

Παράλληλα τόνισε πως οι ερευνητές αναζητούν το ενδεχόμενο ο ιός να κυκλοφορούσε νωρίτερα απ΄ό,τι αρχικά θεωρήθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθούν δείγματα αίματος για να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα.

Το ενδεχόμενο πάντως ο κορονοϊός να διέρρευσε από ένα εργοστάσιο είναι εξαιρετική απίθανη και δεν απαιτεί περαιτέρω έρευνα, εξήγησε ο Εμπάρεκ.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, πάντως, ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστούν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση του κορονοϊού.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.