Τελευταία Νέα:

Πανεπιστήμια: Τι ψηφίστηκε στη Βουλή - Ολες οι ρυθμίσεις για αστυνομία, φοίτηση, εξετάσεις



Ψηφίστηκε χθες το βράδυ το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια παρά τις αντιδράσεις και τη σφοδρή αντιπαράθεση που σημειώθηκε στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου καθιερώνει σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και την επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ επισήμανε πως πρόκειται για μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις:

Σχετικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη φοίτηση σε αυτά:


- Ελάχιστη βάση εισαγωγής
- Συγκεκριμένος αριθμός επιλογών στο μηχανογραφικό

- Χρονικό όριο φοίτησης – τέλος στους «αιώνιους φοιτητές»

Σχετικά με την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος:

- Ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ
- Ιδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ
- Θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία

- Πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα ΑΕΙ

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα «λαμβάνω μηνύματα από καθηγητές και μαθητές που μου λένε ότι συμφωνούν με τις διατάξεις. Μας καλούν να μην κάνουμε πίσω αλλά μας λένε ότι φοβούνται να βγουν μπροστά και να τα πουν δημόσια» και πρόσθεσε: «ήρθε η ώρα να σπάσει αυτή η σιωπή. Να σπάσει η νοσηρή παράδοση. Να διαλυθεί άπαξ και διαπαντός η οσμή φόβου και ανομίας στα πανεπιστήμια που ευδοκιμεί εκεί και πουθενά αλλού στην χώρα».

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στην είσοδο και έξοδο των φοιτητών των διδασκόντων και των εργαζομένων στα Ιδρύματα, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, ώστε να μην παρατηρείται πλέον το νοσηρό φαινόμενο, οι περισσότεροι από όσους διαπράττουν αδικήματα, όπως καταστροφές δημόσιας περιουσίας ακόμα και διακίνηση ναρκωτικών να είναι ξένα στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τη φοιτητική ιδιότητα. Οπως είπε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η κοινωνία τάσσεται υπέρ- Ελεγχόμενη είσοδος: ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ (2019): Υπέρ: 60,4%- Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ (2019): Υπέρ: 38,3%

Στόχος της υπουργού Παιδείας είναι να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, ως άσυλο ιδεών, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα και όχι ως χώροι διάπραξης αδικημάτων και παράλληλα εμποδίζοντας την πρόσβαση των φοιτητών στην γνώση. Η αναβάθμιση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων περιλαμβάνει εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων, καρτών εισόδου , μέχρι το φωτισμό και περιφράξεις. Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηροποίηση της νομοθεσίας, για όσους συλλαμβάνονται να προκαλούν ζημιές απειλούν και ασκούν βία σε μέλη της κοινότητας των πανεπιστημίων. θεσμοθετείται ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, με ειδικά μηχανήματα και κάρτα εισόδου ενώ θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα Ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, σε κάθε ΑΕΙ εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, και οι πανεπιστημιουπόλεις των ΑΕΙ περιβάλλονται υποχρεωτικά από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του συστήματος δεν είναι εφικτή σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. αν το ΑΕΙ συνορεύει με δημόσιο πάρκο), τότε το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τα κτίρια.

Επίσης, συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Επιπλέον, σε κάθε ΑΕΙ συστήνεται, «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία υπάγεται στον Πρύτανη με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, τη φύλαξη των υποδομών του ΑΕΙ.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της ΟΠΠΙ θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ ,σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, δικογραφία ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ..Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών – έως σήμερα εισάγονται φοιτητές ακόμη και με βαθμό 1 στα 20, ενώ σχεδόν 30% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ, για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών, για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών και για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ για θέμα των αντιδράσεων η κ. Κεραμέως είπε: «Το νομοσχέδιο λέτε εγείρει αντιδράσεις: Ναι - δικές σας εσωκομματικές. Πόσο να συζητήσουμε: Αν πρέπει να μπαίνει κανείς με 1 και 2 στα 20; Αν είναι φυσιολογικό να είναι 20 χρόνια κάποιος φοιτητής; Τόσες συζητήσεις; Πρόταση θα μας πείτε; Μια πρόταση μόνο ακούσαμε, του Υπουργού σας, κ. Μάρδα για αστυνομικούς-ινκόγκνιτο».

Η κ. Κεραμέως απάντησε και στο θέμα των εισακτέων λέγοντας « Λιγότεροι εισακτέοι Πώς το υπολογίσατε; Θέτουμε ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Είναι πολλοί οι εναλλακτικοί δρόμοι, όπως τα δημόσια ΙΕΚ.

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα η υπουργός υπογράμμισε: «Μιλάτε για εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων από ξένα παραρτήματα - είναι οι απόφοιτοι των οποίων για πρώτη φορά ο κ. Φίλης και ο κ. Γαβρόγλου-και σωστά- έδωσαν το δικαίωμα να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση, διότι είναι υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου. Πόση υποκρισία; Και το αλλάξατε λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Όπως ο Έλληνας μπορεί να δουλεύει στη Γαλλία, στη Γερμανία. Δεν είμαστε Ευρώπη αλά καρτ - να παίρνουμε μόνο τα χρήματα ΕΣΠΑ, ταμείου ανάκαμψης».


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.