Τελευταία Νέα:

Δήμαρχοι – Εκλογικός νόμος : Αυτά είναι τα σημεία διαφωνίας (λίστα)


Σειρά διαφωνιών στον σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση, εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης οι δήμαρχοι.
Κοινά σημεία τόσο των «γαλάζιων» δημάρχων και αυτών της αντιπολίτευσης ήταν:

-Η διαφωνία με την μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. Όλοι οι αιρετοί εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει είτε να παραμείνει ως έχει είτε, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, να μειωθεί έως 10 – 15% και όχι έως 38%, που προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης.

-Η «καταληκτική ημερομηνία 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών», στην οποία αναφέρθηκε η afodioikisi.gr. Ζητήθηκε να μετακινηθεί στα τέλη Ιουλίου ή Αυγούστου, ακόμη και στις αρχές Σεπτεμβρίου.

-Να μην καταργηθούν τα Τοπικά Συμβούλια σε Κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, αλλά να ισχύει για αυτές με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων.

-Η εκλογή των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων να μην γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά τα σχετικά ονόματα να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Παρατάξεις αντιπολίτευσης: Πού, επιπλέον, διαφωνούν

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης («Αυτοδιοικητικό Κίνημα»-ΚΙΝΑΛ, «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» -ΣΥΡΙΖΑ, «Νέα Αυτοδιοίκηση» -Ανεξάρτητοι, Λαϊκή Συσπείρωση -ΚΚΕ και Συντονισμός Αιρετών -ΛΑΕ) τέθηκαν επιπλέον τα εξής ζητήματα:

-Η εκλογή δημάρχου με 43%: Ζητήθηκε το ποσοστό αυτό να είναι 50%, καθώς τονίσθηκε από τον επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ), δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, ότι «οδηγεί σε δήμαρχο μειοψηφίας».

-Η μεγάλη πλειοψηφία των 3/5 στο δημοτικό συμβούλιο, που δίνει στον εκλεγμένο δήμαρχο με 43% το 60% του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. Μάλιστα, ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης», δήμαρχος Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης ζήτησε, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στο 43% και τα 3/5 πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, ο δήμαρχος να εκλέγεται εφόσον έχει διαφορά τουλάχιστον 5% από τον δεύτερο, και παράλληλα να λαμβάνει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο το ποσοστό του +10%.

Το πλαφόν 3%

Διαφωνίες υπήρξαν και για το πλαφόν του 3%, με προεξάρχοντες, τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τον επικεφαλής του Συντονισμού Αιρετών, Νίκο Σακούτη.

Αντίθετα, υπέρ τάχθηκε ο Γ. Ιωακειμίδης, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπης Θεσμών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρότεινε να τεθεί ως πλαφόν εισόδου ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο το εκλογικό μέτρο +1%.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.