Τελευταία Νέα:

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την «απαλλοτρίωση» ιαματικών πηγών


Τι υποστηρίζουν δήμαρχοι και ΣΔΙΠΕ
Η απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να προχωρήσει στην «κατάσχεση» -ουσιαστικά- Ιαματικών Πηγών και παρακείμενων τουριστικών εγκαταστάσεων, που σήμερα ανήκουν σε δεκάδες Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, προκαλεί έντονες αντιδράσεις που φτάνουν έως το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ήδη δήμοι, που διαθέτουν και διαχειρίζονται Ιαματικές Πηγές, προχωρούν σε Ψηφίσματα Διαμαρτυρίας και αποστολή επιστολών προς το πρωθυπουργό, ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να μην απωλέσουν σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία, που αποτελούν πυλώνα τοπικής ανάπτυξης για τις περιοχές τους.

Χωρίς προηγουμένως να υπάρξει η παραμικρή διαβούλευση με τους 50 και πλέον δήμους σε όλη την χώρα, που λειτουργούν στα όριά τους Ιαματικές Πηγές με σχετικές υποδομές, το υπουργείο Τουρισμού προχωράει στην καταχρηστική αρπαγή των περιουσιακών τους στοιχείων με τη δημιουργία της Α.Ε. «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας - ΙΠΕ Α.Ε.». Η εν λόγω Α.Ε. θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων, μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα ενός χλμ, που σήμερα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο όχι μόνο του δημοσίου αλλά και οικείων δήμων.

Στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με εκπροσώπους του ΣΔΙΠΕ, μ’ επικεφαλής τον πρόεδρο Σταμάτη Γαρδέρη, εκφράστηκαν αντιρρήσεις του Συνδέσμου, χωρίς όμως να φαίνεται πως ελήφθησαν υπόψη από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

Τι υποστηρίζει το Υπουργείο Τουρισμού

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας - ΙΠΕ Α.Ε.» που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού, θ’ αναλάβει την κεντρική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ιαματικών πηγών της χώρας, με στόχο την καλύτερη εποπτεία και τον αρτιότερο συντονισμό για τη λειτουργία των εθνικών πόρων. Στην εταιρεία θα συμμετέχει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστή ως Υπερταμείο.

Η Α.Ε. θ’ αναλάβει τη διοίκηση, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, καθώς και των ακινήτων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στους χώρους των ιαματικών πηγών και αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή/και των οικείων ΟΤΑ.

Στον Οργανισμό δύνανται να μεταβιβάζονται, να περιέρχονται ή να παραχωρούνται, κατά πλήρη κυριότητα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης φυσικών ιαματικών πόρων, ακινήτων και εγκαταστάσεων εντός αυτών, με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων. Η διοίκηση και η διαχείριση των πηγών θα ανατίθεται κάθε φορά στον ΟΙΠΕ με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού.

Τα έσοδα από την αξιοποίηση και την παραχώρηση των περιουσιακών του στοιχείων και οι κάθε είδους αποδόσεις που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση αυτών και των εγκαταστάσεών τους, κατανέμονται κατά ένα ποσοστό στους μετόχους του Οργανισμού και κατά ένα ποσοστό στον οικείο δήμο ή στον φορέα του Δημοσίου ή στη Δημόσια Επιχείρηση που ανήκει κάθε πηγή.

Έντονες αντιδράσεις δήμων για την αρπαγή

Η κίνηση του υπουργείου Τουρισμού, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους Ο.Τ.Α. στα όρια των οποίων λειτουργούν Ιαματικές Πηγές και διαθέτουν σχετικές υποδομές, ενώ ομόφωνα το Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την «υφαρπαγή των περιουσιακών στοιχείων» δεκάδων δήμων της χώρας.

Δήμος Αλμωπίας (Λουτρά Πόζαρ)
«Αυτό το νομοσχέδιο αρπάζει τον πλούτο και την μισή οικονομία του τόπου μας» λέει ο δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, καταγγέλλοντας πως οι προθέσεις του υπουργείου Τουρισμού δεν είναι αγνές. Ο ίδιος ζητάει να υπάρχει προαιρετική συμμετοχή δήμων που διαθέτουν Ιαματικές Πηγές στην προτεινόμενη Α.Ε. του υπουργείου Τουρισμού.

Δήμος Κω (Θερμά)
Ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των τοπικών κοινωνιών και μεταφορά πλούτου σε συγκεντρωτικά σχήματα, τύπου υπερταμείου. «Ο Δήμος μας αντιδρά σε όλες τις κατευθύνσεις και με όλα τα μέσα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν προχωρήσει στο έργο συντήρησης και επανάχρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων στα «Θερμά», που ανήκει όπως και η ιαματική πηγή στην ιδιοκτησία του»

Δήμος Λαγκαδά (Λαγκαδά)
«Κρατάμε την επιχείρηση με νύχια και με δόντια, να αναπτύξουμε και να δώσουμε ώθηση στην τοπική κοινωνία, να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, και εκείνοι έρχονται να μας πάρουν τις ιαματικές μας πηγές» λέει ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, υποστηρίζοντας πως : «αντί να δώσουν κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, ώστε να αναπτύξουν τις ιαματικές πηγές, τις απαλλοτριώνουν και φεύγουν από τη διαχείριση των δήμων»

Δήμος Νισύρου (Νίσυρος)
«Η υποχρεωτική μεταφορά στην ΙΠΕ Α.Ε. όλων των πηγών, και η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Δήμων αποτελεί ενέργεια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους δημοκρατικούς θεσμούς της πατρίδας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενέργεια αυτή ακυρώνει τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και μεταφέρει βίαια την περιουσία των τοπικών κοινωνιών στο κεντρικό κράτος» λέει από την πλευρά του ο δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος. Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι Ιαματικές Πηγές του νησιού, αξιοποιήθηκαν με χρήματα απόδημων Νισύριων στις αρχές του 20ου αιώνα.

Δήμος Σιντικής (Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου)
«Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση, αυθαίρετα και αυταρχικά θέλουν ν΄ αρπάξουν τις περιουσίες των δήμων» λέει αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Σιντικής Άνθιμος Γεωργιάδης. Ο δήμος που καλύπτει το βόρειο τμήμα των Σερρών, έχει δύο ιαματικές πηγές με παρακείμενες εγκαταστάσεις στην ιδιοκτησία του.

Τα τελευταία χρόνια, οι δήμοι έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Πολλοί ΟΤΑ. μάλιστα, βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους.

Ο ΣΔΙΠΕ στην ανακοίνωσή του, καλεί τους δήμους – μέλη του, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και τις Περιφέρειες της χώρας να λάβουν δημόσια θέση κατά των προθέσεων του υπουργείου Τουρισμού. Παράλληλα καλούν την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ν’ απορρίψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού, καθώς : «η συμμετοχή της στην Α.Ε. δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ως άλλοθι στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων».

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.