Τελευταία Νέα:

Φώτο: Γιγάντιο πανό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης


Ένα γιγάντιο πανό αναρτήθηκε το πρωί της Τρίτης στην πρόσοψη του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και την απελευθέρωση του έθνους μας από τον τουρκικό ζυγό.
Στο συγκεκριμένο πανό αναγράφεται η φράση του γνωστού συγγραφέα και επαναστάτη, Ρήγα Φεραίου: “Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά “, ενώ συμβολικά μέσα από τις χρονολογίες 1821 έως σήμερα σχηματίζεται ένας σταυρός.

Μάλιστα, στους ιστούς του δημαρχείου έχουν τοποθετηθεί δύο σημαίες. Πρόκειται για τη Σημαία των Κολοκοτρωναίων και τη σημαία που απεικονίζει τον αγωνιστή και μέλος της Φιλικής Εταιρίας κατά την επανάσταση του 1821, Εμμανουήλ Παππά.
Ζέρβας: Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν

“Ο Ρήγας Φεραίος είχε δώσει τη σπίθα: “Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά” η σπίθα αυτή όπου υπήρχε ελληνισμός άναψε κι έγινε μια μεγάλη φωτιά, μια φωτιά ελευθερίας που προκάλεσε παντού στον κόσμο στην αρχή μια απορία, μετά ένα δέος και στο τέλος ένα σεβασμό. Πέρασαν 200 χρόνια από τότε που η χώρα μας ξεκίνησε τον αγώνα για την ελευθερία. 200 χρόνια δημιουργίας, 200 χρόνια με δυσκολίες αλλά 200 χρόνια με επιτυχίες. Τιμούμε σήμερα όλους αυτούς που αγωνίστηκαν αυτά τα χρόνια για να δημιουργήσουν την Ελλάδα μας και να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Στη σκέψη όλων αυτών μπροστά σε κάθε δυσκολία μένουμε ενωμένοι, μένουμε αποφασισμένοι να φανούμε αντάξιοι αυτών των ανθρώπων των αξιών Ελλήνων που φέραν τη πατρίδα μας σε αυτό το σημείο. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες” δήλωσε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο δράσεων που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης ανήμερα της εθνικής επετείου, στις 11.00 το πρωί, θα προβληθεί η δράση της Δημοτικής Πινακοθήκης «Ζωντανεύοντας τους πίνακες». Για την υλοποίησή της έχουν επιλεγεί πέντε εμβληματικά έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση: «Η Σφαγή της Χίου» και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Eugène Delacroix, «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη, «Η Αυτοθυσία» του François – Émile de Lasanc και «Ελληνίδες εκλιπαρούν την Παναγία για βοήθεια» του Ary Scheffer. Οι εικόνες των έργων αυτών έχουν εκτυπωθεί σε banners μεγάλων διαστάσεων, μπροστά από τα οποία ηθοποιοί με την ίδια ένδυση αναπαριστούν την κεντρική μορφή κάθε έργου (tableaux vivants). Το project πλαισιώνεται με μουσική, λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα και γραπτά της εποχής και θα παρουσιαστεί σε όλα τα ψηφιακά μέσα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στην επιφάνεια του Λευκού Πύργου θα αποτυπωθούν τρισδιάστατα η ημερομηνία, το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 και η εικόνα Έλληνα Αγωνιστή.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.