Τελευταία Νέα:

Όταν ο Εγκέλαδος ισοπέδωσε τη Λάρισα - 6,3 Ρίχτερ τον Μάρτη του 1941




Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα επαναφέρει στο προσκήνιο το μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στη Λάρισα πριν από 80 χρόνια ακριβώς, τότε που η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας ισοπεδώθηκε και γέμισε ερείπια.
Ήταν 1η Μαρτίου 1941, 5.53 το πρωί ημέρα Σάββατο, παραμονή της Κυριακής των Απόκρεω όταν ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Λάρισα, ακριβώς 80 χρόνια και δύο ημέρες πριν από τον σεισμό στην περιοχή της Ελασσόνας που αναστάτωσε ολόκληρη τη Θεσσαλία αλλά και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, με τη σεισμική δόνηση να γίνεται αισθητή ακόμη και στην Αττική.

Σύμφωνα με το oasp.gr, ο σεισμός πέρα από τη Λάρισα έπληξε και τα γειτονικά χωριά: Γερακάρι, Ελευθέριο, Νέσσων, Νέχαλη, Πλατύκαμπος, Γλαύκη, Χάλκη. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν. Στη Λάρισα το 10% των κτιρίων καταστράφηκε εντελώς και το 60% έπαθε σοβαρές βλάβες.


Παρατηρήθηκε επιφανειακή εκδήλωση του σεισμογόνου ρήγματος, καθώς επίσης και φαινόμενα ρευστοποίησης στο Αλκαζάρ, καθιζήσεις στην αριστερή όχθη του Πηνειού, διαρρήξεις κ.λπ. Στις 2 Ιανουαρίου έγινε προσεισμός (Μ=4,1). Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί που συνεχίστηκαν έως τις αρχές του 1943. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,5) έγινε στις 14 Μαΐου.





Σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη κ. Παπαθεοδώρου, το οποίον επικαλείται το larissanet.gr, ο ανταποκριτής μιας αθηναϊκής εφημερίδας μετέδιδε: «Γεγονός είναι ότι εκ των 6.000 περίπου οικιών της Λαρίσης ποσοστόν 80% κατέστη άχρηστον…

Μεταξύ εκείνων που κατέρρευσαν είναι κτίρια Τραπεζών, το Δικαστικόν Μέγαρον, η στρατιωτική λέσχη (Λέσχη Ασλάνη), τα ξενοδοχεία «Στέμμα» και «Πανελλήνιον», η εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, τα γραφεία του Β΄ Σώματος Στρατού (Αρχοντικό Σκαλιώρα), το Αρσάκειον, τα νοσοκομεία, οι δύο μιναρέδες οι οποίοι διετηρούντο δια λόγους ιστορικούς, το κωδωνοστάσιον του Αγίου Νικολάου…».



Ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός και ερευνητής ιστορικής σεισμολογίας Γιάννης Παπαΐωάννου, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες έρευνας των σεισμών στην περιοχή, στην οποία συνέβαλαν ο παλαίμαχος σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος και ο εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου», Κώστας Σπανός, εξέδωσε το 2018 το βιβλίο του «Ο σεισμός της Λάρισας της 1ης Μαρτίου 1941».



Όπως αναφερόταν σχετικά στο βιβλίο του Γιάννη Παπαϊωάνου: «Την 1η Μαρτίου 1941 στις 5.53’ ώρα Ελλάδας ένας ισχυρός σεισμός, με επίκεντρο ανατολικά – βορειοανατολικά της Λάρισας, προκάλεσε ανθρώπινα θύματα και εκτεταμένες υλικές ζημιές στην πόλη και σε γειτονικά χωριά.

Ο σεισμός συνοδευόταν από υπόκωφη βοή. «Οι κάτοικοι των χωριών Ελευθερίου, Νέχαλης κ.ά., άτινα ευρίσκοντο πλησίον της βουνοσειράς ταύτης, ήκουον ευκρινώς ολίγον προ των σεισμών, κατά την διάρκειαν των πρώτων μεγάλων σεισμικών δονήσεων και κατόπιν, υποκώφους βρόμους, ομοίως προς ομοβροντίας βαρέων πυροβόλων, προερχομένους εκ των εγκάτων της γης, από το Μόψιον. “Tην ώρα εκείνη ξυπνητός, καθόμουν μέσα σε δωμάτιο ισόγειο, σε συνηθισμένη καρέκλα, κοιτώντας κατά την ανατολή (…)

Στην αρχή ακούστηκε μια υπόγεια βοή, σαν εκρήξεις υπονόμου. Ακολούθησε αμέσως ισχυρότατη δόνηση (…). Σε μεταγενέστερες δονήσεις, ξεχωρίσαμε πολλές φορές την υπόγεια βοή”. Aπό μαρτυρίες κατοίκων, ο σεισμός, και στον Τύρναβο και στην Αγιά, συνοδευόταν από θόρυβο, ο οποίος θεωρήθηκε ότι προερχόταν από εκρήξεις βομβών.

Δύο μήνες πριν, στις 2 Ιανουαρίου, είχε εκδηλωθεί στην περιοχή ένας σεισμός μεγέθους 4,1. Άλλοι σεισμοί, πριν από τον κύριο σεισμό δεν αναφέρθηκαν».



Όσον αφορά στα θύματα του σεισμού ο Γιάννης Παπαϊωάννου είχε γράψει: «Στη Λάρισα ο σεισμός είχε ανθρώπινα θύματα, αρκετούς νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Στα γύρω χωριά είχε μόνο λίγους τραυματίες και κανένα νεκρό. Ο αριθμός των νεκρών, στη Λάρισα, ο οποίος ανακοινώθηκε στις 3.3.1941, ανερχόταν στους 36.
Στον επίσημο κατάλογο αναφέρονταν τα ονόματα 34 θυμάτων και υπήρχαν ακόμη δύο θύματα άγνωστης ταυτότητας.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονταν οι φυλακισμένοι και τα θύματα του στρατού, αξιωματικοί και στρατιώτες που υπηρετούσαν στη Λάρισα.

Οι εφημερίδες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών πάνω από 50, επειδή, μετά την ανακοίνωση του καταλόγου, ανασύρθηκαν από τα ερείπια κι άλλοι νεκροί και επιπλέον επειδή αρκετοί από τους σοβαρά τραυματισμένους, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών θα πρέπει να ξεπέρασε τους 60, των τραυματιών με σοβαρά τραύματα τους 200 και των τραυματιών με ελαφρά τραύματα τους 1.000».



Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, είναι το γεγονός ότι ο σημερινός σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό είναι 6,3 Ρίχτερ.
Δηλαδή είναι ισοδύναμος με τον σεισμό που σημειώθηκε πριν από 80 χρόνια και δύο ημέρες στην περιοχή της Θεσσαλίας.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.