Τελευταία Νέα:

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρή λοίμωξη – Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε!


Οι άνθρωποι που τον περσινό χειμώνα έκαναν το εμβόλιο κατά της γρίπης είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν θετικοί στη λοίμωξη COVID-19 κατά την πανδημία, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Michigan.
Τα νέα αυτά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Infection Control, δείχνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνεχίζουν να συστήνουν στους ασθενείς τους τον εμβολιασμό με το αντιγριπικό, παρά το γεγονός ότι εξερχόμαστε σταδιακά της παραδοσιακά επίκινδυνης περιόδου έξαρσης της γρίπης.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν τα ιατρικά στοιχεία περισσότερων από 27.000 ασθενών οι οποίοι διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020. Όπως αποδείχθηκε, από τους σχεδόν 13.000 που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης πέρσι, το 4% διαγνώσθηκε θετικό στην COVID-19, ενώ από τους 14.000 που δεν είχαν εμβολιαστεί, θετικό διαγνώσθηκε περίπου το 5%. Ο συσχετισμός παρέμεινε σημαντικός μετά τον έλεγχο για άλλες μεταβλητές όπως η εθνικότητα, το φύλο, η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα και οι συννοσηρότητες.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία, παρόλο που οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο ομάδων. Σημειώνεται ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν διαγνώσθηκε θετικός και στις δύο λοιμώξεις ταυτόχρονα, με την επικεφαλής συγγραφέα Marion Hofmann Bowman να τονίζει ότι ο υποκείμενος μηχανισμός πίσω από αυτό τον συσχετισμό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος.

«Είναι πιθανό οι ασθενείς που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης να είναι και άνθρωποι που εφαρμόζουν τις οδηγίες για κοινωνική απόσταση και χρήση μάσκας. Ωστόσο, είναι και λογικό να υπάρχει μια άμεση βιολογική επίδραση του εμβολίου της γρίπης στο ανοσοποιητικό σύστημα σχετική με τη μάχη κατά του SARS-CoV-2», εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Καρδιαγγειακό Κέντρο Frankel του Πανεπιστημίου του Michigan.

«Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στους παρόχους υγείας ακόμη ένα εργαλείο ώστε να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να εκμεταλλευτούν τις διαθέσιμες, αποτελεσματικές και ασφαλείς επιλογές ανοσοποίησης. Αντί για μια ανησυχητική σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και το εμβόλιο της γρίπης που είχε αναδειχθεί τον πρώτο καιρό της πανδημίας, η δική μας μελέτη παρέχει αυτοπεποίθηση ότι το εμβόλιο της γρίπης σχετίζεται με την εξάλειψη της ανάγκης νοσηλείας για την COVID-19», συμπληρώνει με τη σειρά του, ο επίσης συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής ιατρικής, Δρ. Carmel Ashur.

Τέλος, οι ερευνητές έχουν βρει ακόμα έναν ενθαρρυντικό συσχετισμό, αυτόν ανάμεσα στο εμβόλιο της γρίπης και τις προστατευτικές του επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. «Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης αποτρέπει το έμφραγμα και τη νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια, προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο για τη λήψη του κάθε χειμώνα», καταλήγουν οι επιστήμονες.



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.