Τελευταία Νέα:

Αίτημα για επιστροφή της ατμομηχανής του «Τρένου της Καρατζόβας» στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Σκύδρας


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής προωθεί την «αναβίωση» του ιστορικού τρένου της Καρατζόβας και της σιδηροδρομικής γραμμής DECAWILLE που δημιουργήθηκε το 1916, για τη μεταφορά στρατιωτών και πολεμοφοδίων από την Σκύδρα στο μέτωπο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε περιοχές δηλαδή της Αριδαίας και της Όρμας, στις παρυφές του όρους Βόρα. Το σχέδιο εντάσσεται σε μία ευρύτερη δράση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, για την ανάδειξη σημείων της Πέλλας με ιστορική σημασία, στα οποία έλαβαν χώρα γεγονότα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου είναι η επιστροφή της ατμομηχανής του Τρένου της Καρατζόβας η οποία φυλάσσεται σε κεντρικές αποθήκες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με σχετική επιστολή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Φίλιππο Τσαλίδη, ζητά την επιστροφή της ιστορικής ατμομηχανής στον παλαιό σιδηροδρομικό Σταθμό της Σκύδρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:  

«Αξιότιμε  Κύριε Τσαλίδη,

Το «Τρένο της Καρατζόβας» , πάνω σε γραμμές DECAWILLE, δημιουργήθηκε το 1916 για να μεταφέρει από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σκύδρας, στρατιώτες, πυρομαχικά και λοιπά εφόδια στο μέτωπο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή στις περιοχές Αριδαίας και  Όρμα, στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμακτσαλάν).

Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το 1936 το τρένο λειτουργούσε εξυπηρετώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Αλμωπίας. Αργότερα η μηχανή αυτή του τρένου μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

 Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την ανάδειξη σημείων του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των οποίων είναι και ο παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Σκύδρας (Σταθμός DECAWILLE ). Να σημειωθεί ότι όλη η συνοικία έχει πάρει την ονομασία DECAWILLE από τον σταθμό και το τρένο που είχε την ονομασία του Γάλλου μηχανικού DECAWILLE.

 Ζητούμε λοιπόν, να επιστραφεί η ατμομηχανή του «Τρένου της Καρατζόβας» στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Σκύδρας, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή και αποτελεί μαζί με τους σταθμούς που είχαν συντηρηθεί (Αριδαίας, Αψάλου, Μεγαπλατάνου) αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Πέλλας.


Με εκτίμηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Ιορδάνης Τζαμτζής».

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.