Τελευταία Νέα:

Λιβανός: «Προσφέρουμε 40.000 ευρώ σε κάθε νέο αγρότη»


Για τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες αλλά και τις προτεραιότητες που θέτει για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα μιλάει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Καταθέτει τον σχεδιασμό του υπουργείου για την αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να διευρύνουν τις δυνατότητες της κυβέρνησης και στέκεται στα κίνητρα για τη στήριξη των νέων αγροτών. Κάνει ειδική αναφορά, τέλος, στην υπόθεση με τη νοθευμένη φέτα ΠΟΠ στη Γερμανία, τονίζοντας πως λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για να αποτραπούν φαινόμενα νόθευσης και παράνομων ελληνοποιήσεων στο μέλλον.

Συμπληρώνονται 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Εχετε κάνει έναν πρώτο απολογισμό;

Προέρχομαι από έναν αγροτικό νομό και έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στην Αιτωλοακαρνανία είχα πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό μου τι πρέπει να κάνουμε. Από την πρώτη ημέρα που με τίμησε ο Πρωθυπουργός, δουλεύουμε εντατικά και βάσει σχεδίου. Το κυριότερο είναι η εξωστρέφεια που θέλουμε να δώσουμε στην αγροτική οικονομία. Με διεθνείς επαφές και το project «Ελληνική Διατροφή», που σύντομα θα παρουσιάσουμε επίσημα, βγάζουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή από το καβούκι της. Ηρθε η ώρα να επενδύσουμε ως χώρα στον αγροτικό μας πλούτο. Αυτό βέβαια σημαίνει και να στηρίξουμε στην πράξη τους παραγωγούς μας: Για πρώτη φορά, με το νομοσχέδιό μας, διασφαλίσαμε ότι θα πληρώνονται σε σύντομες και δεσμευτικές προθεσμίες. Και βάζουμε δίκαιους κανόνες που ισχύουν για όλους. Εχουμε κάνει κι άλλα σημαντικά βήματα… Αξιοποιούμε πόρους της ΕΕ για έργα εγγειοβελτιωτικά και προστασίας του περιβάλλοντος. Εχουμε εγκρίνει αποζημιώσεις άνω των 472 εκατ. ευρώ σε αγρότες ως ενισχύσεις για την πανδημία. Κάναμε την αρχή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα, ώστε να δώσουμε έως 20% προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Εξαγγείλαμε προγράμματα για νέους αγρότες, βιοκαλλιεργητές, δανειοδότηση των παραγωγών, παροχή συμβουλών προς τους αγρότες, συνολικού ύψους 1,3 δισ. Προχωρούμε στην αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μας μηχανισμών δείχνοντας μηδενική ανοχή σε υποθέσεις νόθευσης ή ελληνοποίησης προϊόντων μας. Και συνεχίζουμε, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

Τι θα πρέπει να περιμένει ο έλληνας αγρότης από τη νέα ΚΑΠ και τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται 800 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, όμως, είναι πολύ περισσότερα, αφού είτε θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για συμπράξεις μέσω ΣΔΙΤ είτε θα προκαλέσουν μόχλευση σημαντικά μεγαλύτερων ποσών. Επί παραδείγματι, τα 250 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για εγγειοβελτιωτικά έργα αναμένεται να κινητοποιήσουν επιπλέον κεφάλαια της τάξεως των 750 εκατ., άρα μιλάμε συνολικά για έργα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ στον συγκεκριμένο τομέα. Και επειδή το νερό είναι η βάση για την παραγωγή μας, αν χρειαστούμε περισσότερα χρήματα, θα υπάρξουν. Στον σχεδιασμό μας προσθέτουμε και τα 1,6 δισ. ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2022. Και βέβαια υπάρχει το τεράστιο οπλοστάσιο της νέας ΚΑΠ που ξεπερνά τα 19,3 δισ. ευρώ, για την οποία η Ελλάδα, μαζί με μια ομάδα χωρών, δίνει μάχη για να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία. Χρειαζόμαστε μια ΚΑΠ βιώσιμη, πράσινη, που να δίνει εργαλεία ανάπτυξης στον αγροτικό κόσμο.

Ποια βήματα γίνονται για τη στήριξη των νέων αγροτών και τη στροφή σε νέες καλλιέργειες;

Η ανάπτυξη στη μετά COVID εποχή θα έρθει από την περιφέρεια. Γι’ αυτό δίνουμε κίνητρα στους νέους μας είτε να επιστρέψουν στην περιφέρεια είτε να μείνουν εκεί. Προχωρούμε σε δύο καινοτόμα προγράμματα: Προσφέρουμε κίνητρα μέσω του προγράμματος νέων αγροτών ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου σε 40.000 ευρώ για κάθε νέο αγρότη. Στα 400 εκατ. κινείται και το πρόγραμμα για τους βιοκαλλιεργητές για την επόμενη διετία. Το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε 80 εκατ. τον χρόνο και το σημερινό 200 εκατ. τον χρόνο. Παράλληλα, όποιος θέλει να ενταχθεί στην αγροτική οικονομία έχει τη δυνατότητα να επιδοτηθεί τόσο από τα προγράμματα Leader όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και να δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ύψους 480 εκατ., στο οποίο μετέχουν 7 τράπεζες και το ΥΠΑΑΤ.

Πού βρίσκεται η υπόθεση με τη νοθευμένη φέτα ΠΟΠ που εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας;

Το ΥΠΑΑΤ άμεσα διαβίβασε την υπόθεση στον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα, τον ΕΛΓΟ, ο οποίος διενεργεί έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα ανακλήθηκε η άδεια πιστοποίησης για την παραγωγή «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» της συγκεκριμένης εταιρείας. Ως προς τις κυρώσεις, με την ολοκλήρωση του ελέγχου και ανάλογα με το πόρισμα θα κινηθούμε εφαρμόζοντας στο ακέραιο το γράμμα του νόμου.

Προτίθεστε να λάβετε επιπλέον μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα;

Για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε το απαράδεκτο φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» και της νόθευσης, ανακοινώσαμε ακόμα οκτώ βήματα ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, μεταξύ των οποίων συνεργασία με τις πρεσβείες μας για ελέγχους σε διεθνές επίπεδο, με το υπουργείο Οικονομικών για ελέγχους με λεπτομέρεια και σε βάθος, ψηφιοποίηση του ελέγχου διακίνησης γάλακτος, αυστηροποίηση των ποινών κ.ά.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.