Τελευταία Νέα:

Τέλος για αγρότες και ψαράδες το… τέλος επιτηδεύματος!



Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την πλήρη απαλλαγή τους για το φορολογικό έτος 2020Πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020 αποφάσισε η κυβέρνηση για δύο κλάδους της οικονομίας. 

Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.
Υπενθυμίζεται πως η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος είχε εφαρμοστεί και το προηγούμενο φορολογικό έτος, προκειμένου να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για αυτές τις δύο κατηγορίες επαγγελματιών. Η πρώτη κατηγορία αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και η δεύτερη κατηγορία αφορά τους αλιείς της παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται -είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας Αστικού Δικαίου- αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.

«Πρόκειται για ακόμα μία απόφαση που αποδεικνύει ότι αξιοποιούμε, στον βέλτιστο βαθμό, τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να στηρίξουμε, με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις, όλους όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία», τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σταδιακή απόσυρση του μέτρου και για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Επισημαίνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα τη σταδιακή απόσυρση του μέτρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν τις δραστηριότητές τους εντός του 2020 με κρατική εντολή. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., πρόκειται για 206.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν την άνοιξη του περασμένου έτους, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, αλλά και στο τέλος του 2020, στην έναρξη του δεύτερου lockdown.


Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να σημαίνει πως για τέσσερις μήνες αναστολής λειτουργίας:
  • έμπορος ή ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει τέλος επιτηδεύματος 433 ευρώ αντί για 650 ευρώ
  • εταιρία με έδρα σε τουριστική περιοχή ή σε πόλη έως 200.000 κατοίκων θα καταβάλει 533 ευρώ αντί για 800 ευρώ
  • εταιρία με εμπορική επιχείρηση και έδρα σε πόλη με πάνω από 200.000 κατοίκους θα πληρώσει τέλος επιτηδεύματος 667 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ
  • για κάθε υποκατάστημα θα καταβληθούν 400 ευρώ και όχι 600 ευρώ, κάτι που ισχύει σήμερα.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.