Τελευταία Νέα:

Καραμανλής και Μητσοτάκης: «Τα έργα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, Δράμα-Αμφίπολη είναι μέρος συνολικού σχεδίου για τη Μακεδονία»


Η πατρίδα μας εδώ και έναν χρόνο υπό την καθοδήγηση δίνει ένα σκληρό αγώνα κατά της πανδημίας, ένας αγώνας, που βρίσκεται στην τελική του ευθεία. 
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μας κάνει μια συστηματική προσπάθεια να προετοιμάσουμε την χώρα για την επόμενη ημέρα και να την φέρουμε στο δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, στην εκδήλωση για την αναβάθμιση των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκη - Έδεσσα και Δράμα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Τα έργα των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκη - Έδεσσα και Δράμα - Αμφίπολη είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου για τη Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν δύο στόχους: Ανάπτυξη σε βάθος χρόνου, ώστε να φέρουμε την Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Καλύτερη καθημερινότητα», είπε χαρακτηριστικά. «Το πιο εύκολο για μία κυβέρνηση είναι να εξαγγέλλει έργα στα λόγια χωρίς να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο από πίσω» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλης, που ξεκαθάρισε ότι σήμερα, όπως και κάθε άλλη φορά, «δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση για τα έργα, που παρουσιάζουμε. Τα έργα αυτά έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλάνο με συγκεκριμένη χρηματοδότηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι οι Νομοί Έδεσσας και Δράμας βγαίνουν από ένα καθεστώς ιδιότυπης απομόνωσης. Γνωστοποίησε, δε, ότι τα εν λόγω έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ, τονίζοντας ότι βάσει του σημερινού σχεδιασμού ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί το Φθινόπωρο, ενώ σύμφωνα με τις προδιαγραφές των νέων οδικών αξόνων θα απαιτούνται 10 λεπτά για την απόσταση Θεσσαλονίκη - Έδεσσα και 30 για την απόσταση Δράμα - Αμφίπολη.




Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοίνωσαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, τη χρηματοδότηση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη μέσω ΣΔΙΤ.

Τα δυο έργα έχουν μελετητική ωριμότητα αλλά δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σήμερα ανακοινώθηκε η διασφάλιση της χρηματοδότησης τους. Ο προϋπολογισμός του δρόμου Θεσσαλονίκη-Έδεσσα είναι 300 εκ. ευρώ και του Δράμα-Αμφίπολη 150 εκ. ευρώ.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, απόφαση της κυβέρνησης ήταν να κατασκευαστούν οι δρόμοι με ΣΔΙΤ για να μην καθυστερήσουν κι άλλο.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο δρόμων, κάνοντας λόγο για δύο σύγχρονους και απόλυτα ασφαλείς αυτοκινητόδρομους.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά καθώς δεν είναι απλώς δύο οδικές υποδομές που θα υλοποιηθούν αλλά αναπτυξιακές υποδομές.

Η Περιφέρεια από το 2013 παλεύει να συνδεθεί με αυτοκινητόδρομο η Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη καθώς η Πέλλα είναι ο μόνος νομός της Κεντρικής Μακεδονίας που δε συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη μέσω αυτοκινητόδρομου. Μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω όσοι βιάστηκαν να πουν ή πόνταραν ότι δε θα γίνει το έργο να είναι κι αυτοί χαρούμενοι σήμερα».

Αναφορικά με το δρόμο Δράμα-Αμφίπολη ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι το τμήμα Σέρρες-Αμφίπολη έχει κατασκευαστεί ήδη από την Περιφέρεια και με τη σύνδεση με τη Δράμα θα αναδειχθεί όπως πρέπει και το μοναδικό μακεδονικό μνημείο του Τύμβου Καστά.

Για μια σπουδαία μέρα για την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα προκηρυχθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού και τόνισε ότι ΣΔΙΤ σημαίνει ότι τα έργα θα γίνουν στην ώρα τους και ο ανάδοχος θα έχει τη συντήρηση και λειτουργία για τα επόμενα 27 χρόνια. Επίσης η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Έδεσσα θα συντομεύσει κατά 10 λεπτά και Σερρών-Δράμας κατά 20 λεπτά.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύο δύσκολα έργα αλλά με τεράστια αξία για όλη τη χώρα. Η οδική ραχοκοκαλιά της Βόρειας Ελλάδας θα αποκτήσει ουσιαστικά δύο κάθετους άξονες και μάλιστα χωρίς διόδια, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι δύο δρόμοι αποκτούν ευρωπαϊκές προδιαγραφές με οφέλη στην οικονομία στην απασχόληση και στην ανάπτυξη. Είναι επιλογές με πολιτικό περιεχόμενο διότι όταν μειώνονται οι οδικές αποστάσεις μειώνονται και οι κοινωνικές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.






Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.