Τελευταία Νέα:

ΕΛΓΑ: Η ψυχρή ατμόσφαιρα είναι υπεύθυνη που δεν έλιωσε το χαλάζι

Η εναέρια αντιχαλαζική προστασία λειτούργησε κανονικά κατά την χαλαζόπτωση που είχαμε τη Δευτέρα (19/4/2021), υποστηρίζει ο ΕΛΓΑ.

Θυμίζουμε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (Ε.Π.Χ.Π.) εφαρμόζεται από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕΜΕ), οργανική μονάδα του ΕΛ.Γ.Α. που εδρεύει στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Η επιχειρησιακή λειτουργία του Προγράμματος υλοποιείται από εξειδικευμένο μετεωρολογικό και ιπτάμενο προσωπικό (συμμετέχουν συνολικά 3 αεροπλάνα). 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κυριάκος Τσιτουρίδης, διευθυντής του ΚΕΜΕ, «τη Δευτέρα (19/4) είχαμε δύο μεγάλες καταιγίδες στην περιοχή. Η πρώτη ξεκίνησε από την Πιερία (Κολυνδρό) μέχρι την Θεσσαλονίκη (Κουφάλια). Η δεύτερη αφορούσε την περιοχή που ξεκινά από τη Βέροια και έφτανε μέχρι τα Γιαννιτσά. Γίνανε δύο συνολικά επιχειρήσεις σποράς των χαλαζοφόρων νεφών από τα δύο αεροπλάνα σε τρεις συνολικά πτήσεις. Παρόλα αυτά είχαμε χαλαζοπτώσεις στα βορειοανατολικά της Σκύδρας και δυτικά των Γιαννιτσών». 

Απαντώντας ο κ. Τσιτουρίδης στο γιατί τελικά είχαμε την χαλαζόπτωση σε αυτή την περιοχή, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή η ατμόσφαιρα είναι ψυχρή. Είχαμε μεγάλο αριθμό χαλαζοκόκκων αλλά ήταν μικρού μεγέθους.  Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν μεγέθους κάτω των 5 χιλιοστών. Αντίστοιχο φαινόμενο είχαμε το 2019, όπου υπήρξε χαλαζόπτωση τον Απρίλιο και το χαλάζι δεν πρόλαβε να λιώσει επειδή η ατμόσφαιρα ήταν ψυχρή. Όπως λένε οι γεωπόνοι, οι ζημιές στους καρπούς θα φανούν τις επόμενες ημέρες. Τις μεγαλύτερες ζημιές θα τις έχουν τα μεγάλα μεγέθη. 

Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν κάτω από τα 13.000 πόδια και αυτό είναι ένα μειονέκτημα του προγράμματος. Για να αντιμετωπιστεί το χτεσινό φαινόμενο θα έπρεπε να κατέβουν στα 12.000 πόδια. Πάντως θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αν δεν είχε γίνει σπορά θα ήταν μεγαλύτερο το μέγεθος του χαλαζιού». 










agrotypos.gr


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.