Τελευταία Νέα:

Γιατί δεν έρχονται τα μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα;


Eνώ καθημερινά δεκάδες εξακολουθούν να είναι τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα (την Πέμπτη 15 Απριλίου σημειώθηκε μαύρο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων, 104 για το τρέχον έτος) και πάνω από 800 διασωληνωμένοι δίνουν αγώνα επιβίωσης, είναι απορίας άξιο γιατί δεν έρχεται στη χώρα μας η αποτελεσματική θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Πρόκειται για το κοκτέιλ φαρμάκων, που θεράπευσε μέσα σε λίγες ημέρες τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ και έχει λάβει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη χρήση του στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, θετική επιστημονική γνωμοδότηση εξέδωσε στις 5 Μαρτίου 2021 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χρήση των αντισωμάτων της Lilly, bamlanivimab (μπαμλανιβιμάμπη) και etesevimab (ετεσεβιμάμπη) για τη νόσο Covid-19. Η οδηγία συστήνει τη χορήγηση του bamlanivimab τόσο ως μονοθεραπεία, όσο και σε συνδυασμό με το etesevimab σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς υψηλού κινδύνου, με επιβεβαιωμένη Covid-19.

Η CHMP κατέληξε σε αυτή τη γνωμοδότηση μετά την ολοκλήρωση της ανασκόπησης των διαθέσιμων δεδομένων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση επιβεβαιωμένης νόσου Covid-19 και για τα δύο αντισώματα. Η σύσταση χορήγησης των αντισωμάτων της Lilly από τον ΕΜΑ αφορά σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με επιβεβαιωμένη νόσο Covid-19 που δεν απαιτούν συμπληρωματική λήψη οξυγόνου και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή επιδείνωση της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις αρχές του έτους, είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση παραγόντων του «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη να φέρουν τα μονοκλωνικά αντισώματα στο νοσοκομείο, ωστόσο δεν υπήρξε γνωστή συνέχεια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε πρόσφατη ανάρτησή του εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και των αρμοδίων για την καθυστέρηση της χρήσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Το Υπουργειο Υγειας, η επιτροπή των λοιμωξιολογων και ο Μητσοτάκης ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ καθημερινά, αφού δεν φέρνουν τις θεραπείες ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ. Θα σώζονταν οι μισοί τουλάχιστον από αυτούς που καταλήγουν !!!», έγραψε.

Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Υγείας οφείλει εξηγήσεις, καθώς σε μάχη ζωής ή θανάτου, η χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων είναι αυτονόητη.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.