Τελευταία Νέα:

Γ. Καρασμάνης: Για τον παγετό από το ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων να διεκδικήσουμε κονδύλια για τη στήριξη των πληγέντων«ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΑΓΕΤΟ»!

·        ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΑ 2014-2020 ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ

                                                                                                            Προς

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

κο ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΣΠΗΛΙΟ) ΛΙΒΑΝΟ

ΑΘΗΝΑ

Αρ. Πρωτ. 449

 

ΠΕΛΛΑ 17/04/2021

 

Αγαπητέ Υπουργέ

Όπως γνωρίζεις, οι ζημιές που προκλήθηκαν σε περιοχές της χώρας μας και ειδικότερα στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία από τον παγετό στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είναι τεράστιες – συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, κάτι που είχαμε προβλέψει από το 2014 και είχαμε καταρτίσει το Μέτρο Μ17 με τα 200 εκατομμύρια για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ…

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για την ελληνική αγροτική παραγωγή καταστροφή που ¨έκαψε¨ χιλιάδες εκτάρια δενδροκαλλιεργειών και κηπευτικών, συνέχεια εκείνων των θεομηνιών που εμφανίστηκαν τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια. Ο ΕΛΓΑ ασφαλώς δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο οικονομικό βάρος, με δεδομένη μάλιστα τη δημοσιονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας.

Γι’ αυτό προτείνω Υπουργέ μου, να θέσεις εμφαντικά το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 26 Απριλίου, εντάσσοντάς το στα ¨διάφορα¨ της ημερήσιας διάταξης των θεμάτων που θα συζητηθούν,  ώστε μέσα από το ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα αναγκαία κονδύλια για τη στήριξη του εισοδήματος των πληγέντων. Επιπλέον θα μπορούσες να ζητήσεις την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να χρησιμοποιηθούν αναξιοποίητα κονδύλια από το ΠΑΑ 2014-2020 για τη στήριξη των παραγωγών μας λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Επειδή δε και άλλα κράτη – μέλη αντιμετώπισαν πρόσφατα παρόμοια προβλήματα, καλό θα είναι τα μέτρα που ζητάμε, να τα προτείνεις σε συνεργασία με τους ομολόγους σου αυτών των κρατών, ειδικότερα της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας ή και άλλων χωρών που προσφάτως αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστροφές.

Με εκτίμηση

Γιώργος Καρασμάνης


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.