Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη: Η Πολιτεία πρέπει να πράξει το καθήκον της και να στηρίξει άμεσα τους πολλαπλά βαλλόμενους αγρότες της Πέλλας


Απίστευτες ήταν οι εικόνες μετά τις ισχυρές χαλαζοπτώσεις που «χτύπησαν» σήμερα (Δευτέρα 19 Απριλίου) και χθες (Κυριακή 18 Απριλίου) περιοχές της Πέλλας.  Τα χωράφια και οι καλλιέργειες καλύφθηκαν από στρώμματα χαλαζιού.  

Το χαλάζι έπληξε σήμερα περιοχές της Αλμωπίας (Θεοδωράκι κλπ ), της Σκύδρας (Μάνδαλο, Άνυδρο, Καλλίπολη, Σανδάλι, Καλύβια, Δάφνη, Άσπρο, Λιποχώρι, Αρσένι κλπ) καθώς και περιοχές του Δήμου Πέλλας (Αραβησσός, Λιπαρό, Πλαγιάρι, Γαλατάδες, Ν Μυλότοπος κλπ) αλλά και άλλες περιοχές του Ν. Πέλλας και χθες περιοχές της Βεγορίτιδας (Άρνισσα, Ζέρβη, Παναγίτσα κλπ ),  δίνοντας την χαριστική βολή σε ότι ελάχιστο είχε απομείνει ζωντανό στις δενδροκαλλιέργειες μετά από δύο απανωτούς παγετούς στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αμέσως επικοινώνησα με την κ. Παππά, προϊσταμένη του Καταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια, ζητώντας να ενημερωθώ για την σφοδρότητα και την έκταση του φαινομένου, και, ειδικότερα, για το αν πέταξαν τα αεροπλάνα, η οποία με ενημέρωσε ότι τα αεροπλάνα πέταξαν άμεσα, σύμφωνα με την ενημέρωση που πήραν και οι ίδιοι από τον Προϊστάμενο του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΚΕΜΕ,  στην Θεσσαλονίκη κ. Τσιτουρίδη,  αλλά το χαμηλό ύψος των χαλαζοφόρων σύννεφων εμπόδισαν την αποτελεσματική αντιμετώπιση και την αποτροπή του φαινόμενου.

Επιπλέον η κ. Παππά ενημέρωσε ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν αύριο κιόλας τις προεπισκοπήσεις στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Μετά από δυο συνεχόμενους παγετούς και το χθεσινό χαλάζι είναι γεγονός ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες του Νομού είναι ολοσχερείς και η τοπική οικονομία στο χείλος του γκρεμού.

Μετά τους δυο προηγούμενους παγετούς, έχει ήδη τεθεί από την πλευρά των παραγωγών, το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο απλά πρέπει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει τις χθεσινές ζημιές από το χαλάζι. Σύμφωνα με αυτό οι παραγωγοί ζητούν:

-                    Οι παραγωγοί να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ το συντομότερο δυνατόν.

-                    Να αποζημιωθούν φέτος οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ στο 100% της εκτίμησης για τη ζημία από τον παγετό και το χαλάζι

-                    Να χορηγηθούν από τον ΕΛΓΑ προκαταβολές ανά δέντρο έναντι των αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί λόγω ζημιών στις καλλιέργειές τους από τον παγετό και το χαλάζι, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναγκαίες τρέχουσες δαπάνες.

-                    Να απαλλαγούν οι παραγωγοί κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο από τα εκτιμητικά τέλη.

-                    Να συμψηφιστούν οι ασφαλιστικές  εισφορές του ΕΛΓΑ που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2022 με τις αποζημιώσεις που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί.

-                    Να υπάρξουν τραπεζικές ρυθμίσεις για τα χρέη των συνεταιρισμών, μείωση επιτοκίων κ.λπ.

-                    Πάγωμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορία κ.α.

-                    Να υλοποιηθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων (ΛΑΕΚ) για τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα κ.λπ.

Η Πολιτεία πρέπει να πράξει το καθήκον της και να στηρίξει τους πολλαπλά βαλλόμμενους αγρότες της  Πέλλας.

 

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.