Τελευταία Νέα:

Εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζει στα “κορονοχρέη”


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε προεκλογική τροχιά και επισήμως πλέον αφού το μήνυμα περί “πολιτικών εξελίξεων” κόμισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας , στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ μεσούσης της εβδομάδας.
Αίτημα εκλογών

Από την διατύπωση της “διαρροής” των κεντρικών της Κουμουνδούρου για το πώς έθεσε επακριβώς το ζήτημα των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας βέβαια, προκύπτουν ερωτήματα καθώς βάσει των ίδιων πηγών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για “διεκδίκηση πολιτικής αλλαγής”.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο όρος “διεκδίκηση” θα σήμαινε αυτομάτως ότι ζητεί εκλογές, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις. Εν προκειμένω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δοθηκαν εξηγήσεις πως ” δεν ζητεί εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς είναι έτοιμος οψέποτε προκύψουν πρόωρες να διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας”.

Για την ώρα, ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα εκλογών αφού ο ίδιος κάθε φορά που “άνοιγαν” σχετικά σενάρια περί πρόωρων πως θα είναι πράξη ανεύθυνου κυνισμού το στήσιμο κάλπης όσο διαρκούν οι επιδημιολογικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτή παραμένει η θέση του και η επίσημη αιτιολόγηση εξάλλου στο ερώτημα: Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ από το πρωί ίσα με το βράδυ και εφ όλων των πεδίων, χαρακτηρίζει “αποτυχημένη” την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό – εσχάτως “αναβαθμίστηκε” στο σύνθημα στο: δεν μπορείτε, τότε γιατί δεν ζητάει εκλογές.

Από κει και πέρα, η “γραμμή” αυτή έχει αρχίσει να εμπλουτίζεται με πιο …εξωστρεφή στοιχεία. Αξιοποιώντας την αναμενόμενη δημοσκοπική φθορά που καταγράφει η Κυβέρνηση, επιχειρεί πια ο ΣΥΡΙΖΑ να “ξορκίσει” τα περί “φόβου” μην προκύψουν πρόωρες κάλπες και οδηγηθεί σε νέα μεγάλη ήττα, αφήνοντας να “αιωρείται” στην περιρρέουσα πως ετοιμάζεται ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει εκλογές, μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Στο ενδιάμεσο, επειδή δεν υπάρχει κοινή εκτίμηση για το τι θα επιλέξει να πράξει τελικώς ο πρωθυπουργός (παρότι έκλεισε ερμητικά το σενάριο για εκλογές το Φθινόπωρο), στον ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να δώσουν σαφές σινιάλο. Θα κρατούν ψηλά το “χαρτί” ότι τις εκλογές θα τις προκαλέσουν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Κουμουνδούρου βρίσκεται εδώ και καιρό σε προεκλογική τροχιά ρίχνοντας το κύριο βάρος της στη θωράκιση του ΣΥΡΙΖΑ με οικονομικές προτάσεις. Υπάρχει η πεποίθηση ότι τις εκλογές θα τις κρίνει η οικονομία και την …έκβασή τους, η μεσαία τάξη, άλλως οι “νοικοκυραίοι”, όπως τους αποκάλεσε προσφάτως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

“Επανεκκίνηση”

Με μπούσουλα την εκδήλωση για το νέο ΕΣΥ και την Υγεία ( με συμμετέχοντες και πρόσωπα κύρους που δεν ανήκουν στο οικοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν κομματικό πρόσημο), ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να παρουσιάσει την προσεχή Τρίτη, την προναγγελθείσα εδώ και μήνες πρότασή του για τη ρύθμιση χρεών που προέκυψαν από την Πανδημία.

Στην παρουσίαση της “ολιστικής πρότασης θα συμμετάσχουν οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (Μίχαλος, Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς), η Λούκα Κατσέλη που είχε φτιάξει το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης”.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις που θα απαντούν στο πώς θα γίνει επανεκκίνηση της Οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, με βιώσιμο τρόπο.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τόσο μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, όσο και εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οιπιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Ενώ παράλληλα θα κατατεθεί και σχέδιό για ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους ( αντιπρόταση για τον πτωχευτικό νόμο).

Ιδιωτικό χρεος

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο που θα κατατεθεί έχει τρεις πυλώνες:
Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες.
Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους
Χρεος πανδημίας: Για τα “κορονοχρέη” προβλέπεται διαγραφή διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών έως και 60% και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.
Ενίσχυση Επιχειρήσεων: Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα.
Μόνιμο Πλαίσιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους: προβλέπει την κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας. ( Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει τον πτωχευτικό νόμο)

“Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αποτελεί το πρώτο βήμα στο συνολικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συνδέονται άρρηκτα με την πρόταση του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα των ευρωπαϊκών πόρων, η οποία αποτυπώνει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη κατεύθυνση”, είναι το μήνυμα της Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι εσχάτως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης εμφανίστηκε απολύτως απορριπτικός.

Πηγή: capital.gr

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.