Τελευταία Νέα:

Self test: Πρώτη μέρα διάθεσης με γκρίνιες από τους φαρμακοποιούς

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την εκκίνηση της διαδικασίας διανομής δωρεάν από τα φαρμακεία των πρώτων self test. Μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς με παραφωνίες. Το σημαντικότερο ζήτημα που θέτουν είναι ότι ενώ ανέμεναν να παραλάβουν ατομικές συσκευασίες με τα τεστ κορονοϊού, αντίθετα παρέλαβαν συσκευασίες των 25.

Το πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς έγκειται στο γεγονός ότι τα τεστ αποτελούνται από 4 ξεχωριστά μέρη τα οποία εκείνοι θα πρέπει να πακετάρουν με απόλυτη προσοχή και να τα διαθέσουν σε κάθε άτομο ξεχωριστά, δίνοντας παράλληλα και προφορικές οδηγίες. Βέβαια συνοδεύονται και από σχετικό έντυπο.

Σύμφωνα επίσης με αναφορές φαρμακοποιών αυτά που παρέλαβαν στα φαρμακεία τους είναι rapid και όχι self test.

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε πως οι παραπάνω γκρίνιες σε ένα βαθμό είναι κάπως υπερβολικές καθώς οι φαρμακαποθήκες είχαν ενημερωθεί από τις προμηθεύτριες εταιρείες ότι οι συσκευασίες θα είναι των 25 τεστ. Επίσης τα χαρακτηριστικά των προϊόντων είναι σχεδόν τα ίδια με τα rapid test με ελάχιστες διαφορές.

Επισημαίνουμε ότι προτεραιότητα δίνεται στους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι δε φαρμακοποιοί ζητούν από τους πολίτες να μη συνωστίζονται και να προσπαθήσουν έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή να προμηθευτούν τα τεστ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην οποία οι φαρμακοποιοί θα μπαίνουν για να αναζητούν με τον ΑΜΚΑ του πολίτη αν αυτός δικαιούται να λάβει το τεστ και στη συνέχεια να τον καταχωρούν. Εάν η πλατφόρμα δεν ενεργοποιηθεί, δεν είναι δυνατή η διάθεση των self tests.

Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, προτεραιότητα έχουν οι μαθητές λυκείου ηλικίας 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι οι άλλοι δικαιούχοι δεν πρέπει να συνωστίζονται και να ταλαιπωρούνται άδικα προσερχόμενοι στα φαρμακεία και ζητώντας να προμηθευτούν το τεστ αυτοδιάγνωσης.

«Τα φαρμακεία είναι έτοιμα για τη διάθεση των self tests. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές στους πολίτες είναι ότι βάσει της νομοθεσίας θα διατίθενται από τα φαρμακεία δωρεάν, αλλά δεν θα διενεργούνται στα φαρμακεία. Κάθε πολίτης θα κάνει το τεστ στο σπίτι του. Φυσικά μέσα στη συσκευασία κάθε τεστ θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες χρήσης», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση σε μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς να προτιμήσουν να προμηθευτούν τα τεστ αύριο και μεθαύριο, καθώς όλα τα φαρμακεία θα είναι ανοιχτά και να αποφύγουν το Σάββατο και την Κυριακή οπότε θα λειτουργούν μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία, γλιτώνοντας το συνωστισμό και την ταλαιπωρία


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.