Τελευταία Νέα:

Tοξικοί άνθρωποι και τρόποι αντιμετώπισης




Οι τοξικοί άνθρωποι τις περισσότερες φορές, αντιμετωπίζουν ζητήματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Δεν έχουν συμφιλιωθεί με την εικόνα του εαυτού τους, και για αυτό συχνά βιώνουν ζήλια και έχουν την τάση να υποτιμούν τους άλλους. Είναι ένας τρόπος να έχουν τον έλεγχο, και να διατηρούν αλώβητη την εικόνα του εαυτού τους.
Ένας τοξικός άνθρωπος σου αφήνει μια αίσθηση πικρίας. 
Ίσως κάτι να σου είπε, και αυτό το κάτι να είναι ικανό να τριγυρνάει όλη μέρα στο μυαλό σου. Μπορεί να μην ίσχυε, να ήταν παράλογο, όμως παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να σε απασχολεί, συνεχίζεις να το σκέφτεσαι, συνεχίζει να σου χαλάει την διάθεση.

Μπορούμε να βρούμε τοξικούς ανθρώπους σε διάφορα πλαίσια. Στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, στον επαγγελματικό χώρο, στην γειτονιά, στο μέρος που πηγαίνουμε για διακοπές, και σε πολλά άλλα μέρη. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Κάποιοι από αυτούς επικοινωνούν με ειρωνικό ή επιθετικό τόνο, είναι υπεροπτικοί, και θεωρούν ότι είναι παντογνώστες, προτιμώντας να επιβάλλουν την γνώμη τους χωρίς να ακούνε τους άλλους.


Δυσκολεύονται να κάνουν διάλογο, να δείξουν ενσυναίσθηση και ανοχή στις διαφορετικές ανάγκες των άλλων. Κάποιοι άλλοι μπορούν να προτιμούν πλάγιους τρόπους, όπως να κουτσομπολεύουν, να ασκούν κριτική πίσω από την πλάτη ορισμένων ατόμων, και να μοιράζουν απλόχερα αρνητικά ή κυνικά σχόλια.

Αν τοποθετούσαμε αυτές τις φιγούρες σε ένα παραμύθι, σίγουρα θα έπαιρναν την μορφή μαγισσών και δράκων. Θα ήταν φιγούρες που τρομοκρατούν και απειλούν τους άλλους. Στο τέλος, πάντα όμως θα νικούσαν οι ήρωες που είναι γεμάτοι καλοσύνη και αγάπη. Αν το δούμε σε ρεαλιστικό τόπο και χρόνο, γίνεται σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο όλων των ανθρώπων.

Δεν είναι εφικτό να είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, ούτε να αναμένουμε μια “όμορφη” αντιμετώπιση από όλους. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε κανέναν πώς να είναι και πώς να συμπεριφέρεται στους άλλους. Τελικά τι μπορούμε να κάνουμε, εκτός από το να βιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό, λύπη, ματαίωση, απογοήτευση, όταν συναναστρεφόμαστε με τέτοιους ανθρώπους;


Μια ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε ορισμένες ρεαλιστικές σκέψεις:

👉 Θα χρειαστεί να επικοινωνήσω με άτομα με τα οποία δεν ταιριάζω, και αυτό είναι εντάξει.

👉 Δεν είναι ανάγκη να τους συμπαθήσω, αλλά να τους σέβομαι, ώστε να είμαι εγώ εντάξει με τον εαυτό μου.

👉 Το να επιτεθώ δεν θα μου προσφέρει κάποια λύση, πέρα από κάποια ίσως προσωρινή αίσθηση ικανοποίησης.

👉 Το να απολογούμαι διαρκώς δεν θα με βοηθήσει. Αντιθέτως, θα με εγκλωβίσει σε έναν φαύλο κύκλο αυτό υποτίμησης.

Διαβάστε σχετικά: Τοξικοί άνθρωποι

Οι παραπάνω σκέψεις εμπεριέχουν μια γενναία δόση διεκδικητικότητας. Η εκπαίδευση στην διεκδικητικότητα, αφορά την ικανότητα να θέτει κάποιος τα προσωπικά του όρια, να μάθει να λέει ‘όχι’, να εκφράζει αυτό που νιώθει και σκέφτεται, χωρίς όμως να παραβιάζει τα δικαιώματα των άλλων.

Ένα ίσως θετικό στοιχείο της συναναστροφής μας με τοξικούς ανθρώπους, είναι ότι συμβάλλουν κατά κάποιο τρόπο στην εξέλιξη μας. Θέλοντας και μη, ακόμα και αν αρχικά το αποφεύγουμε, μαθαίνουμε να θέτουμε τα όρια μας. Τι θα ανεχτούμε, και τι όχι. Κατανοούμε ποια είναι η αξία μας, ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε ως άνθρωποι, και πως αυτό δεν “διαγράφεται” επειδή κάποιος δεν μπορεί να το αναγνωρίσει.


Οι τοξικοί άνθρωποι τις περισσότερες φορές, αντιμετωπίζουν ζητήματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. 

Δεν έχουν συμφιλιωθεί με την εικόνα του εαυτού τους, και για αυτό συχνά βιώνουν ζήλια και έχουν την τάση να υποτιμούν τους άλλους. Είναι ένας τρόπος να έχουν τον έλεγχο, και να διατηρούν αλώβητη την εικόνα του εαυτού τους.

Ωραία μέχρι εδώ. Και τελικά υπάρχει κάποια μαγική λύση;

Μαγική λύση, προς το παρόν δεν υπάρχει. Εσύ όμως, μπορείς να δημιουργήσεις σχέσεις με ανθρώπους που σε εκτιμούν και σε αγαπάνε για αυτό που είσαι. Μπορείς να επιλέξεις ανθρώπους οι οποίοι τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, εκτιμούν, θαυμάζουν αυτό που είσαι, και μπορούν να σου υπενθυμίσουν την αξία σου όσες φορές το χρειαστείς. 

Άνθρωποι οι οποίοι αν τους ρωτήσουμε για σένα, θα βρουν άπειρα θετικά στοιχεία να πουν, και πολλά αρνητικά, τα οποία όμως τα γνωρίζουν και τα θέλουν, πακέτο με εσένα!

Εσύ όμως, μπορείς να επιλέξεις πως θα είσαι απέναντι στους άλλους και στον εαυτό σου. Μπορείς να είσαι κάποιος που μετά από αρκετό χρόνο και προσπάθεια, είναι ικανοποιημένος με τον εαυτό του. Μπορείς να είσαι κάποιος που επιδεικνύει αυθεντικότητα και ειλικρίνεια.

 Μπορείς να είσαι κάποιος που του αρέσει να δέχεται, αλλά και να κάνει όμορφα σχόλια στους άλλους. Μπορείς να είσαι κάποιος που του αρέσει να προσφέρει, και να δέχεται αγάπη, σεβασμό, και αποδοχή.

Μπορείς να είσαι αληθινός, γνωρίζοντας πως σε κάποιους θα αρέσεις, και σε κάποιους άλλους όχι. Και αυτό είναι εντάξει!


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.