Τελευταία Νέα:

Τζανάκης: «Δεκάδες προβλήματα υγείας προκαλούν θρομβώσεις και δεν σχετίζονται με τα εμβόλια»



Η τάση όλων των εμβολίων κατά της Covid-19 να αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος και τα πολύ σπάνια περιστατικά με θρομβώσεις ή διαταραχές της πήξης του αίματος, έβαλαν τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και τη συχνότητά τους στο επίκεντρο. " Αυτά τα περιστατικά για μας ήταν ρουτίνα και πριν από τους εμβολιασμούς”, αναφέρει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος απαριθμεί τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται διαχρονικά με τους θρόμβους.
Η νόσος Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός είναι μια ασθένεια που συνδέεται ευθέως πλέον με τις θρομβώσεις. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο Circulation Research κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι είναι πρωτίστως αγγειακή και δευτερευόντως αναπνευστική νόσος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός SARS-CoV-2 βλάπτει και επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα το 16% των ασθενών να παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλα προβλήματα με θρόμβους που πλήττουν το αγγειακό τους σύστημα.

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν παρόμοιο μηχανισμό δράσης με τον ιό, στην περίφημη «πρωτεϊνη ακίδα». Είναι και ο λόγος που έχουν μπει στο επιστημονικό μικροσκόπιο για την εμφάνιση πολύ σπάνιων περιστατικών θρόμβων. Έτσι, τα εμβόλια να «ενοχοποιούνται» πλέον πολύ εύκολα για προβλήματα που σχετίζονται με την πηκτικότητα του αίματος, ενώ μπορεί να μην σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τρία διαδοχικά περιστατικά στην Κρήτη, που παρουσιάστηκαν σε νέους ανθρώπους μετά από τον εμβολιασμό τους, και για τα οποία ενοχοποιήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι δύσκολο και τα τρία να σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Τζανάκης: «Οι θρομβώσεις είναι ρουτίνα για μας»

Στην πραγματικότητα, όμως, οι θρομβώσεις συμβαίνουν πολύ πιο συχνά απ’ ότι νομίζουμε στον γενικό πληθυσμό. Πρόκειται για την παθολογία πίσω από το θρομβοεμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή προσβολή και το έμφραγμα, τη φλεβική θρομβοεμβολή και την πνευμονική εμβολή.

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως καταλήγει στον θάνατο από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση και παρόλο που περίπου οι μισοί από εμάς δεν έχουμε ακούσει για φλεβική θρομβοεμβολή, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι μια πολύ κοινή κατάσταση.

“Εμείς έχουμε πολλές περιπτώσεις με θρόμβους και εγκεφαλικά και πολλές πνευμονικές εμβολές στο νοσοκομείο κάτω από 30, κάτω από 40 και κάτω από 50 ετών. Σχεδόν 5 με 6 κάθε μήνα. Αυτά τα περιστατικά για μας είναι ρουτίνα και πριν από τους εμβολιασμούς”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο αν. Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και διευκρινίζει:

“Μία στις 1.000 είναι οι περιπτώσεις που διατρέχει κίνδυνο να υποστεί κανείς θρόμβωση ή εμβολή. Και χωρίς εμβόλιο. Αυτές είναι οι στατιστικές. Όχι μία στις 100.000 που είναι οι στατιστικές του εμβολίου. Υπάρχουν πιθανότητες να υποστεί ο καθένας, έτσι κι αλλιώς” τονίζει.
Τζανάκης: Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εμφάνιση θρόμβων

Στις συνήθεις παθήσεις ή προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου που προκαλούν θρόμβους -είτε γνωρίζουμε ότι πάσχουμε από αυτές είτε όχι- περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Τζανάκη:

Οι νεοπλασίες, (καρκίνος, λέμφωμα ή κακοήθεια του αιματολογικού), όλα τα αυτοάνοσα, η παχυσαρκία, η ακινησία, το τσιγάρο, φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά, παθήσεις που μπορεί να έχει κάποιος και δεν ξέρει, όπως, π.χ. θρομβοφιλία ή διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος.

“Υπάρχουν και οικογένειες ολόκληρες με θρομβοφιλία. Παραδείγματος χάριν, αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, με πολλές αποβολές σε κάποια γυναίκα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη θρομβοφιλίας, ή άλλων παθήσεων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ή διάφορα άλλα αυτοάνοσα, που σχετίζονται με τα αντισώματα του λύκου. Όλα αυτά είναι προδιαθεσικοί παράγοντες και χωρίς το εμβόλιο, για να πάθεις συχνά εμβολή. Γι’ αυτό και αυτοί οι άνθρωποι όταν τις ανακαλύψουμε αυτές τις ασθένειες, παίρνουν εφ’ όρου ζωής αντιπηκτική αγωγή”, τονίζει ο κ. Τζανάκης.
Προδιάθεση για θρόμβους δεν είναι αντένδειξη για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19

Ωστόσο, ο γιατρός διευκρινίζει, πως όλα τα παραπάνω νοσήματα, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Δεν έχει αποδειχθεί δηλαδή, ότι όποιος έχει ένα κληρονομικό νόσημα ή άλλη χρόνια πάθηση που σχετίζεται με τη δημιουργία θρόμβων και εμβολών, κινδυνεύει περισσότερο κάνοντας το εμβόλιο.

“Αυτές οι περιπτώσεις ανθρώπων δεν έχει σχετιστεί ότι κάνουν θρομβωτικά επεισόδια με το εμβόλιο. Τα θρομβωτικά που εμφανίζονται με τα εμβόλια είναι μέσω ανοσολογικής αντίδρασης, είναι ανοσολογικού τύπου. Δεν σχετίζονται και δεν ξέρουμε αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που να σχετίζονται με τον εμβολιασμό”, τονίζει ο γιατρός.

Καταλήγοντας ο κ. Τζανάκης υπογραμμίζει πως μόνο ασθενείς που πάσχουν από πολύ ειδικές παθήσεις, οι οποίες αφορούν τα αιμοπετάλια ή το αιμοποιητικό σύστημα, είναι καλό να συμβουλεύονται τον αιματολόγο τους, πότε να κάνουν το εμβόλιο, αλλά και ποιο απ’ όλα τα εμβόλια είναι το πιο κατάλληλο γι’ αυτούς.

“Οι άνθρωποι να μην φοβούνται τα εμβόλια, γιατί τα περιστατικά πνευμονικής εμβολής και θρομβώσεων και άλλων εμβολών είναι πολύ συχνά και στον γενικό πληθυσμό”, καταλήγει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Νίκος Τζανάκης.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.