Τελευταία Νέα:

Δεν υπολογίζονται σωστά τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τους εμβολιασμούς


Την ανάγκη να αλλάξει ο υπολογισμός των περιστατικών θρομβώσεων μετά τους εμβολιασμούς από μια «στεγνή» καταμέτρηση στον γενικό πληθυσμό ή ανά εκατομμύριο πολιτών, σε ηλικιακή ομάδα και φύλο, επισήμανε ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και υπεύθυνος εμβολιαστικού προγράμματος.
«Τροφή για παιχνίδι»

Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, τόνισε πως «οι αριθμοί αποτελούν τροφή για παιχνίδι και μπορούν να οδηγήσουν σε σύγχυση όταν διαβάζονται από διαφορετικές πηγές», και ξεκαθάρισε πως «η πληροφορία γενικής ενημέρωσης, για το πόσες περιπτώσεις καταγράφονται στον γενικό πληθυσμό, δεν είναι σωστή».

«Οταν κάποιος θα ενημερώνεται θα πρέπει να ενημερώνεται για τους αριθμούς ως προς την ηλικιακή ομάδα και το φύλο. Οι αριθμοί θα πρέπει να είναι σταθμισμένοι και όχι απόλυτοι. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε αυτούς τους αριθμούς» επισήμανε.

«Ως χώρα υστερούμε στην ανταλλαγμένη πληροφορία με βάση την τεκμηρίωση», πρόσθεσε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπολογιστεί πως καταγράφονται 6 περιστατικά θρομβώσεων ανά εκατομμύριο, όταν στην Κρήτη με πληθυσμό 500.000 και με μερικές χιλιάδες εμβολίων σκευάσματος AstraZeneca, έχουν ήδη καταγραφεί 3 ύποπτα – ως προς τη σύνδεση με το εμβόλιο – περιστατικά θρομβώσεων.
«Δεν έχουν πρόσβαση»

Παράλληλα, δήλωσε πως αρκετοί υγειονομικοί «δεν έχουν πρόσβαση ή κωδικό στο σύστημα καταγραφής περιστατικών θρομβώσεων, τη λεγόμενη κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ» και τους κάλεσε να σπεύσουν να αποκτήσουν πρόσβαση.

Ο κ. Λιονής ανέφερε πως είναι «υποχρέωση γιατρών και φαρμακοποιών να κάνουν χρήση της κίτρινης κάρτας αλλά και δικαίωμα των πολιτών να ενημερωθούν για το σύστημα και να πληροφορούν με τη σειρά τους τον γιατρό» και κατά συνέπεια να πληροφορείται και η Εθνική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης.

«Μπορούμε να έχουμε δεδομένα και καλύτερους αριθμούς τόσο για τα ήπια όσα και για τα σοβαρά συμπτώματα, ώστε να φτάσει η σωστή πληροφόρηση στον πολίτη. Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να συμπληρώνουμε την “κίτρινη κάρτα” μόνο σε σπάνια περιστατικά, αλλά μπορεί να γίνει χρήση του συστήματος και σε πιο απλά περιστατικά» υπογράμμισε.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.