Τελευταία Νέα:

Νέος εκλογικός νόμος ΟΤΑ: Ποια άρθρα «επανεξετάζει» το ΥΠΕΣ


«Η συζήτηση για σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί μία καλή ευκαιρία να συμφωνήσουμε για το πώς θέλουμε να είναι η αυτοδιοίκηση, τα επόμενα χρόνια, με έργα που θα δρουν πραγματικά προς όφελος των πολιτών, συνεισφέροντας, ταυτόχρονα, στην ανάκαμψη της οικονομίας», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την “Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών”, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, μετά και την ακρόαση των φορέων.
O Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε σε τρεις επιμέρους διατάξεις, στις οποίες επικεντρώθηκαν οι φορείς στις παρατηρήσεις τους -στο Άρθρο 3, στο Άρθρο 15 και στο Άρθρο 30- επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να τις εξετάσει, ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια, την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε:

Όσον αφορά στο Άρθρο 3, για τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων για περιοχές με πληθυσμό έως 150.000 κατοίκους. Είναι κάτι που τέθηκε από την ΚΕΔΕ, είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε με θετική διάθεση και θα τοποθετηθούμε πριν από την Ολομέλεια.


Όσον αφορά στο Άρθρο 15, για το ύψος των παραβόλων. Ακούστηκε από πάρα πολλές πλευρές και από πολιτικές δυνάμεις ότι ίσως να είναι υψηλό, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει ανθρώπους που θα ήθελαν να εκθέσουν τον εαυτό τους στον δημόσιο διάλογο και να ζητήσουν την ψήφο των δημοτών τους. Εξετάζουμε και αυτό το ζήτημα για το ύψος των παραβόλων.

Τέλος, όσον αφορά στο Άρθρο 30, για την εκλογή προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει θέσει και η ΚΕΔΕ, να έχουμε δηλαδή την εκλογή του προέδρου του πρώτου σε σταυρούς υποψηφίου του πλειοψηφούντος συνδυασμού. Είναι κάτι, το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε ξανά και θα έχετε την τοποθέτησή μας και για το θέμα αυτό πριν από την Ολομέλεια.



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.