Τελευταία Νέα:

Μουζενίδης: Απειλή για το πρώτο «κανόνι» στη Θεσσαλονίκη – Οι φόβοι για ντόμινο



Το άνοιγμα ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ 
Η πανδημία έχει φέρει στα όριά του τον κλάδο του τουρισμού, με την απειλή για το πρώτο «κανόνι» να φοβίζει Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς το τουριστικό γραφείο «Μουζενίδης» υπέβαλε αίτηση για διαδικασία εξυγίανσης. 

Η Mouzenidis Travel, αποτελεί τον σημαντικό οργανισμό στον ελληνικορωσικό τουρισμό και υπέστη τεράστιες απώλειες λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός και πλέον επιχειρεί να βρει λύση στο αδιέξοδο μέσω της εξυγίανσης και της αναστολής λειτουργίας.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, η Mouzenidis Travel με έδρα τη Θεσσαλονίκη κατέθεσε χθες αίτηση προληπτικών μέτρων για λήψη προστασίας από τους πιστωτές της στο πλαίσιο διαδικασίας εξυγίανσης Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει ανακοινωθεί στους συνεργάτες του γραφείου στην Ελλάδα ότι αναστέλλεται η λειτουργία των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα έως τις 26 Ιουνίου και πλέον με νεότερη ενημέρωση και για μέσα στον Ιούλιο. Ο Όμιλος Μουζενίδη τονίζει, από την πλευρά του, ότι δεν επηρεάζονται οι άλλες εταιρείες, πλην της Mouzenidis Travel Greece.

Η εταιρεία περιλαμβάνει πληθώρα εταιρειών και γραφεία εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και η αεροπορική Ellinair, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Μουζενίδης, γιος του ιδρυτή του ομίλου Μπόρις, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο.


Πώς φτάσαμε στο αδιέξοδο

Όπως γράφει η «Καθημερινή»: «Η αίτηση υπαγωγής του τουριστικού γραφείου Μουζενίδης στις πρόνοιες του πτωχευτικού κώδικα αποτελούν ένα επώδυνο αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν ένας όμιλος που έχει οικοδομηθεί και τρέξει στους ρυθμούς του ισχυρού του άνδρα, χάσει τον ιδρυτή και πυλώνα του. Αυτό εξηγούν όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην βορειοελλαδική επιχείρηση επισημαίνοντας πως όταν έφυγε από τα εγκόσμια την Άνοιξη ο αείμνηστος Μπόρις Μουζενίδης, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον Όμιλο που δοκιμαζόταν ήδη από την κατάρρευση του τουρισμού, τότε όλοι οι πιστωτές έσπευσαν να ζητήσουν τα υπόλοιπά τους.

Και επειδή οι επιχειρήσεις δεν πεθαίνουν από χρέη αλλά από έλλειψη ρευστότητας, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές ήταν μονόδρομος. Πολλά ακούγονται τώρα στην αγορά για στρατηγικό επενδυτή αλλά τίποτα ακόμα δεν επιβεβαιώνεται. Το σενάριο πώλησης της αεροπορικής επίσης λέγεται πως είναι πάνω στο τραπέζι, πλην όμως μόνον όσοι κάθονται σε αυτό ξέρουν τι συζητείται.

Ωστόσο υπάρχει κι άλλο θέμα: πόσοι από τους προμηθευτές του, ξενοδόχους κυρίως θα πρέπει να ξεγράψουν εντελώς τις απαιτήσεις τους και τι σημαίνει αυτό για τις δικές τους υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία εμφανίζεται να έχει οφειλές 70 με 100 εκατ. κυρίως προς ξενοδόχους της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και προμηθευτές, οι οποίες επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας.


Η ανακοίνωση της εταιρείας

Αναλυτικά η εταιρεία με επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Αγαπητοί μας

πελάτες, συνεργάτες, προσωπικό,

από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 πριν την έναρξη της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα, η επιχείρησή μας παλεύει να επαναφέρει σε μία ομαλότητα τη λειτουργία της, έχοντας υποστεί αποδεδειγμένα μία πτώση του κύκλου εργασιών της σε ποσοστό 95%.

Η Mouzenidis Travel αποτελεί τον μοναδικό Tour Operator στην Ελλάδα, που ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο προς την Ελλάδα τουρισμό, γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία έπληξε το σύνολο της δραστηριότητάς μας, με αποτέλεσμα επί ένα συνεχόμενο έτος και πλέον, να μην σημειώνεται καμία ουσιαστική εισροή κεφαλαίων. Η μόνη οικονομική στήριξη που λάβαμε μέχρι σήμερα, προέρχεται από το οριζόντιο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ βοήθημα αποτέλεσε σαφώς και η αναστολή των προθεσμιών εμφάνισης των επιταγών αλλά και η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, δεδομένου του περιορισμένου κύκλου εργασιών μας. Ωστόσο στους κύκλους εργασιών μας, τα συνολικά ποσά που σημειώθηκαν δεν ήταν επαρκή να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης μας.

Σημειωτέον ότι οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% παρέμειναν κλειστές για ολόκληρη τη θερινή σεζόν του 2020. Ενόψει των ανωτέρω, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κανονική λειτουργία της επιχείρησής μας, εδώ και ένα έτος βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο ανεύρεσης λύσης, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των πελατών και προμηθευτών μας, όπως αντίστοιχα μέτρα υιοθετήθηκαν και σε άλλα Κράτη-Μέλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, και ενώ συχνά φαινόταν ότι είμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ορισμένο σχέδιο.

Ο αγώνας για ανεύρεση λύσης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της επιχείρησής μας και εκλιπόντα τον περασμένο Μάρτιο, Μπόρις Μουζενίδη, συνεχίζεται με την ίδια αγάπη, αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας από την οικογένειά του και στελέχη του. Η αποκατάσταση του brand Mouzenidis Travel έναντι των συνεργατών μας, των πελατών και του προσωπικού μας και η αποκατάσταση της φερεγγυότητας που πάντα χαρακτήριζε το όνομα αυτό, είναι πρώτιστο μέλημα όλων μας.

Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να επικεντρωθούμε στα οφειλόμενα και με στόχους και πρόγραμμα να επανεκκινήσουμε μία ομαλή λειτουργία, οφείλουμε άμεσα να διακόψουμε την εξυπηρέτηση των πελατών μας, να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο της λειτουργίας μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως της επιχείρησης. Σε αυτή τη λήψη αποφάσεως συνέβαλε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι και φέτος, τη θερινή περίοδο 2021, οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% και κυρίως η αγορά της Ρωσίας, συνεχίζει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα, μη απελευθερώνοντας το σύνολο των εμπορικών πτήσεων από και προς Ρωσία.

Στοχεύοντας στην επαναφορά μας και την τακτοποίηση του συνόλου των οφειλών μας και όντας αποκλειστικά μόνοι στον αγώνα αυτό, δυστυχώς δεν μας απομένει άλλη από την ανωτέρω επιλογή.

Την υπόσχεση προς τον εκλιπόντα Πρόεδρό μας θα την τηρήσουμε εξαντλώντας κάθε προσπάθεια τακτοποίησης των υποχρεώσεών μας, ενώ σύντομα η επιχείρησή μας θα απευθυνθεί σε όλους τους πιστωτές με πρόγραμμα εξόφλησης.


Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Mouzenidis και το δίκτυο του εξωτερικού λειτουργούν κανονικά, συνεχίζοντας αδιάκοπα το έργο τους, ενώ παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία, στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Ομίλου.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.