Τελευταία Νέα:

Ο Φάουτσι καλεί την Κίνα να δημοσιεύσει τα ιατρικά αρχεία εργαζομένων στο εργαστήριο της ΟυχάνΤη δημοσιοποίηση των ιατρικών αρχείων από εννέα άτομα που νόσησαν με ασθένεια που παραπέμπει σε κορωνοϊό ζήτησε από την Κίνα ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.Ο καθηγητής υποστήριξε ότι τα ιατρικά αρχεία θα μπορούσαν να εμπεριέχουν ενδείξεις για το εάν ο θανατηφόρος ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως αποτέλεσμα διαρροής στην Ουχάν. Τα αρχεία αφορούν τρεις ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που νόσησαν τον Νοέμβριο του 2019 και έξι ανθρακωρύχους, που νόσησαν μετά την είσοδο σε σπηλιά με νυχτερίδες το 2021, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Στη συνέχεια, επιστήμονες από το ινστιτούτο επισκέφθηκαν τη σπηλιά για να πάρουν δείγματα από νυχτερίδες. Τρεις από τους ανθρακωρύχους πέθαναν. «Θα ήθελα να δω τα ιατρικά αρχεία των τριών επιστημόνων που αναφέρθηκε ότι αρρώστησαν το 2019. Πράγματι αρρώστησαν και αν ναι, με τι;» είπε ο Φάουτσι.

Αντίστοιχα ερωτήματα διατύπωσε ο Φάουτσι και για τους ανθρακωρύχους, που θέλει να δει τα ιατρικά τους αρχεία. «Υπήρχε ιός; Και ποιος;» ρώτησε. Ο κορυφαίος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι είναι απολύτως κατανοητό ότι ο Sars-Cov-2 βρισκόταν στη σπηλιά και είτε ξεκίνησε να εξαπλώνεται φυσικά είτε πέρασε μέσα από το εργαστήριο.

Ο Φάουτσι παραδέχθηκε αυτήν την εβδομάδα ότι η πανδημία ενδέχεται να ξεκίνησε από «διαρροή εργαστηρίου» καθώς τα email που διέρρευσαν στο πλαίσιο του νόμου περί ελευθερίας στην πληροφόρηση δείχνουν ότι ενημερώθηκε για «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του ιού» στην αρχή της πανδημίας.

Είχε απορρίψει αρχικά το ενδεχόμενο κατασκευής του ιού


Μετά τη διαρροή των email, ο Φάουτσι παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για όσα συνέβησαν στο εργαστήριο της Ουχάν. Σύμφωνα με τα email,
ο επιδημιολόγος είχε ειδοποιηθεί ήδη από νωρίς ότι ο ιός πιθανότατα είχε «κατασκευαστεί». Ωστόσο ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες απέρριψαν τον αμφιλεγόμενο ισχυρισμό εκείνη την περίοδο.

Αρχικά ο Φάουτσι πίστευε ότι η Covid-19 είναι φυσικό περιστατικό, αν και είχε παραδεχτεί ότι δεν είναι 100% σίγουρο. Στους Financial Times, ο επιστήμονας επισήμανε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η διαρροή του ιού από ένα εργαστήριο δεν είναι η πλέον πιθανή εξήγηση για την εμφάνιση του ιού. Ωστόσο ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η έρευνα προς πάσα κατεύθυνση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει απαντήσει σε ερώτηση της εφημερίδας για το αν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από την Κίνα τα ιατρικά αρχεία, ενώ το Πεκίνο αρνήθηκε να απαντήσει στο εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει τα αρχεία.

Στη συνέντευξή του ο Φάουτσι απέρριψε το ενδεχόμενο το ινστιτούτο να φέρει ευθύνη για την πανδημία. «Πραγματικά λέτε ότι εμπλεκόμαστε επειδή δώσαμε σε ένα ίδρυμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων 120.000 δολάρια τον χρόνο για να παρακολουθούν τις νυχτερίδες;», ανέφερε.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.