Τελευταία Νέα:

«Διευκολύνσεις» εμβολιασμένων: Ποιοι χώροι ανοίγουν, πώς θα ελέγχεται η είσοδος - Προ των πυλών οι ανακοινώσεις


Εστίαση «δύο ταχυτήτων» κατ’ επιλογή των επιχειρηματιών - Πώς θα ελέγχεται η είσοδος των εμβολιασμένων - Όλες οι διευκολύνσεις που εξετάζονται σε διασκέδαση, ψυχαγωγία και εστίαση - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις - Έσπασε το φράγμα των 8.000.000 δόσεων.
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες προκειμένου να διασφαλιστεί πως, με όποιο τρόπο κριθεί ορθότερο, θα ανοίξουν ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες όσο πιο σύντομα γίνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζονται νυχθημερόν ενώ το «παρών» έδωσε και τις προηγούμενες ημέρες και η Επιτροπή Βιοηθικής. Ο στόχος ο εξής ένας: Να προχωρήσουμε άμεσα στην παροχή διευκολύνσεων σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Όπως εξήγησε άλλωστε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σκοπός είναι να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, και όχι η επιβολή περιορισμών.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως από χθες έγραφε το protothema.gr ήταν θέμα 24ώρων να μάθουμε πώς θα επιστρέψουν πλήρως στην κανονικότητα οι εμβολιασμένοι. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μάλιστα το πρωί του Σαββάτου μιλώντας στο MEGA ξεκαθάρισε το τοπίο, κάνοντας λόγο για σχετικές ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα.

«Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χωρό θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε.

Οι πέντε βασικές διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι τα εξής:

Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς self test σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση)
Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Ποιοι χώροι ανοίγουν χωρίς μέτρα για εμβολιασμένους

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης και της εστίασης να επιλέγουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή όλους τους πολίτες. Σε περίπτωση που επιλέγουν το πρώτο δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τα μέτρα ενάντια στην πανδημία και οι χώροι θα λειτουργούν κανονικά. Εάν ο επιχειρηματίας επιλέξει να μην διαχωρίσει τους πελάτες του, τότε θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει στους εξωτερικούς χώρους και μόνο ενώ κάθε άλλο μέτρο που είναι σε ισχύ θα πρέπει να τηρηθεί.

Κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν πως είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως οι όποιες διευκολύνσεις αφορούν σε δραστηριότητες δευτερεύουσας σημασίας και όχι καταστήματα που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους κλπ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες.

Πώς θα ελέγχεται η είσοδος των εμβολιασμένων

Τώρα, σε περίπτωση που μία επιχείρηση επιλέξει να εξυπηρετεί μόνον εμβολιασμένους, προκύπτει το ερώτημα, πώς θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος. Όπως πληροφορείται το protothema.gr αυτό θα είναι αποκλειστική ευθύνη της εκάστοτε επιχείρησης και εδώ έρχεται ο ρόλος του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η είσοδος των πελατών στους χώρους θα γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού (είτε του εθνικού ή του ευρωπαϊκού). Από την στιγμή που τα σχετικά αυτά έγγραφα διαθέτουν barcode, θα γίνει διαθέσιμη μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Όσο για το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω διευκολύνσεις,, αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα από τον Ιούλιο από την στιγμή που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα εφόσον το επιθυμεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το μοντέλο αυτό θα διαρκέσει για όσο διαρκεί ο θερμός καιρός στην χώρα μας, δηλαδή το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όταν επέλθει η ανάγκη οι εν λόγω επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, τότε το πλαίσιο θα επανεξεταστεί και θα λάβει υπόψιν και την όποια αποδοτικότητα που επέδειξε η εφαρμογή του το καλοκαίρι αλλά και την πορεία της πανδημίας με δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.