Τελευταία Νέα:

Κορωνοϊός: Η θεραπεία που επισπεύδει κατά τρεις μέρες την ανάρρωση


Άλλη μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία προστίθεται στην ιατρική φαρέτρα υποσχόμενη τη μείωση του χρόνου ανάρρωσης των ασθενών με ήπια προς σοβαρή Covid-19. Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Advanced Science, οι μεταβολικοί ενεργοποιητές μπορούν να μειώσουν εώς και 3,5 μέρες το χρόνο ανάρρωσης των ασθενών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη θεραπεία βελτίωσε την ηπατική υγεία και μείωσε τα επίπεδα φλεγμονής, όπως φαίνεται από τους δείκτες της φλεγμονής.

Ερευνητές από το Εργαστήριο Science for Life  του ΚΤΗ Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Στοκχόλμη και της Ακαδημίας  Sahlgrenska στο Gothenburg αλλά και του King’s College του Λονδίνου ενώσαν τις δυνάμεις τους πραγματοποιώντας αυτή τη κλινική μελέτη τριών φάσεων χορηγώντας σε 309 ασθενείς έναν συνδυασμό από μεταβολικούς ενεργοποιητές: ριβοσίδη νικοτιναμίδης (nicotinamide riboside -NR-), L-σερίνη, Ν-ακέτυλο-κυστείνη (NAC) και τρυγική L-καρνιτίνη. Και οι τέσσερις αυτοί ενεργοποιητές στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Οι νοσούντες από κορωνοϊό που πήραν μέρος στην έρευνα επισκέφτηκαν το Ερευνητικό Νοσοκομείο Umraniye του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως να νοσηλευτούν. Μέσω της τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής και ελεγχόμενης τρίτης φάσης της κλινικής μελέτης, ορισμένοι ασθενείς έλαβαν εικονικό φάρμακο και οι υπόλοιποι τη θεραπεία μεταβολικών ενεργοποιητών δύο φορές την ημέρα για 14 ημέρες, ενώ η πορεία της υγείας τους ελέγχηθε μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών.

«Η τρίτη φάση της κλινικής μελέτης ανέδειξε ότι οι μεταβολικοί ενεργοποιητές βελτίωσαν σημαντικά την ανάρρωση, την υγεία του ήπατος και τους δείκτες φλεγμονής στους νοσούντες από κορωνοϊό» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Adil Mardinoglu, καθηγητής στο ΚΤΗ Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Science for Life. Εξηγεί μάλιστα τον καίριο ρόλο των μιτοχονδρίων στην πορεία της νόσου: «Η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων συσχετίζεται με την επιδείνωση της COVID-19 και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο συνδυασμός αυτών των μεταβολικών ενεργοποιητών στην αντιμετώπιση της πίεσης που ασκείται στο σώμα ενός ασθενούς». 


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.