Τελευταία Νέα:

Δημοσκόπηση: «Κόκκινη κάρτα» στην ΝΔ για την πανδημία – Δέκα μονάδες διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το γεγονός ότι σε ακόμα μια δημοσκόπηση η κυβέρνηση λαμβάνει αρνητική αξιολόγηση από τους πολίτες για τη διαχείριση της πανδημίας και τα αρνητικά συναισθήματα για το μέλλον κυριαρχούν, εντούτοις η ΝΔ παραμένει χωρίς αντίπαλο πολιτικά ικανό (ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση) να αμφισβητήσει την πολιτική της κυριαρχία.
Αρνητική αξιολόγηση για πανδημία και οικονομία

Σύμφωνα με έρευνα της Prorata σε δείγμα 1735 ατόμων που διεξήχθη το διάστημα 7-11 Ιουλίου και παρουσίασε η «Εφημερίδα των Συντακτών» η μεγαλύτερη μερίδα (61%) αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση. Το ποσοστό αυτό μοιάζει σχετικά σταθεροποιημένο κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών.

Παρά πάντως το γεγονός ότι οι 2/3 αξιολογούν αρνητικά την διαχείριση της πανδημίας και το 68% αξιολογεί αρνητικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει όχι μόνο 10 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου, αλλά εμφανίζεται να έχει δυνητικά πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή εκλογικής επιρροής με βάση τις απαντήσεις των ερωτηθέντων.
Απογοήτευση και θυμός για όλο το πολιτικό σύστημα

Μάλιστα το ανώτατο όριο εκλογικής επιρροής της ΝΔ φτάνει στο 50% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ το 31%. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά δηλώνουν ενόχληση οι πολίτες σε περίπτωση επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση παρά από μια επανεκλογή της ΝΔ.

Επιπλέον σε αυτό έρχεται να συνηγορήσει και το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες απαντούν ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο σε ποσοστά μεγαλύτερα του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ ενώ σε ότι αφορά το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ οι ερωτηθέντες απαντούν σταθερά κάτω από τα εκλογικά ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ουσιαστικά τα αισθήματα απογοήτευσης και θυμού που επίσης καταγράφονται από τις απαντήσεις των πολιτών ως κυρίαρχα για την κατάσταση στη χώρα, φαίνεται ότι επιμερίζονται στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και δεν αφορούν μόνο ή κυρίως την κυβέρνηση.
Διχασμένοι οι πολίτες για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη για τα «προνόμια» ως μέσο πίεσης για την αύξηση των εμβολιασμών, όπως αποτυπώνεται σε νεότερη δημοσκόπηση.

Παράλληλα, όμως το 48% διατηρεί την άποψη ότι η διευκολύνσεις και τα προνόμια στους εμβολιασμένους αποτελούν μια κακή και διχαστική λύση, το 27% ότι αποτελούν την μόνη – αν και όχι την καλύτερη – λύση και το 24% ότι αποτελούν μια καλή και έξυπνη λύση.

Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχει ένα 51% το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θεωρεί τουλάχιστον αναγκαίο κακό τα «προνόμια» σε αντίθεση με το 48% που αντιτίθεται. Υπάρχει επίσης και 1% στην κατηγορία του «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Αρνητικά συναισθήματα

Τα αρνητικά συναισθήματα (θυμός, απογοήτευση, αποστροφή, απελπισία κλπ) απέναντι στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας κυριαρχούν έναντι των θετικών συναισθημάτων (αισιοδοξία, ελπίδα, ικανοποίηση, ασφάλεια κλπ).

Πιο ειδικά, την τρέχουσα περίοδο ξεχωρίζουν τα συναισθήματα της απογοήτευσης και του θυμού.
Ελαφρώς θετικότερη σε σχέση με τον Απρίλιο

Η αξιολόγηση της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, αν και καταγράφεται ελαφρώς θετικότερη συγκριτικά με την μέτρηση του Απριλίου, παραμένει ιδιαίτερα αρνητική.

Πιο συγκεκριμένα, το 68% την αξιολογεί σίγουρα ή μάλλον αρνητικά (-4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021) και το 32% σίγουρα ή μάλλον θετικά (+4 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021).
Αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναισθήματα

Αντίστοιχα, καταγράφεται οριακή αύξηση (της τάξης του 2%) της ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο, η οποία φθάνει πλέον το 38%, δηλαδή ως πιο διευρυμένη της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίθετα, η ικανοποίηση από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά χαμηλότερη της εκλογικής επιρροής του κόμματος (20%).

Η διείσδυση των αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναισθημάτων συνεχίζει και αποτυπώνεται ως πιο διευρυμένη συγκριτικά με την αντίστοιχη των αντικυβερνητικών συναισθημάτων, καθώς η μεγαλύτερη μερίδα (49%) θα ενοχλούνταν περισσότερο από μια νίκη του κόμματος της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές, παρά με μια νέα εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας (39%).
Ανώτατη εκλογική επιρροή

Σύμφωνα με την ανάλυση των ευρημάτων που προκύπτουν από την ερώτηση δυνητικής εκλογικής επιρροής (PTVs analysis), το ποσοστό όσων δηλώνουν σήμερα πιθανότητα ίση ή μεγαλύτερη του 50% να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι 43%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 31%.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά αποτελούν και την ανώτατη εκλογική δυνητική επιρροή των κομμάτων κατά την τρέχουσα περίοδο.
ΝΔ 34,5% έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ παρουσιάζουν μικρή αύξηση της εκλογικής τους επιρροής συγκριτικά με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου κατά 1.5% και 1% αντίστοιχα.

Η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται οριακά αυξημένη κατά 0.5%, ενώ αντίστοιχα οριακή μείωση παρατηρείται στην εκλογική επιρροή του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ 25.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου ανιχνεύεται στο 34.5%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 24.5%, του Κινήματος Αλλαγής στο 7%, του ΚΚΕ στο 4%, της Ελληνικής Λύσης στο 3%, του ΜεΡΑ 25 στο 2.5%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων συρρικνώνεται σημαντικά συγκριτικά με την μέτρηση του Απριλίου στο 13.5%.



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.