Τελευταία Νέα:

Σερβία: Ενδεχόμενη η χρέωση νοσηλίων σε ανεμβολίαστους ασθενείς με κορωνοϊό



Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρεώνονται νοσήλια σε όσους ασθενείς με κορονοϊό δεν έχουν εμβολιαστεί και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.
Είναι λογική και εξετάζεται η πρόταση που κατέθεσαν οι επιδημιολόγοι, να επιβαρύνονται με τα έξοδα νοσηλείας όλοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς

δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σέρβος υπουργός Υγείας. Τόνισε ότι η πρόταση αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που συμπεριφέρονται ανεύθυνα.

Έχετε κάποιους ανθρώπους που δεν πιστεύουν ούτε στον κορονοϊό, ούτε στο εμβόλιο αλλά γνωρίζουν πως όταν θα αρρωστήσουν το κράτος θα πληρώσει τα πάντα.
Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι αν είχαν εμβολιαστεί, μάλλον δεν θα βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Έτσι, ούτε τηρούν τα μέτρα, ούτε έχουν εμβολιαστεί, μπαίνουν στο νοσοκομείο και αναμένουν από το κράτος να τους καλύψει όλα τα έξοδα
επισήμανε ο Ζλάτιμπορ Λόνταρ, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι αν δεν το πράξει το 80% του πληθυσμού η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Ανέφερε ότι για την ώρα έχουν εντοπιστεί οχτώ άτομα που προσβλήθηκαν από την μετάλλαξη Δέλτα, εκτίμησε ωστόσο ότι είναι πολύ περισσότερα και απλώς δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές ώστε να ζητήσουν την βοήθεια των υγειονομικών αρχών.

Στο θέμα της χρέωσης της νοσηλείας των ανεμβολίαστων, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σημείωσε ότι προσωπικά δεν συμφωνεί γιατί – όπως είπε- κάτι τέτοιο παραβιάζει την αρχή της ισότητας των πολιτών.


Τόνισε ωστόσο, ότι εξετάζονται διάφοροι τρόποι για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.
«Παρακολουθούμε τα μέτρα του πρωθυπουργού της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία όλων των πολιτών, χωρίς να παραβιάσουμε το Σύνταγμα και χωρίς να βλάψουμε τα δικαιώματα όσων είναι απείθαρχοι και ανεύθυνοι» υπογράμμισε ο Βούτσιτς.


Ο Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε επίσης την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για το κορονοϊό και κάλεσε την Επιτροπή Επιδημιολόγων να λάβει την σχετική απόφαση. «Καλώ τους ειδικούς να καταθέσουν πρόταση για την τρίτη δόση και για την δυνατότητα συνδυασμού εμβολίων. Έχουμε αυτήν τη στιγμή απόθεμα 1,3 εκατομμυρίων δόσεων και μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα την χορήγηση της τρίτης δόσης» ανέφερε ο Βούτσιτς.

Στην Σερβία μέχρι σήμερα εμβολιάστηκε σχεδόν το 50% των ενηλίκων πολιτών και με τις δύο δόσεις. Τελευταία ωστόσο έχει μειωθεί αισθητά το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό. Απογοητευτική είναι η κατάσταση στους νέους, όπου στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών εμβολιάστηκε μόνο το 17%.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.