Τελευταία Νέα:

Νοσοκομειακοί γιατροί για υποχρεωτικό εμβολιασμό: “Δεν θα δεχθούμε καμία διαθεσιμότητα και απόλυση”


Οι πρώτες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ψηφίστηκε εν μέσω αντεγκλήσεων το απόγευμα της Πέμπτης (22/7) από τη Βουλή, συνοδεύονται από σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση για τα λάθη και τις αστοχίες που, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, έχουν γίνει στην εμβολιαστική εκστρατεία.
“Υπέρ της καθολικότητας και όχι της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών”, τάσσεται η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν οι γιατροί, τα ποσοστά των εμβολιασμών στους υγειονομικούς είναι πολύ υψηλά και δεν δικαιολογείται η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν, να εξαντλεί την αυστηρότητά της.

Συγκεκριμένα εμβολιασμένοι είναι, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ:

οι νοσοκομειακοί γιατροί στο 94,3% (οι υπόλοιποι έχουν νοσήσει και έχουν φυσική ανοσία)
το λοιπό υγειονομικό προσωπικό, άνω του 80%

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), σχολιάζει πως η συντριπτική πλειοψηφία του υγειονομικού προσωπικού, είτε είναι εμβολιασμένο, είτε έχει ανοσία επειδή έχει νοσήσει.

“Τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αδιάψευστο κριτήριο το γεγονός ότι πριν τον εμβολιασμό, ως τον Φεβρουάριο του 2021, θρηνούσαμε δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς όλων των κλάδων. Αρρώστησαν πάνω στη δουλειά και έχασαν τη ζωή τους COVID19. Μετά τον Φεβρουάριο του 2021 δεν έχουμε καταγράψει σχεδόν καμία απώλεια”, σημειώνουν.
ΟΕΝΓΕ: “Δεν τηρήθηκαν οι υποδείξεις της Επιτροπής Βιοηθικής”

Η υποχρεωτικότητα θεσπίζεται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), χωρίς προηγουμένως να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ενημέρωσης όλων των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, καθώς και στις μονάδες υγείας, όπως λένε.

Η απουσία επιστημονικής πληροφόρησης που θα βοηθούσε να ξεπεραστούν οι δισταγμοί αντικαταστάθηκε, σύμφωνα με τους γιατρούς της Ομοσπονδίας, από “κυβερνητικές παλινωδίες” και επιστημονικοφανή «επιχειρήματα» κυβερνητικών παραγόντων που εμφανίζονται ως «έγκριτοι επιστήμονες» για να δικαιολογούν προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

“Αυτές είναι οι αιτίες για τους φόβους και επιφυλάξεις όσων δεν είναι αρνητές ή ανορθολογιστές. Αυτά ρίχνουν νερό στο μύλο του ανορθολογισμού, των θεωριών συνωμοσίας , βολικό αντίπαλο της κυβέρνησης για να απεμπολήσει τις δικές της ευθύνες”, τονίζουν οι γιατροί.

Ταυτόχρονα σημειώνουν, πως δεν ακολουθήθηκαν οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για «εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων».
Νοσοκομειακοί Γιατροί: “Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί ξεκίνησαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα”

“Η υποκρισία ξεχειλίζει”, σχολιάζουν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ, εξηγώντας περαιτέρω, πως η κυβέρνηση δεν έχει δείξει την απαιτούμενη φροντίδα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που 7 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού, και με αποκλειστικά δική της ευθύνη, όπως λένε:
οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον ξεκίνησαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα
στους οίκους ευγηρίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί
το 97% των φιλοξενούμενων στις δομές προσφύγων παραμένουν ανεμβολίαστοι

Οι γιατροί υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έριξε σκόπιμα “λάσπη” εναντίον των υγειονομικών για να φέρει στη συνέχεια τον υποχρεωτικό εμβολιασμό:

“Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, σκόπιμα παραπληροφορεί και στοχοποιεί τους υγειονομικούς για να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της. Σκόπιμη και υποβολιμιαία παραπληροφόρηση, με τους υπουργούς της κυβέρνησης σε μοιρασμένους ρόλους. Άλλα να λέει ο υπουργός Υγείας και άλλα υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης άσχετων υπουργείων. Σκόπιμα σήκωσαν επικοινωνιακό «κουρνιαχτό» δυσφήμισης, για να έρθουν στη συνέχεια να νομοθετήσουν την υποχρεωτικότητα. Με την επίκληση της δημόσιας υγείας, την οποία η ίδια η κυβέρνηση εκθέτει σε κίνδυνο και με πρόσχημα τον αναγκαίο εμβολιασμό, που η ίδια υπονομεύει, φέρνουν τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για απλήρωτη δουλειά , περικοπές μισθών και απολύσεις”, σημειώνουν συγκεκριμένα.
ΟΕΝΓΕ: “Βάλαμε από την πρώτη στιγμή πλάτη στους εμβολιασμούς”

Η Ομοσπονδία των γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία καταλήγει λέγοντας πως όλες οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών – μέλη της ΟΕΝΓΕ, από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη της επιστημονικής ενημέρωσης υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, με την επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσαν τον Ιανουάριο, σχετικά με την αξία του εμβολιασμού.

Καθώς επίσης, και στον ίδιο τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού στα εμβολιαστικά κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων και των ΚΥ αλλά και στα εξωτερικά εμβολιαστικά κέντρα.

“Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τις δυσκολίες και την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που επιδίωξε να μας εξαναγκάζει σε εξοντωτική και απλήρωτη υπερεργασία. Ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την πληρωμή όσων δουλεύουν στα εμβολιαστικά κέντρα τις καθημερινές πέραν του τακτικού ωραρίου. Από την πρώτη στιγμή είχαμε απαιτήσει τον καθολικό εμβολιασμό των ίδιων των υγειονομικών. Είχαμε καταγγείλει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στον προγραμματισμό του εμβολιασμού των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είχαμε αντιδράσει στις αθλιότητες να τρέχουν να εμβολιαστούν πρώτοι πρώτοι , πριν τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες ,εκτός σειράς , διάφοροι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο!”, καταλήγουν οι γιατροί.



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.