Τελευταία Νέα:

Τι σημαίνουν οι αριθμοί και τα γράμματα στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας



Όσοι είστε αρκετά παρατηρητικοί με το καθετί στο αυτοκίνητό σας, σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι τα ελαστικά σας έχουν μια σειρά από γράμματα και αριθμούς. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνουν και ποιος ο λόγος ύπαρξής τους;
Σύμφωνα με το mentalfloss.com, αποδεικνύεται ότι αυτοί οι αριθμοί είναι κάτι περισσότερο από ένα παράξενο χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου, καθώς στην πραγματικότητα, εξυπηρετούν έναν σημαντικό σκοπό.

Κάθε αριθμός και γράμμα στα ελαστικά σας, λοιπόν, σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το P235/ 75R15 105S και ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει το καθένα στοιχείο από αυτά ξεχωριστά.


P
Το P στην αρχή αυτού του αριθμού σημαίνει τον τύπο ελαστικού που έχετε. «P» σημαίνει ότι το ελαστικό είναι κατασκευασμένο για ελαφρύτερα επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ αν βλέπετε «LT» αυτό σημαίνει ότι τα ελαστικά είναι κατασκευασμένα για βαρύτερα οχήματα όπως SUV και ελαφριά φορτηγά.


235
Αυτός ο αριθμός δείχνει το πλάτος του ελαστικού, μετρούμενο σε χιλιοστά.


75
Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο λόγος διαστάσεων του ελαστικού, συγκρίνοντας το ύψος του με το πλάτος του. Για το συγκεκριμένο ελαστικό, σημαίνει ότι το ύψος του είναι 75 τοις εκατό του πλάτους του.


R
Το γράμμα R καθορίζει την κατασκευή στο εσωτερικό του. Το «R» σημαίνει radial και συνήθως έχει να κάνει με τις στρώσεις του ελαστικού.


15
Οι δύο αριθμοί μετά το γράμμα R αφορούν στη διάμετρο της ζάντας, όπου μπαίνει το ελαστικό, και η οποία συνήθως μετράται σε ίντσες.


105
Εδώ υποδεικνύεται ο δείκτης μέγιστου βάρους του ελαστικού, δηλαδή πόσο βάρος μπορεί να υποστηρίξει το κάθε ελαστικό. Ένα ελαστικό, για παράδειγμα, με δείκτη φορτίου 105 μπορεί να υποστηρίξει μέγιστο βάρος 920 κιλά.


S
Το τελευταίο γράμμα στα χαρακτηριστικά των ελαστικών υποδηλώνει τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει το αυτοκίνητό σας πριν το λάστιχο του ελαστικού κινδυνεύει να υποστεί ζημιά και κάθε γράμμα αντιπροσωπεύει μια διαφορετική ταχύτητα. Το «S» σημαίνει 180 χλμ./ ώρα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή το ελαστικό σας μπορεί να λειτουργήσει μέχρι αυτή την ταχύτητα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαντλήσετε το συγκεκριμένο όριο.


Γιατί έχουν σημασία αυτά τα νούμερα στα ελαστικά;
Οι αριθμοί στα ελαστικά έχουν μεγάλη σημασία για διάφορους λόγους και κυρίως λόγους ασφαλείας. Οι αρχάριοι οδηγοί, για παράδειγμα, ενημερώνονται για το μέγεθος του ελαστικού, το οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζουν. 

Η τοποθέτηση ελαστικών με λάθος μέγεθος στο αυτοκίνητό σας μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους κινδύνους, όπως τρίψιμο στο σώμα του οχήματός σας, ενώ η οδήγηση με λάθος μέγεθος ελαστικών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να προκαλέσει μακροχρόνια φθορά των ελαστικών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τη συνολική λειτουργία του αυτοκινήτου σας.



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.