Τελευταία Νέα:

Χαλκιδική: «Άφρισε» παραλία στη Σιθωνία – Η εξήγηση πίσω από το φαινόμενο


Η εικόνα που είδαν οι λουόμενοι στη Χαλκιδική την Πέμπτη 22 Ιουλίου προκάλεσε, όπως ήταν φυσιολογικό, μεγάλες συζητήσεις αφού στη Σιθωνία  μια παραλία άλλαξε κυριολεκτικά εικόνα από τους «αφρούς». Πιο συγκεκριμένα, το περίεργο φαινόμενο παρατηρήθηκε στην παραλία Τηγάνια στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Η παραλία γέμισε «αφρούς» με τους τουρίστες να φωτογραφίζουν με μανία τις πρωτόγνωρες εικόνες για να τις μοιραστούν με τους φίλους τους στα social media. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπήρξε το φαινόμενο του ευτροφισμού και αυτό είναι που ευθύνεται για την εικόνα που βλέπετε και στο παρακάτω βίντεο. 

Χαλκιδική: Πώς εξελίχθηκε το φαινόμενο

Τις προηγούμενες ημέρες ο «αφρός» εμφανίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Σιθωνίας Χαλκιδικής και λόγω του χθεσινού κύματος μετακινήθηκε προς την ακτή. «Έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα. Είναι αδιάλυτη οργανική ύλη. Για κάποιο φυσικό λόγο (αναταραχή, βιολογική διεργασία με φυτοπλαγκτόν) αυξάνει την ποσότητα σε μεγάλους αριθμούς και δεν προλαβαίνει να διαλυθεί», δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη θαλάσσια βιολογία.

«Βλέπουμε μια ένταση τον τελευταίο καιρό σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχει προκληθεί από την οργανική ρύπανση στον Βόσπορο», πρόσθεσε. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι επικίνδυνο και επεσήμανε ότι όλα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Σε δηλώσεις του στο thessnews.gr ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος, ανέφερε πως οι αφροί έχουν εμφανιστεί σε θάλασσες τις περιοχής τις τελευταίες τρεις με τέσσερις μέρες. Και ο κ. Ζήσιος εκτιμά ότι πρόκειται για το φαινόμενο του ευτροφισμού που οφείλεται στην αύξηση του φυτοπλαγκτόν και του ζωοπλαγκτόν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για τους λουόμενους. 

Τι είναι ο ευτροφισμός

Ευτροφισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται συνήθως σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους και συνήθως αυτό το προκαλεί ο εμπλουτισμός των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων.



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.