Τελευταία Νέα:

Τσίπρας για τις πυρκαγιές: Συνεννόηση για να επουλώσουμε τις πληγές - «Ξεχαρβαλωμένο το επιτελικό Κράτος»




Για την ανάγκη συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία. Επικεντρωμένος στην επόμενη μέρα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτό που έχει σήμερα νόημα είναι ο άμεσος σχεδιασμός και όσο αυτό είναι δυνατό, η συνεννόηση για να επουλώσουμε τις πληγές». «Οι ώρες που ζούμε είναι πολύ κρίσιμες, και ο δικαιολογημένος θυμός που έχει συσσωρευτεί απαιτεί σεβασμό, σοβαρότητα, επίγνωση των ευθυνών» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας πως «διαφορετικά πολύ σύντομα ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα θρέψουν τα σταφύλια της οργής».




Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε στην κυβέρνηση «εγκληματική ευθύνη», περιγράφοντας το «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας», καθώς «ο πρώτος μεγάλος καύσωνας, αποκάλυψε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε. Επιλέγοντας την οδό της «τεκμηριωμένης κριτικής», ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «διαβόητο» επιτελικό κράτος, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό».

«Σε συνθήκες σχετικά χαμηλής έντασης ανέμων, κόντεψαν να καούν τα μισά βόρεια προάστια. Η Ηλεία, η Μάνη και η Αρκαδία, δοκιμάστηκαν σκληρά. Ενώ η Βόρεια Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, ενώ τα βέλη της κριτικής του εκτοξεύτηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου και για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε την παρακαταθήκη της κυβέρνησής του στο πεδίο, δηλαδή το πόρισμα Γκολντάμερ, μετά την τραγωδία στο Μάτι. «Τα άφησε όλα αυτά τα χρήσιμα εργαλεία ανάλυσης και προετοιμασίας, θαμμένα στο συρτάρι» περιέγραψε, αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό.

Δριμύ κατηγορώ απηύθυνε, ακόμη, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής, εγκαλώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια «να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν τη πραγματικότητα», ενώ τόνισε πως η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί δικαιολογία, αν και «είναι μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως στις προθέσεις του είναι «να συμβάλλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής», καταθέτοντας επτά προτάσεις για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, χωρίς αυτές να αποτελούν -κατά τον ίδιο- προαπαιτούμενο για την παροχή συναίνεσης προς την κυβέρνηση.

Οι 7 προτάσεις

Σημείο 1ο: Να κηρυχθούν άμεσα, όπως το Σύνταγμα ορίζει, αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

Σημείο 2ο: Να εκπονηθεί, σε συνεργασία με τα κόμματα, τους επιστημονικούς φορείς, ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

Σημείο 3ο: Να αξιοποιηθεί, έστω και τώρα, το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Σημείο 4ο: Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβερνητικής αλλαγής.


Η πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει η νέα Αρχή να έχει ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά Ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα, στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).

Προβλέπει επίσης, ένα μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων που διαθέτουμε, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, τη Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων, που τούτη τη φορά άργησαν πολύ να ενεργοποιηθούν.

Και βεβαίως, προβλέπει την Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.

Σημείο 5ο: Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

Η βόρεια Εύβοια για παράδειγμα, μέχρι πριν λίγα 24ωρα ήταν ένα παράδεισος. Από αυτή την εβδομάδα, είναι τόπος αγωνίας. Πώς, άραγε θα ζήσουν αυτοί οι συμπολίτες μας εκεί; Πως θα τα καταφέρουν να βγάλουν τους επόμενους μήνες, τον ερχόμενο χειμώνα; Σε ποια δουλειά θα δουλέψουν; Πώς θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους;

Αυτά τα ερωτήματα ζητούν σήμερα απαντήσεις. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν, είναι μια μεγάλη και άμεση παρέμβαση με φιλοδοξία την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη κάθε περιοχής που έχει πληγεί, που θα παίρνει υπόψη τα νέα δεδομένα.

Να σχεδιαστούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα τοπικά και περιφερειακά σχέδια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης με δημόσιες επενδύσεις αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Σημείο 6ο: Ν’ ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

Σημείο 7ο: Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις, άκουσα ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Κλειστά τα κινητά

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή η ενημέρωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Χαρδαλιά, καθώς το τηλέφωνό του ήταν κλειστό, όπως είπε, ενώ υπογράμμισε ότι δεν αρκεί η αποκατάσταση στο 100% των περιουσιών που χάθηκαν, αλλά και η έγκαιρη ενίσχυση των πληγέντων, υπερβαίνοντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια.

Όχι στις παραιτήσεις

Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως τα εναέρια μέσα ήταν ελλιπή και ο συντονισμός προφανώς δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, ενώ αποτίμησε ως «απογοητευτικό» το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Αναφορικά με το ενδεχόμενο παραιτήσεων, «δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός. Που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις» απάντησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση, πρώτο τον εαυτό του».

Κληθείς να σχολιάσει τη συγγνώμη που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τον ελληνικό λαό, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν ήταν μια «ήταν μια ειλικρινής συγγνώμη ή μια επιβεβλημένη από τους επικοινωνιολόγους και προσχηματική συγγνώμη; Θα δείξει», ενώ «δεν είμαστε ακόμη εκεί» υποστήριξε, ερωτηθείς από το Πρώτο Θέμα σχετικά με το αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί εκ παραλλήλου, αν δεν βρεθεί κοινός τόπος συναίνεσης, με δεδομένη και την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, να επανακαταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή την νομοθετική πρόταση που είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2019, όπως γνωστοποίησε ο κ. Τσίπρας.

«Στόχος μου είναι να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο όχι να εργαλειοποιήσουμε πολιτικά την οργή» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως «οι πολιτικές εξελίξεις είτε έτσι είτε αλλιώς θα έρθουν» ,όταν θα έρθει η ώρα τους να έρθουν». Στον αντίποδα, «ξέρουμε μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες που διαχειριστήκαμε αλλά και από τα λάθη μας» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας πως «είμαστε παρόντες και έτοιμοι».

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.