Τελευταία Νέα:

Στρατός και Αστυνομία στα δάση για να προλάβουν τις πυρκαγιές


Στις επικίνδυνες περιοχές, στις κορυφές βουνών και σε δάση περιπολούν από χθες το βράδυ και για τουλάχιστον 7 ημέρες στρατιώτες, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.


Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική, μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς περιπολούν όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες και στα video, με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.


Μόνο από την Αστυνομία έγιναν χθες τη νύχτα 216 περιπολίες, οι 50 από αυτές στην Αττική, ενώ για σήμερα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, έχουν προγραμματιστεί 723 περιπολίες – οι 168 από αυτές στην Αθήνα.



Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 Αυγούστου μέχρι σήμερα η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό. Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμου του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών.






Από τους συλληφθέντες από την αστυνομία 4 έχουν προφυλακιστεί ήδη μετά την προσαγωγή τους στον ανακριτή, ενώ σε κάποιες από τις περιπτώσεις επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή. Χθες ημεδαπός καταδικάστηκε στη Ζάκυνθο σε 4 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και δικαίωμα έφεσης. Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, σε μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

Βίλια: Οριοθετημένη στο μεγαλύτερος μέρος της η πυρκαγιά - Ανησυχία για αναζωπυρώσεις

Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στην πυρκαγιά της Δυτικής Αττικής σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (12:30), καθώς δεν υπάρχουν πλέον ιδιαίτερα προβλήματα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Παράλληλα, επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα για διαβροχή.

Το νότιο τμήμα έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του, ενώ γίνονται και ενέργειες σε όλα τα σημεία όπου εκδηλώνονται καπνοί, όπως στην Αγία Τρίαδα, το Καντήλι και την Καστανάβα.

Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται όλη τη μέρα στην περίμετρο και στο εσωτερικό της πυρκαγιάς για την αποφυγή αναζωπυρώσεων.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης και φύλαξης της πυρκαγιάς έχουν ενεργοποιηθεί και τα drone της Πυροσβεστικής που πετούν συνεχώς και δίνουν εικόνα από κάθε σημείο. Συνολικά, επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.