Τελευταία Νέα:

ΕΣΠΑ 2021: Νέο επίδομα γονέων 250 ευρώ – Πώς θα το παίρνετε κάθε μήνα


Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης των γονέων με 200 – 250 ευρώ μηνιαίως για την πρόσληψη βρεφοκόμων που θα φροντίζουν βρέφη «τρέχει» μέσω του ΕΣΠΑ 2021. 

Μεγάλη «ανάσα» για τους εργαζόμενους γονείς

Μπορεί να ακούγεται σαν τίτλος γαλλικής κωμωδίας, αλλά στην πραγματικότητα οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης των γονέων για την πρόσληψη βρεφοκόμων – baby sitters που θα φροντίζουν βρέφη, το οποίο θα ενταχθεί το φθινόπωρο στο πλέγμα των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ 2021 για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωής.

Αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων κυρίως γονέων, των μονογονέων και των αναδόχων για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι του παιδαγωγού-φύλακα.

Η επιδότηση ΕΣΠΑ 2021 (περίπου 200-250 ευρώ μηνιαίως – δεν έχει οριστεί ακόμα το ποσό) θα καταβάλλεται απευθείας στους γονείς, οι οποίοι θα προσλαμβάνουν μέσω πλατφόρμας «νταντά» για λίγες ή περισσότερες ώρες την ημέρα προκειμένου να διευκολυνθεί η μητέρα στην επαγγελματική της σταδιοδρομία.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα έχει διάρκεια τριών ετών και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το φθινόπωρο σε κάποιους δήμους, ενώ το 2022 θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα.

Οι «νταντάδες» θα πιστοποιούνται αφού περάσουν από σεμινάρια. Διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης θα ακολουθείται για τις πτυχιούχους βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς και διαφορετική για τις γυναίκες που επιλέγουν να φροντίζουν βρέφη για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Δεν θα υπάρχει διάκριση φύλου, δηλαδή οι φροντιστές μπορεί να είναι και άντρες, ενώ δεν θα τεθεί όριο ηλικίας για τους ενδιαφερόμενους που θα πιστοποιηθούν και θα ενταχθούν στην πλατφόρμα.

«Με το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”» του ΕΣΠΑ 2021, επισημαίνει η υφυπουργός Eργασίας Μαρία Συρεγγέλα, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, «στηρίζουμε την οικογένεια και ενισχύουμε τη γυναικεία απασχόληση.

Προωθούμε την εξισορρόπηση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή προκειμένου οι γυναίκες να μη βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια.

Οι γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια αναγκάζονται πολλές φορές να βάλουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα, να εργάζονται λιγότερες ώρες ή να βγαίνουν εντελώς εκτός αγοράς εργασίας.

Με τις “Νταντάδες της Γειτονιάς” του ΕΣΠΑ 2021, οι γυναίκες μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους, ενώ παράλληλα μειώνεται η αδήλωτη εργασία μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν, κατόπιν πιστοποίησης, ως παιδαγωγοί-φύλακες».

Στις νέες δράσεις που προωθεί η υφυπουργός Εργασίας μέσω του ΕΣΠΑ 2021, συγκαταλέγονται και προγράμματα για την προστασία από τη βία που ασκείται ενάντια στις γυναίκες, η οποία αυξήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας καραντίνας, όπως δείχνει ο αριθμός των καταγγελιών στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε πάνω από 4.000 κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.869 αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Σε 50 περιπτώσεις μάλιστα οι γυναίκες-θύματα βίας που βίωσαν τραγικές στιγμές κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι έπρεπε να μεταφερθούν με τα παιδιά τους επειγόντως σε έκτακτα καταλύματα πριν εισαχθούν στους ξενώνες φιλοξενίας.

Οι οικογένειες φιλοξενήθηκαν σε χώρους που προσέφερε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος – ΞΕΕ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το ΞΕΕ φιλοξένησε 23 γυναίκες με 20 παιδιά, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης (από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τα μέσα Μαΐου 2021) πρόσφερε δωρεάν διαμονή και σίτιση σε 33 γυναίκες με 29 παιδιά.

Σημειώνεται ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» πρόσφερε δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά, ενώ η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) εξετάσεις στα θύματα βίας.

Στο πλαίσιο της προστασίας κατά της βίας θα ενισχυθούν οι δομές (ξενώνες) για τη διαμονή των γυναικών. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα αναζητούνται θέσεις εργασίας ώστε οι κακοποιημένες γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους.

«Η Πολιτεία είναι δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να απευθύνεται στη Γραμμή 15900 και να μη μεταφέρεται σε ασφαλές κατάλυμα», ανέφερε η κυρία Συρεγγέλα, τονίζοντας ότι «μόνο τον περασμένο μήνα (Ιούλιος 2021) στους ξενώνες μας διέμεναν 63 γυναίκες με 62 παιδιά».
ΕΣΠΑ 2021: Γενναία χρηματοδότηση στους ξενοδόχους

Μεγάλη στήριξη απαιτείται για τη σωτηρία του κλάδου των ξενοδόχων. Η πανδημία χτύπησε και χτυπά μικρές και μεγάλες μονάδες σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεσα χρηματοδότηση. Πώς οι τράπεζες ανοίγουν και πάλι τη στρόφιγγα δίνοντας δάνεια με ευνοϊκούς όρους. 

Με «κινούμενη άμμο» παραλλήλισε τη φετινή τουριστική περίοδο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας για την επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων, την οποία το Επιμελητήριο συνδιοργανώνει με το υπουργείο Τουρισμού.

Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα επιδόσεις του κλάδου, ο κ. Βασιλικός ανακοίνωσε ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων που άνοιξαν τις πύλες τους το δεύτερο 15θήμερο του Ιουνίου ανήλθε στο 34,5%, ποσοστό το οποίο με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας μειώνεται στο 28,9%.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης ενός νέου σχεδιασμού με στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις, που θα επιτρέψουν να φτάσει ο κλάδος στην «επόμενη μέρα» υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος «παρά τις πρωτοφανείς αβεβαιότητες, δίνει τη μάχη του, με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Όπως κάνουμε διαχρονικά, μπροστά σε όλα τα δύσκολα που συναντάμε και ξεπερνάμε. Με ένα και μόνο στόχο: Να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα. Το ίδιο κάνουμε και τώρα.

Με όλο το απόθεμα των δυνάμεών μας, συμβάλλουμε ενεργητικά στην εθνική προσπάθεια για μια Ελλάδα ασφαλή και ανοιχτή, για την υγεία όλων, παντού.

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την τόνωση της απασχόλησης, για την ανάσα ζωής στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν και της εθνικής οικονομίας και γι’ αυτό πρέπει να αντέξουν και να μείνουν όρθιες», σημείωσε.

ΕΣΠΑ 2021: 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ

Στους τρεις τρόπους, με τους οποίους θα ενισχυθεί ο τουρισμός από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οπως επεσήμανε, πρόκειται για:

– Δάνεια, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, με τα οποία εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν 30 δισ. ευρώ επενδύσεις.

– Ειδικό πρόγραμμα τουρισμού (καταδυτικός, γαστρονομία, χιονοδρομικά, χειμερινός τουρισμός, πρόγραμμα κατάρτισης, μαρίνες κ.ά).

– Αλλα προγράμματα που αμέσως ή εμμέσως θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ζήτημα των δανείων, ο κ. Σκυλακάκης γνωστοποίησε ότι θα υπάρχουν 5 επιλεξιμότητες, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σε 2 – 3 εβδομάδες: η πράσινη, η ψηφιακή, η εξωστρέφεια, η έρευνα και ανάπτυξη και οι συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Διευκρίνισε ότι θα πρέπει το 20% της επένδυσης να προέρχεται από ίδια κεφάλαια και ακολούθως θα πρέπει κάποιος τραπεζικός οργανισμός ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και οργανισμός επενδύσεων κεφαλαίων να συνεισφέρει κατ’ ελάχιστον 30% της επένδυσης με τη μορφή δανειοδότησης ή πρόσθετων κεφαλαίων.

Ο οργανισμός αυτός μπορεί να είναι μία ελληνική συστημική τράπεζα, ή η EBRD ή η ΕΤΕπ, «με τις οποίες κλείσαμε μνημόνια, για να συγχρηματοδοτήσουν με δικούς τους πόρους της τάξεως των 6 δις. ευρώ δάνεια δικά μας», σημείωσε.

Τα σχέδια θα αξιολογηθούν αποκλειστικά ως προς τη βιωσιμότητά τους από τον τραπεζικό φορέα. Το 30% μπορεί να το συνεισφέρει και η αγορά των ομολογιούχων, εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης προσθέτοντας πως θα εκχωρηθεί το δικαίωμα έγκρισης του δανείου σε κομμάτια στον τραπεζικό οργανισμό.

«Η πρόσκληση θα είναι μονίμως ανοιχτή και τα επιτόκια πολύ κοντά στο μηδέν» τόνισε. Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα δάνεια θα είναι από 8-12 χρόνια, τα περισσότερα 10-12 χρόνια.

ΕΣΠΑ 2021: Μεγαλύτερη η ζήτηση εργαζομένων από την προσφορά

Την «κακή φήμη» που ακολουθεί τους εργαζομένους στον κλάδο του τουρισμού και συνοψίζεται στη φράση «τα γκαρσόνια της Ευρώπης» προσπαθεί να ξορκίσει ο κλάδος, καθώς σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το γεγονός ότι το ποσοστό κάλυψης δεν είναι ανάλογο των ζητούμενων θέσεων εργασίας.

Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τη μία εκ των τεσσάρων ερευνών του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας.

Οι έρευνες αφορούσαν το αειφόρο ξενοδοχείο, την απασχόληση στον κλάδο, την προσβασιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων σε εποδιζόμενα άτομα και τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών και παρουσιάστκαν από τον γενικό διευθυντή του ΙΤΕΠ, καθηγητή, Γιώργο Πετράκο.

Οπως προκύπτει, για κάθε 2,5 δωμάτια ξενοδοχείου αντιστοιχεί μία θέση εργασίας στον κλάδο ο οποίος το 2019 απασχολούσε 186.000 άτομα, ενώ στα ανοιχτά καταλύματα το 2020 απασχόλησε περίπου 107.000.

Η εκπαίδευση και η καταρτιση του προσωπικού διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία και τα αστέρια των ξενοδοχείων, ενώ ενδιαφέρον είναι το εύρημα της δυσκολίας κάλυψης του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Έτσι, στον τομέα της καθαριότητας η κάλυψη ανέρχεται σε 76%, στη θέση του διευθυντή σε 73% και στις θέσεις των προϊσταμένων τμημάτων στο 73%. Όπως είναι αναμενόμενο η ζήτηση είναι μεγαλύτερη στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχουν 2 αστέρια (36%) και χαρακτηρίζονται ως «οικογενειακά» με 1 – 20 δωμάτια (41%).

Η πλειονότητα των καταλυμάτων είναι εποχικής λειτουργίας (61%) και περισσότερα από τα μισά είναι διασκορπισμένα στα νησιά.

Όπως επεσήμανε και ο κ. Πετράκος, ο τουρισμός δε φαίνεται να αποτελεί ιδιαίτερο επιθυμητό τομέα απασχόλησης.

Αυτό οφείλεται – όπως εξήγησε στην υποβαθμισμένη εικόνα της απασχόλησης σε όρους κοινωνικής αποδοχής με χαρακτηρισμούς όπως «τα γκαρσόνια της Ευρώπης», στις απαιτητικές συνθήκες εργασίας, στην ιδιαιτερότητα της εποχικής λειτουργίας των ξενοδοχείων και στην απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης για τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης: «Συχνά αποτελεί λύση αναγκης και δεν είναι η πρώτη επιλογή ανάμεσα σε νεους με ιδιαίτερες σπουδές και δεξιότητες», σημείωσε.

Τα ξενοδοχεία πολυτελείας προσελκύουν περισσότερο τους εργαζομένους σε σχέση με τα ξενοδοχεία μαζικού τουρισμού, ενώ όπως προκύπτει από την έρευνα, η κατηγορία, το μέγεθος, αλλά και ο τύπος του ξενοδοχείου προσδιορίζουν όχι μόνον τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και το μορφωτικό τους επίπεδο.



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.