Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη - Αναφορά για να ισχύσουν άμεσα φέτος τα 50 ένσημα για ένταξη των εποχικά εργαζομένων στο Ταμείο Ανεργίας


Η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποίησε το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του «Σωματείου εργατών – εργατριών γης αγροτικών προϊόντων κονσερβοποιείων διαλογητηρίων Ν. Πέλλας» με αντικείμενο τα αιτήματα του κλάδου.  Από την πλευρά του Σωματείου μεταφέρθηκαν στη Βουλευτή τα προβλήματα και οι ανησυχίες των εποχιακά εργαζομένων στις μεταποιητικές βιομηχανίες, διαλογήτηρια, ψυγεία, συσκευαστήρια κ.λ.π. αγροτικών προϊόντων στην Πέλλα και στην Ημαθία και της επέδωσαν έγγραφο με τα αιτήματα του κλάδου, επισημαίνοντας τη δεινή οικονομική τους κατάσταση εκ του γεγονότος ότι το εισόδημά τους έχει επηρεαστεί αρνητικά φέτος επειδή η παραγωγή αγροτικών προϊόντων ήταν ιδαίτερα μειωμένη εξαιτίας των ανοιξιάτικων παγετών της και είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση μειωμένου αριθμού ημερομισθίων.

 Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του «Σωματείου εργατών – εργατριών γης αγροτικών προϊόντων κονσερβοποιείων-  διαλογητηρίων Ν. Πέλλας» διατυπώθηκαν τα παρακάτω αιτήματα:

- Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου  κατά το 2020  (επηρεαζόμενοι και από τις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού), δεν  πραγματοποίησαν το όριο των 100 ημερομισθίων ώστε να μπορούν στη συνέχεια να λάβουν το επίδομα ανεργίας, ζητείται η άμεση ένταξη των εργαζόμενων του κλάδου και για 2021  στο ταμείο ανεργίας με 50 ένσημα και η ασφαλιστική κάλυψη τους με το αριθμό το 50 ενσήμων. Σημειώνεται ότι από επό τις επαφές του Σωματείου με τις επιχειρήσεις της περιοχής, διαπιστώθηκε ότι οι  μέρες εργασιας ήταν από 40 έως 70 στην καλύτερη περίπτωση.

- Η άμεση αλλαγή της Εγκυκλίου 118454/1989 που χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις εποχικές ή μη, εξετάζοντας  κυρίως την εποχικότητα  και την ειδικότητα των εργαζομένων. Πολλοί εποχιακά εργαζόμενοι σε μεταποιητικές βιομηχανίες, διαλογήτηρια, ψυγεία, συσκευαστήρια κ.λ.π. αγροτικών προϊόντων αποκλείονται από το ταμείο ανεργίας επειδή απασχολήθηκαν σε διαλογητήρια και κονσερβοποιία, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον ΟΑΕΔ ως μη εποχικά  και για να ενταχθούν απαιτούνται 125 ημερομίσθια, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων εργάσιμων μηνών.   Όμως οι εργαζόμενοι αυτοί είναι εποχικοί γιατί απασχολούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όταν οι επιχειρήσεις επεξεργάζονται συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα και όχι όλο το διάστημα λειτουργίας τους, οπότε είναι αδύνατον να πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται (125 ημερομίσθια, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων εργάσιμων μηνών).

- Η κατάργηση του άρθρου 53 του νόμου 3518/2006 και της σχετικής  εγκύκλιος του ΙΚΑ 42/26-5-2008 διότι η διάταξη αυτή  δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να απασχολεί μέρος του εποχικού προσωπικού με ασφάλιση ΟΓΑ, εξαιρώντας τους για τη εργασία αυτή από την ασφάλεια του τ.ΙΚΑ και έτσι δεν μπορούν ούτε να λάβουν ταμείο ανεργίας αλλά και ο ΟΓΑ δεν αναγνωρίζει εργατικά ατυχήματα, άδειες γιατρού κλπ. 

- Η κατάργηση του άρθρου 39 του νόμου 3986/2011 που θέτει την προϋπόθεση των 400 ημερών επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια και την επαναφορά του πρότερου καθεστώτος οπού η λήψη του ταμείου ήταν 5 μήνες.

- Η κατοχύρωση ανταποδοτικής σύνταξης με 3.000 εποχικά ένσημα γιατί οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι αδύνατον να συμπληρώσουν 4500ενσημα με δεδομένο ότι στις επιχειρήσεις κονσερβοποιίας, διαλογής, ψύξης, τυποποίησης αγροτικών προϊόντων οι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχιακά και πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 50 – 80 ημερομίσθια το χρόνο

- Η ένταξη  του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά όπως ήταν στο παρελθόν και τέλος,

- Η δωρεάν ανίχνευσης κορωνοϊού με Rapid test για όλους τους εργαζομένους.

Η κ. Τζάκρη κατέθεσε το έγγραφο του «Σωματείου εργατών – εργατριών γης αγροτικών προϊόντων κονσερβοποιείων - διαλογητηρίων Ν. Πέλλας» στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω αιτήματα ως αναφορά στην Βουλή.

 



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.