Τελευταία Νέα:

Υπουργείο Παιδείας: Το ΣτΕ ακύρωσε παλαιότερες εγκυκλίους για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά


«To ΣτΕ ακύρωσε παλαιότερες εγκυκλίους σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, διότι θα έπρεπε να ήταν Υπουργικές Αποφάσεις, εκδοθείσες κατ’ εξουσιοδότηση νόμου. Δηλαδή δεν υπήρχε νόμος που να ορίζει το πλαίσιο και να εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Παιδείας να εκδίδει Υπουργικές Αποφάσεις που να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών» λέει το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματική την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών το περασμένο σχολικό έτος.
Και τονίζει ότι «η έκδοση εγκυκλίων ήταν η εδραιωμένη πρακτική του Υπουργείου επί σειρά ετών. Αυτή η πολύχρονη πρακτική, όπως αποφάσισε το ΣτΕ, κείται εκτός νόμου, ενώ θέτει πρόβλημα ασφάλειας δικαίου, καθώς θα έπρεπε η ρύθμιση τέτοιων θεμάτων να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πριν από την συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, μερίμνησε και ήδη έχει θεραπεύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα».

Επισημαίνεται ότι «ψηφίστηκε συγκεκριμένος νόμος που ορίζει το πλαίσιο και δίνει την εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να εκδώσει Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, με πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων. Έχουν ήδη εκδοθεί δυο Υπουργικές Αποφάσεις, μια για την πρωτοβάθμια και μια για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που ορίζουν τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών και οι οποίες συνάδουν με την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ (έκδοση ΥΑ κατόπιν εξουσιοδοτησης του νόμου και δημοσίευσή της στο ΦΕΚ), αλλά και με την προηγούμενη Απόφασή του σχετικά με το περιεχόμενο της αίτησης για την απαλλαγή»

Αντισυνταγματική η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών το περασμένο έτος

Αντισυνταγματική κρίθηκε σήμερα από το ΣτΕ η απαλλαγή μαθητών από τα θρησκευτικά για το σχολικό έτος 2020-21. Συγκεκριμένα αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αποφάσεις του περασμένου έτους του υφυπουργού Παιδείας για την απαλλαγή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών για το περασμένο σχολικό έτος 2020-2021.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει γονείς μαθητών, που φοιτούσαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ατομικώς αλλά και για λογαριασμό των ανήλικων παιδιών τους και ζητούσαν να ακυρωθούν δυο αποφάσεις του υφυπουργού Παιδείας με τις οποίες παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1362/2021 απόφασή της (πρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη), αφού έχει λήξει το σχολικό έτος 2010-2021, έκανε δεκτές τις αιτήσεις των γονέων και ακύρωσε τις προσβαλλόμενες αποφάσεις.
Κατ΄ αρχάς, επισημαίνεται στην απόφαση της Ολομέλειας, ότι με τις προσβαλλόμενες πράξεις ρυθμίζονται, κατά τρόπο δεσμευτικό, μεταξύ άλλων, τα θέματα που αφορούν στους φορείς του δικαιώματος της απαλλαγής, στο περιεχόμενο της δήλωσης απαλλαγής, στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης και στην απασχόληση των μαθητών που απαλλάσσονται. Έτσι, με τα δεδομένα αυτά, κρίθηκε ότι οι επίμαχες υπουργικές πράξεις εισάγουν νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου και, επομένως, έχουν εκτελεστό χαρακτήρα.

Κατά συνέπεια οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις (που έχουν «εκτελεστό χαρακτήρα») είναι ακυρωτέες και για τον λόγο ότι έχουν εκδοθεί χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγματος.

Επιπροσθέτως κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις του υφυπουργού Παιδείας, για να λάβουν νόμιμη υπόσταση, έπρεπε να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κάτι που δεν έγινε και για το λόγο αυτό ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας δικαίου.



-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.