Τελευταία Νέα:

Θ. Τζάκρη: Αντί να ανοίξει επιπλέον σχολικές αίθουσες το Παιδείας προχωρά, σε αναστολές λειτουργίας και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων στην Πέλλα


Ενόψει της φετινής έναρξης του σχολικού έτους, στις 13 Σεπτεμβρίου και με δεδομένο ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά από την έναρξη της πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανοίγει πάλι τα σχολεία χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία πρόβλεψη να μειωθούν οι τάξεις των 25 μαθητών, ιδιαίτερα των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, των οποίων οι μαθητές έχουν ανάγκη από περισσότερη και εστιασμένη προσοχή όσον αφορά στην εκπαίδευση και τήρηση των υγειονομικών μέτρων αυτοπροστασίας. 

Αντί αυτού στην ΠΕ Πέλλας το Υπουργείο Παιδείας μετά την εδώ και ένα χρόνο αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων στη Δωροθέα και στο Τριφύλλι, προχωρά φέτος, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, στο κλείσιμο του δημοτικού σχολείου στο Γυψοχώρι (2/θέσιο) μεταφέροντας τους μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Δροσερού και στον υποβιβασμό από 6)θέσια σε 4)θέσια των δημοτικών σχολείων Ριζαρίου και Μανδάλου. Επίσης μετά  από σχετική εισήγηση, έχει αποφασιστεί ο υποβιβασμός από διθέσιο σε μονοθέσιο  του δημοτικού σχολείου στην Καρυδιά, επειδή μειώθηκε κατά έναν  ο αριθμός των μαθητών (από 15 σε 14)!

Προς τούτο η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία την ρωτά: (1) για τις προθέσεις της να προχωρήσει σε αναθεώρηση των αποφάσεων για κλείσιμο, συγχωνεύσεις, υποβιβασμό και αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων στην ΠΕ Πέλλας καθώς και να διερευνήσει τις δυνατότητες ανοίγματος επιπλέον σχολικών αιθουσών, ιδιαίτερα αυτών των αιθουσών που έκλεισαν σχετικά πρόσφατα προκειμένου να επιτευχθεί μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των κρουσμάτων και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και (2) για το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν να αντιμετωπίσει η σχολική κοινότητα λόγω της πανδημίας COVID 19, με στόχο η φετινή χρονιά να μην καταλήξει σε μια ακόμη χαμένη χρονιά για τους μαθητές.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: «Αναστολές λειτουργίας και υποβιβασμοί δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στην Πέλλα εν τω μέσω του 4ου κύματος»

Η φετινή έναρξη του σχολικού έτους, στις 13 Σεπτεμβρίου, εν τω μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, θα συνοδευτεί με τη μεγάλη πρόκληση να φέρουμε πίσω όλους τους μαθητές στα σχολεία, να μειώσουμε το φόβο λόγω της δύσκολης υγειονομικής κατάστασης και να επιστρέψουμε σε μια, όσο το δυνατόν, κανονική σχολική ημέρα, σε μια κανονική λειτουργία των σχολείων για τους μαθητές.

Ωστόσο η κυβέρνηση, για δεύτερη συνεχή χρονιά από την έναρξη της πανδημίας, ανοίγει πάλι τα σχολεία χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία πρόβλεψη να μειωθούν οι τάξεις των 25 μαθητών. Μάλιστα, συνεχίζει το κλείσιμο, τις συγχωνεύσεις, την αναστολή λειτουργίας και τον υποβιβασμό δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, αντί να ανοίγει κλειστά σχολεία και αίθουσες προκειμένου να «απλώσει» τον μαθητικό πληθυσμό και να μειώσει τον συνωστισμό των μαθητών στις τάξεις των 25 μαθητών.

Συγκεκριμένα στην ΠΕ Πέλλας μετά την εδώ και ένα χρόνο αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων στη Δωροθέα και στο Τριφύλλι, φέτος, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, κλείνει το δημοτικό σχολείο στο Γυψοχώρι (2/θέσιο) και οι μαθητές μεταφέρονται στο Δημοτικό Σχολείο Δροσερού και υποβιβάζονται από 6θέσια σε 4θέσια τα δημοτικά σχολεία Ριζαρίου και Μανδάλου. Επίσης το διθέσιο νηπιαγωγείο Ραχώνας υποβιβάζεται σε μονοθέσιο, ενώ μετά  από σχετική εισήγηση, έχει αποφασιστεί ο υποβιβασμός από διθέσιο σε μονοθέσιο  του δημοτικού σχολείου στην Καρυδιά, επειδή ό αριθμός των μαθητών μειώθηκε από 15 σε 14 μαθητές.

Με δεδομένο ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συμπίπτει με το «επιδημιολογικό αποτύπωμα» της επιστροφής των εκδρομέων του καλοκαιριού και μπορεί να διαμορφθεί ένα εκρηκτικό μείγμα για την εξάπλωση του κορονοϊού, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο προσεκτικό αναφορικά με τις αποφάσεις του για  κλείσιμο, συρρίκνωση, υποβιβασμό και αναστολή λειτουργίας δημοτικών σχολείων και μεταφορά των μαθητών τους σε άλλα, γεγονός που θα αυξήσει τον συνωστισμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Η μείωση του αριθμού των μαθητών δημοτικών σχολείων ανά τάξη είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί πρόκειται  για μαθητές ηλικίας από 5- 12 ετών, οι οποίοι έχουν ανάγκη από περισσότερη και εστιασμένη προσοχή όσον αφορά στην εκπαίδευση και τήρηση των υγειονομικών μέτρων αυτοπροστασίας. 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1.      Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αναθεώρηση των Αποφάσεων σας για κλείσιμο, συγχωνεύσεις, υποβιβασμό και αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων στην ΠΕ Πέλλας καθώς και να διερευνήσετε τις δυνατότητες ανοίγματος επιπλέον σχολικών αιθουσών, ιδιαίτερα αυτών των αιθουσών που έκλεισαν σχετικά πρόσφατα προκειμένου να επιτευχθεί μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των κρουσμάτων και της εξάπλωσης του κορονοιού;

2.      Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν να αντιμετωπίσει η σχολική κοινότητα λόγω της πανδημίας COVID 19, με στόχο η φετινή χρονιά να μην καταλήξει σε μια ακόμη χαμένη χρονιά για τους μαθητές;

 

     Η ερωτώσα Βουλευτής

Τζάκρη Θεοδώρα»





-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.