Τελευταία Νέα:

Διαβήτης: Πρώιμο σημάδι αν προσέξετε αυτή την αλλαγή όταν πάτε στην τουαλέταΤα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Συχνά αναπτύσσονται αργά για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Εάν ο σακχαρώδης διαβήτης δεν διαγνωστεί για αρκετό καιρό, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να προκαλέσει “σιωπηλή” καταστροφή στα αιμοφόρα αγγεία, τους νεφρούς, τα μάτια, τα άκρα και το νευρικό σύστημα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που θα μπορούσαν να σας σημάνουν διαβήτη.

Πέρα από τα κοινώς γνωστά συμπτώματα του διαβήτη, όπως συχνοουρία, αυξημένη πείνα ή δίψα, θολή όραση, ή δερματικές πληγές που θεραπεύονται με αργό ρυθμό, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ένα ακόμη πιθανό πρώιμο σημάδι για διαβήτη. Και είναι κάτι που θα το εντοπίσετε όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα.

Εάν παρατηρήσετε ξαφνικά μια γλυκιά οσμή των ούρων, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην παρουσία υπερβολικού σακχάρου στο αίμα, λέει η δρ. Jamin Brahmbhatt, ουρολόγος και επικεφαλής χειρουργικής στο νοσοκομείο Orlando Health South Lake. «Αυτή η αλλαγή της μυρωδιάς στα ούρα είναι ένδειξη ότι η γλυκόζη στο αίμα σας είναι πολύ υψηλή«. Η ανεβασμένη γλυκόζη είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του διαγνωσμένου, ή κακώς ελεγχόμενου διαβήτη. «Για μερικά άτομα, η φρουτώδης οσμή των ούρων είναι το πρώτο σημάδι ότι έχουν αναπτύξει διαβήτη«, πρόσθεσε η δρ. Brahmbhatt.
Σε σπανιότερες περιπτώσεις, η γλυκιά οσμή των ούρων μπορεί να είναι αποτέλεσμα της διαβητικής κετοξέωσης (diabetic ketoacidosis – DKA). Αυτή είναι μια κατάσταση που θεωρείται απειλητική για την ζωή του ασθενούς. Μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα του διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 και είναι πιο συχνή όταν ο διαβήτης δεν έχει εντοπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Όταν τα κύτταρα δεν έχουν πρόσβαση στη γλυκόζη, αρχίζουν να διαλύουν το λίπος για ενέργεια. Οι προκύπτουσες χημικές ουσίες ονομάζονται κετόνες», εξηγεί η δρ. Brahmbhatt. Σε ασθενείς με DKA, οι κετόνες συσσωρεύονται στο αίμα, προκαλώντας περίσσεια οξέος στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό “δηλητηριάζει” το σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικό κώμα, ή θάνατο!

Αν και τα ούρα με γλυκιά οσμή μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαβήτη ή DKA, μπορεί επίσης να είναι συνέπεια κάποιου πιο προσωρινού προβλήματος: λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Σε αυτήν την περίπτωση, η αλλαγή στα ούρα σας συμβαίνει επειδή βακτήρια έχουν απελευθερωθεί στα ούρα. Εκτός από αυτό το σύμπτωμα, πιθανότατα θα έχετε επίσης συχνότερη και πιο επώδυνη ούρηση.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να μειωθούν τα συμπτώματά σας.

Υπό κανονικές συνθήκες, μπορείτε να περιμένετε τα ούρα σας να είναι καθαρά, άοσμα και η ούρηση να γίνεται χωρίς πόνο. Θεωρείται ακόμη υγιές εάν το χρώμα είναι ανοιχτό κίτρινο. Αυτή η απόχρωση προκύπτει από τη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης του αίματος κατά την απομάκρυνση των αποβλήτων στους νεφρούς. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές στο χρώμα, την οσμή, ή τη συχνότητα των ούρων.
Πηγές:iatropedia.gr

    -------------------------
    To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.