Τελευταία Νέα:

Πρύτανης ΑΠΘ: Μπορεί και 5πλάσιοι οι ασυμπτωματικοί σε σχέση με τους συμπτωματικούς - Είμαστε σε συναγερμό



«Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα», δήλωσε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ. Όπως προειδοποίησε ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου «είμαστε σε σημείο συναγερμού» για την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού. 

«Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 26ης Οκτωβρίου» επισήμανε ο πρύτανης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν» υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου. Εκτίμησε δε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ. «Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται» δήλωσε.

Σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά επισήμανε. «Ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο» διευκρίνισε. «Πρέπει και μπορούμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας» υπογράμμισε.

Το νέο υψηλό με 4.696 νέα κρούσματα, οδηγεί αναπόφευκτα σε σκέψεις για την επιβολή μέτρων, την ώρα ειδικά που αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την Επιτροπή των Ειδικών στη συνεδρίασή της, την προσεχή Τετάρτη. 

Πηγή: ΣΚΑΙ





-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.