Τελευταία Νέα:

Απογραφή 2021: Παραιτούνται απογραφείς μετά από αντιδράσεις πολιτών με την διαδικασία στην Αχαΐα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται σε ολόκληρη τη χώρα. Η διαδικασία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με αρκετούς πολίτες αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και να αντιδρούν άσχημα απέναντι στους απογραφείς.
Μάλιστα στην Αχαΐα, σύμφωνα με το pelop.gr, αρκετοί είναι οι απογραφείς που «λύγισαν» απέναντι στις αντιδράσεις και την άσχημη συμπεριφορά πολιτών και παραιτήθηκαν. Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν αναλάβει την διαδικασία, μια ερμηνεία των ακραίων περιστατικών είναι ότι κάποιοι πολίτες σκέφτονται ότι κάτι κρύβεται πίσω από την απογραφή, ενώ την συνδέουν και με την πανδημία του κορονοϊού. 

Και σε αυτό – όπως φαίνεται – έχουν συμβάλλει και οι διάφορες τραγελαφικές αναρτήσεις που έχουν γίνει στα social media, στις οποίες κάποιοι γράφουν ότι η απογραφή γίνεται για «για να μας χωρίσουν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και να ξέρουν πού μένουμε» και «για να μας πάρουν τα παιδιά μας».

Οι παραιτήσεις των απογραφέων στην Αχαΐα έχει δημιουργήσει προβλήματα στην διαδικασία, η οποία είχε ξεκινήσει – σύμφωνα πάντα με το pelop.gr – με ελλείψεις. «Από 700 απογραφείς που χρειαζόμαστε για την περιοχή, έχουμε αντικαταστήσει σχεδόν τους 500. Δηλαδή έχουν χρησιμοποιηθεί άτομα για σχεδόν δύο απογραφές. 

Οι παραιτήσεις δημιουργούν πρόβλημα χρόνου, καθώς χρειάζονται νέες εκπαιδεύσεις αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι» λέει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Νίκος Μουρτζούχος.
Γιατί φεύγουν οι απογραφείς

Το κύμα «φυγής» των απογραφέων έχει δύο εξηγήσεις, όπως αναφέρει το pelop.gr. «Αφενός οι αντιδράσεις των πολιτών και αφετέρου ότι οι απογραφείς είχαν παρακινηθεί από τα ΜΜΕ πως θα είχαν πολύ υψηλές αποδοχές που θα έφταναν τα 1.200 ευρώ τον μήνα, όμως η δουλειά δεν είναι απλή και τα χρήματα δεν είναι τόσα» τονίζει ο κ. Μουρτζούχος.

Ένα ακόμα ζήτημα που αντιμετωπίζουν στην ΕΛΣΤΑΤ, που καθυστερεί τη διαδικασία της απογραφής είναι πως οι πολίτες χάνουν τον κωδικό που τους έχει σταλεί ταχυδρομικώς ή οι απογραφείς δεν μοιράζουν σωστά τους φακέλους ή γίνεται λάθος η συμπλήρωση του ειδικού κωδικού στο gov.gr.

Ολοκλήρωσαν ήδη 15.000 κατοικίες

Μιλώντας στο pelop.gr, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Στατιστικής στην Αχαΐα Νίκος Μουρτζούχος εκτιμά: «Παρά τα προβλήματα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί το επόμενο διάστημα και είμαι αισιόδοξος πως η διαδικασία θα τρέξει όπως πρέπει. Ήδη στην Αχαΐα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία περίπου 15.000 κατοικίες. Ο κόσμος μπαίνει στο σύστημα και έχει ξεκινήσει να απογράφεται δηλαδή. Άλλωστε, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Το κλειδί από τη μεριά μας είναι να διαμοιράσουν οι απογραφείς τον ειδικό με τον σωστό τρόπο, καθώς έτσι θα είναι απλό για τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και δεν θα χρειάζεται να μας καλούν στο τηλέφωνο για διευκρινίσεις».

Με πληροφορίες από pelop.gr








-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.