Τελευταία Νέα:

Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται σε Ευρώπη και Ασία – Μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο


Αρκετά κρούσματα σοβαρής γρίπης των πτηνών έχουν καταγραφεί σε Ευρώπη και Ασία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE). Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ο ιός εξαπλώνεται ξανά γρήγορα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η εξάπλωση της υψηλής παθογονικότητας της γρίπης των πτηνών έχει θέσει την πτηνοτροφία σε επιφυλακή μετά από προηγούμενα κρούσματα που οδήγησαν στη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πτηνών.

Τα κρούσματα, επίσης, συχνά οδηγούν σε εμπορικούς περιορισμούς. 

Σε εγρήγορση οι επιδημιολόγοι

Η έξαρση αυτή προκαλεί την προσοχή των επιδημιολόγων, καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Η Κίνα έχει αναφέρει 21 μολύνσεις σε ανθρώπους με τον υπότυπο H5N6 της γρίπης των πτηνών μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερες από ό,τι στο σύνολο του 2020.

Η Νότια Κορέα ανέφερε έξαρση της γρίπης σε μια φάρμα περίπου 770.000 πουλερικών στο Chungcheongbuk-do, σύμφωνα με αναφορά του OIE, που επικαλείται έκθεση των αρχών της Νότιας Κορέας. Όλα τα ζώα σφαγιάστηκαν.

Επίσης, η Ιαπωνία ανέφερε το πρώτο ξέσπασμα της χειμερινής περιόδου, σε πτηνοτροφείο στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο όργανο του ΠΟΥ επιβεβαιώνοντας δήλωση την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρθηκε ο τύπος H5N8. 

Τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η Νορβηγία ανέφερε ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών H5N1 στην περιοχή Rogaland σε ένα σμήνος 7.000 πτηνών, σύμφωνα με τον OIE.

Οι επιδημίες εμφανίζονται γενικά το φθινόπωρο και εξαπλώνονται από αποδημητικά άγρια ​​πτηνά.

Η βελγική κυβέρνηση έθεσε τη χώρα σε αυξημένο κίνδυνο για τη γρίπη των πτηνών, διατάσσοντας τους ιδιοκτήτες να κρατούν τα πουλερικά σε κλειστούς χώρους. Η απόφαση πάρθηκε καθώς εντοπίστηκε μια εξαιρετικά παθογόνος παραλλαγή της γρίπης των πτηνών σε μια αγριόχηνα κοντά στην Αμβέρσα.

Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στη Γαλλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στη Δανία πριν από λίγες ημέρες αλλά και στην Ολλανδία τον Οκτώβριο.

Η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης προϊόντων πουλερικών.














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.