Τελευταία Νέα:

Τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την «ευλογιά» ως βιολογικό όπλο, προειδοποιεί ο Μπιλ Γκέιτς


Την προειδοποίηση ότι οι τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον ιό της ευλογιάς ως βιολογικό όπλο απηύθυνε ο γκουρού της Πληροφορικής, Μπιλ Γκέιτς, ενώ παράλληλα κάλεσε την διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει την σύσταση της «Ομάδας Κρούσης της Πανδημίας» που στόχο θα έχει την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

Ο ιδρυτής της Microsoft προέβη χθες σε αυτές τις δηλώσεις συμμετέχοντας σε συζήτηση του «think tank» «Policy Exchange» στην οποία συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.

Ο Μπιλ Γκέιτς κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν δισεκατομμύρια στη χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών και «βιοτρομοκρατίας».

Ο πάμπλουτος ιδρυτής της Microsoft προειδοποίησε ότι, οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για καταστροφές όπως οι «τρομοκρατικές επιθέσεις με τον ιό της ευλογιάς», όποιο κι αν είναι το κόστος, και ζήτησε την σύσταση μιας νέας ομάδας κρούσης, την «Task Force Pandemic» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αν και η έρευνα θα είναι δαπανηρή», όπως είπε, «θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε άλλες καινοτομίες, όπως η εξάλειψη της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος», τόνισε.

«Το καλό είναι ότι διαθέτουμε τα εφόδια- έρευνα και ανάπτυξη- για να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία, όπως το να κάνουμε τα εμβόλια φθηνά, να έχουμε μεγάλα εργοστάσια, να εξαλείψουμε τη γρίπη, να απαλλαγούμε από το κοινό κρυολόγημα, να κάνουμε τα εμβόλια απλά ένα μικρό τσιρότο. Αυτά είναι πράγματα που θα είναι απίστευτα χρήσιμα ακόμη και σε χρόνια που δεν θα έχουμε πανδημίες», τόνισε.

Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία να γράψει ένα βιβλίο όπου θα αναφέρει ότι η ανθρωπότητα είναι έτοιμη για την επόμενη πανδημία. «Ελπίζω πώς, σε πέντε χρόνια, θα μπορώ να γράψω ένα βιβλίο, υπό τον τίτλο:«Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία».

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να χρησιμοποιήσουν «παιχνίδια μικροβίων» για να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές πανδημίες.

«Πιθανώς θα χρειαζόταν περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για μια ειδική ομάδα δράσης για την πανδημία σε επίπεδο ΠΟΥ, η οποία θα επιτηρεί αυτά που ονομάζω «παιχνίδια μικροβίων», δηλαδή ειδικές ασκήσεις, είπε.

Εξήγησε ότι, τα «παιχνίδια μικροβίων» θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προετοιμασία για πράξεις βιοτρομοκρατίας, όπως επιθέσεις με τον ιό της ευλογιάς σε αεροδρόμια, παρομοιάζοντάς τα με «παιχνίδια πολέμου» που χρησιμοποιούνται από στρατιωτικούς για την εκπαίδευση για συγκρούσεις ανά τον κόσμο.

Για τον Μπιλ Γκέιτς, υπάρχουν φυσικές επιδημίες και επιδημίες που προκαλούνται από τη βιοτρομοκρατία που θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από αυτές που βιώνουμε σήμερα, και παρόλα αυτά η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης θα πρέπει να μας δώσει εργαλεία που ξέρετε ότι θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα. Επομένως, «θα μπορούσατε να σκεφτείτε ότι αυτό θα ήταν προτεραιότητα. Αυτή η κατανομή θα πρέπει να γίνει το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης αυτής της παγκόσμιας ομάδας δράσης για την πανδημία».

Τέλος, πρόσθεσε ότι, χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δαπανήσουν «δεκάδες δισεκατομμύρια» σε έρευνα και ανάπτυξη για να προετοιμαστούν για την επόμενη πανδημία.




-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.